RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Хто втік, хто сидить, кому повістка, а у кого – подвиг: як на «злодіях у законі» позначилася повно­масштабна війна в Україні

Тюрма Зображення Jose Antonio Alba з сайту Pixabay

Ще до початку повномасштабного вторгнення проти «злодіїв у законі» Україна застосувала санкції. Частина з них виїхала подалі від гріха, інші залишилися в країні, попри ризик потрапити до колонії. Серед «коронованих» стався розкол – одні, всупереч злодійському кодексу, почали допомагати українській армії, а деякі навіть взяли до рук зброю, інші ж залишилися при своїх «пікових» інтересах. Які зміни відбулися у кримінальному світі України, з'ясовував «Апостроф».

За даними поліції, в Україні проживає вісім «злодіїв у законі». Їхня кількість скоротилася після того, як у 2021 році РНБО ввела санкції проти 557 «злодіїв у законі», відомих у світі, з яких в Україні перебував 21, інші приїжджали «в гості». Санкції передбачають блокування активів, заборону в'їзду в Україну, відмову у видачі або анулюванні візи, виду на проживання, дозволу на імміграцію, відмову у продовженні терміну перебування в Україні, неможливість отримання українського громадянства та примусове видворення за межі України. Ці ж санкції стосувалися і 111 українських кримінальних авторитетів.

З тих, що залишилися в Україні, половина «злодіїв у законі» сидить у колоніях або СІЗО, інші – на волі. Останні не є корінними українцями, а вихідцями з пострадянських країн. Сьогодні у злодійському світі на тлі воєнних дій стався великий розкол.

Благодійники серед «коронованих»

Кістяк «злодіїв у законі», які опинилися на території України, складався переважно з приїжджих – уродженців Грузії, Чечні, і лише невелику частину становили корінні українці. Коли почалося повномасштабне вторгнення, 50 «злодіїв у законі» намагалися втекти від війни через Молдову. Більшість із них намагалися в'їхати через кордон, але були випадки, коли деякі намагалися пройти через неконтрольовану Придністровську ділянку. Усіх їх затримали та збиралися екстрадувати, але передумали. Деякі з них перебували у розшуку в інших країнах.

В Україні залишилися одиниці. Одні сидять, як дніпровець Сергій Олійник («Умка»/«Умка Дніпровський») та уродженець Грузії Лаша Джачвліані («Лаша Сван»/«Лаша Очамчирський»). Їм інкримінують встановлення та поширення злочинного впливу у відповідному кримінальному статусі. Також в Україні застряг наймолодший «злодій у законі» Гіоргі Кіладзе («Гега Озургетський»), народжений у 1992 році в місті Озургеті, який отримав найвищий злодійський статус у віці 21 року, не маючи за плечима жодної судимості. Інші «злодії у законі» переховувалися.

Як розповідає «Апострофу» голова організації «Захист ув'язнених України» Олег Цвілій, приїжджі «пікові» виступили категорично проти підтримки ЗСУ та України у боротьбі з ворогом.

«В Україні дуже мало корінних «злодіїв у законі», в основному всі приїжджі. Корінні одні сидять, інші виїхали після санкцій. Як тільки почалося повномасштабне вторгнення, російські злодії почали «мутити воду», переконуючи, що криміналітет не повинен брати участь у війні. Мовляв, це не «по поняттях». Проти них виступив лише один «злодій у законі» Сергій Лисенко («Лера Сумський», один із найавторитетніших «злодіїв у законі» на всьому пострадянському просторі). Крім того, російські війська наступали через його рідну Сумщину, і Сергій Іванович допомагав місцевій ТРО фінансово і, наскільки мені відомо, досі підтримує», – розповідає Олег Цвілій.

Про подвиги «злодіїв у законі» у МВС не розповідають, кажуть, що не мають такої інформації. Навпаки, стверджують, що «злодії у законі», навіть з-за кордону, керують злочинним бізнесом в Україні, не кажучи вже про тих, що залишилися.

«Ось у Закарпатській області поліцейськими був затриманий «злодій у законі» на прізвисько «Вася Ушаний» Василь Русан. Його злочинні групи спеціалізувалися на квартирних крадіжках, вимаганнях, пограбуваннях та розбійних нападах. Про контрабанду можна не говорити, але зараз вони налагодили переправку українських чоловіків за кордон. Це зараз вигідна справа, і все інше відійшло на другий план. Більше того, деякі «злодії у законі» зробилися «волонтерами». Один із таких Нодар Руставський (Асоян) під виглядом волонтера намагався змінити російське громадянство на українське, після того, як його оголосив у розшук Інтерпол, але це не вдалося. Чи допомагав Лера Сумський ТРО, не чув», – розповідає «Апострофу» один із співробітників МВС.

Проте вони заробляють на благодійності, зазначає поліцейський. Сьогодні збирати гроші на ЗСУ, допомагати біженцям може будь-який громадянин, вони теж не є винятком.

«Злодіям у законі» вручають повістки

І «злодіїв у законі» вже почали призивати на службу. 47-річному «злодію у законі» Армену Хачатряну на прізвисько «Армен Х**ол» або «Армен Знаменський», було вручено щонайменше дві повістки від співробітників Кропивницького ТЦК та СП, і навіть виписано штраф – 17000 гривень за порушення правил військового обліку. Попавши під санкції РНБО, він деякий час жив за кордоном, а в червні 2022 року був затриманий на Кіровоградщині та поміщений під варту. Але в листопаді він вийшов на волю, однак залишається під підозрою за нормами «антизлодійського закону». Як зазначив наш співрозмовник, сьогодні така практика – вручати повістки навіть «злодіям у законі». «Васі Ушаному» теж збиралися виписати.

«Не чув, щоб у ЗСУ воювали «злодії у законі», але коли почали проводити рекрутинг у колоніях, у ЗСУ зеки стали записуватися завдяки Лері Сумському. Він заявив, що кожен може брати до рук зброю, попри поняття, і захищати свою землю. Можна так сказати, він їх благословив, не побоявся «колег», які виступали проти. Сьогодні злодії розділилися на дві частини – одні підтримують війну, інші – ні», – зазначає Олег Цвілій.

Йде перерозподіл у злодійських поняттях в Україні, і після війни буде багато розбірок, хто як діяв – по совісті, за поняттями. Адже сьогодні фактично припинилася активна злодійська діяльність у країні, що воює. Мародерство і вандалізм – табу. Так само, як і заробіток на родичах військовослужбовців, запевняють ув'язнені. Наразі вони переключилися на бізнес із нелегального перетину кордону, «трясуть» бариг та чиновників. Це за поняттями.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Новини партнерів