RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.87
  • НБУ:EUR 45.45
НБУ:USD  40.87
Суспільство

Втеча блогера Паші Бумчика. Український кордон настільки дірявий?

Паша Бумчик Фото: instagram.com/pashabumchik

На початку тижня український інфопростір спалахнув новиною про те, що відомий у вузьких колах блогер Паша Бумчик (Павло Двулічанський) нелегально перетнув кордон з Румунією "під час походу по гриби". Правда, незадовго до "збору грибів" він отримав повістку з Солом'янського ТЦК у Києві. 22 вересня блогер сам опублікував відео про те, як переходив кордон у Карпатах, а потім розмістив відео з Румунії і сказав, як йому там подобається і він навіть "розглядає можливість залишитися там". Цікаво, що ніякої офіційної реакції на, як мінімум, два ймовірні злочини (ухиляння від мобілізації і незаконний перетин державного кордону) від прикордонників та правоохоронних органів не було. Єдине, що сталось: його анкета з'явилася на сайті"Миротворець" з формулюванням "зрадник Батьківщини. Дезертир". Але сайт є неурядовою організацією і прямих наслідків для самого блогера це не матиме. До речі, Двулічанський не перший блогер, якому вдалось втекти з України. У серпні таким же вчинком у соцмережах хизувався інший блогер-мільйонник Олександр Волошин. Чому таке відбувається, чим це може загрожувати українському суспільству та чи є варіанти покарання за такі дії, розбирався "Апостроф".

Однак, тенденція

"Народ, я в Румунії. Тут прикольно, мені подобається. Може, мені тут тоді й залишитись – не дарма я заблукав у лісі? Все, що робиться – на краще", – сказав у своєму відео для підписників Паша Бумчик після перетину державного кордону. Для більшості українців 27-річний Бумчик невідомий. Але в Інстаграмі він має пів мільйона підписників і це досить суттєва кількість. Втеча Бумчика стала надбанням ЗМІ. Але від прикордонників та правоохоронних органів жодних офіційних коментарів з цього приводу не було. Все обмежилось включенням Бумчика до сайту "Миротворець", від чого йому, на наш погляд, ні холодно ні жарко. Звичайно, цей вчинок можна ігнорувати, але незаконний перетин кордону останнім часом став тенденцією. У серпні за кордон втік блогер Олександр Волошин, який теж зухвало цим похизувався.

"Усім привіт. Я міг би вже й не виставляти це відео, усі й так знають, що я виїхав. Відразу скажу, що поки ця система, при нашій владі я повертатися не планую", - сказав тоді 27-річний Волошин у відео на своєму каналі в YouTube. Його теж внесли до бази "Миротворця".

Окрім згаданих блогерів, останнім часом незаконно перетнули кордон України народні депутати Артем Дмитрук та Андрій Одарченко. Правда, вони тікали не від мобілізації, а кримінального переслідування. Та це окрема тема.

Корупція та несправедливість

Нардеп від фракції «Слуга народу» Олег Дунда вважає, що суспільний вплив таких блогерів, як Паша Бумчик — значно перевищений, ніж він є насправді.

«На мій погляд, суспільний вплив цих блогерів значно перевищений, чим він є насправді. Ці відосики вони знімають для того, щоб не втратити свою аудиторію. Та ще таким чином вони хочуть захистити свою позицію і якось виправдатись», — заявив Дунда в коментарі «Апострофу».

Нардеп сумнівається, що наразі можна якось покарати Бумчика: «Що стосується відповідальності за скоєне, то її для нього не буде, поки він за кордоном».

Також Дунда підозрює, що блогер все ж таки виїхав за підробленими документами. Тож, на його думку, відповідати має Державна прикордонна служба України.

«Що стосується цих втікачів, включаючи і депутатів, то по кожному треба проводити розслідування окреме. Думаю, що і цей Бумчик виїхав по підробленим документам, а відосик про начебто перетин кордону в горах для хайпу. За такі випадки керівництво прикордонної служби повинно нести персональну відповідальність», — зазначив нардеп.

Думку про корупційний слід у цій історії розділяє і політтехнолог Олексій Голобуцький. "В нас корумпована країна. За гроші можна зробити все, не кажучи вже про "відмазку" від мобілізації. У кого є гроші, можуть це зробити, в кого нема – приречені на бусифікацію", - каже "Апострофу" експерт.

"Ну, а стосовного того, що з України тікають чоловіки і не тільки блогери, так вони не хочуть воювати. Це прогнозована ситуація була, і призвели до неї, скажімо м'яко, помилки влади, - продовжує Голобуцький. - Люди бачать, як одних "бусифікують", а інших — ні. Бачать, як одні втекли за кордон і їх звідти вже не повернеш, а другі не можуть за кордон виїхати. Це ненормальна ситуація. Я знаю кілька молодих людей і їх напрягає закриття кордонів, вони звикли до іншого".

"До речі, цей Бумчик, я думаю, міг зробити за гроші інвалідність, чи ще якось вирішити питання, але він захотів зробити саме так, заради хайпу", - вважає політтехнолог.

Що стосується відповідальності, то її, на думку експерта, не буде. "Він за кордоном не пропаде і якось влаштується", - резюмує Олексій Голобуцький.

"Апостроф" звернувся з цього приводу за коментарем в Державну прикордонну службу, але відповіді не отримав.

Читайте також

Новини партнерів