RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

В російських військових на Донбасі інколи знаходять цікаві документи

Росія як соціосистема не може породити необхідну кількість військових

Росія як соціосистема не може породити необхідну кількість військових Втрати РФ на Донбасі можна оцінювати в 4-5 тисяч осіб Фото: EPA/UPG

Мати взятого у полон військовослужбовця РФ Віктора Агеєва в інтерв'ю російським ЗМІ стверджувала, що не знала про участь свого сина у війні на сході України, але розповіла, що завдяки зарплаті сина-контрактника може виплачувати кредит. Яка кількість убитих російських військових на Донбасі і в Сирії змусить населення Росії відмовитися воювати, і які документи знаходять у кишенях вбитих на Донбасі росіян, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович.

Ми маємо чіткий показник по Афганістану. Радянська офіційна пропаганда говорила, що в Афганістані загинуло 15 тисяч осіб. Цю цифру придумали дуже пізно, практично перед виведенням військ. За даними негласного розслідування самих воїнів-афганців, іноземних джерел, втрати СРСР в Афганістані становили до 115 тисяч осіб. Із них 26 тисяч поховані на території України. У Радянському Союзі нарікання почалися, коли кількість загиблих перевищила 50 тисяч осіб, але це при чисельності населення країни у 286 мільйонів. Виходить, що знадобилося вбити 50 000 чоловік, щоб люди помітили цю війну. Після цього почалися розмови в кожному дворі, на кожній кухні - війна прийшла в кожен дім. Тепер, крім лайки на адресу радянської влади, виникала тема втрат в афганській війні та її безглуздості.

Населення Росії - близько 150 мільйонів. Думаю, що в сукупності вони повинні втратити в Україні 30-50 тисяч осіб. Тоді ця проблема прийде в кожен дім, і її стане неможливо ігнорувати і розповідати про те, що вони нічого не знають, а до цього вони будуть терпіти. Це буде макросоціальна дія, яка торкнеться кожного і вплине на всю країну. Поріг терпимості, після якого навіть вище керівництво почне йти, - 50-80 тисяч осіб, які будуть вбиті під час війни.

Зараз складно оцінити втрати РФ в Україні - ніхто не рахує "ихтамнетов" та найманців. Я провів тиждень в АТО, і тільки на моїх очах вбили людей 20, але це тихий тиждень, коли не ведуться активні бої. Втрати у них великі.

Давайте звернемося до російських джерел. Комітет солдатських матерів Росії, які рахують [загиблих] солдатів. Вони за офіційних даних по Чечні в 4500 осіб нарахували 14500 загиблих. Вони зараз кажуть, що на Донбасі вбито до 2000 кадрових російських військових. Додамо ще 2000 "ихтамнетов" і не менше 5000 найманців, щоправда, їх не рахують. Тому зараз втрати РФ на Донбасі можна оцінювати в 4-5 тисяч осіб. Хоча реальні втрати набагато більше. Думаю, що втрати в Сирії - не менше 2 тисяч осіб. Тому сумарні втрати в Сирії та на Донбасі з боку Росії можуть складати до 10 тисяч осіб. Тому до межі невдоволення ще далеко.

Коли обшукують вбитих кадрових росіян, то буває, що паспорта немає, а довідка на іпотеку лежить у правій нагрудній кишені. Святе вони не випускають. Дуже багато пішли в контрактники, тому що зробили доступною іпотеку - військові кредити - при підписанні контракту дають іпотечний кредит з низькою ставкою, а зарплата дозволяє це гасити. Вони стоять до останнього. Родичам, які виступають, кажуть, що вони залишаться без іпотеки, без квартири. Тому там всі тихі і мовчать про вбитих синів. Росія як соціосистема не може породити необхідну кількість військових, тому вони йдуть на всілякі хитрощі.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити