RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Народні анархісти: Кремль впроваджує нову розробку з розвалу України

Фейкові організації агітують ставати "народними підприємцями" і не платити податки

Фейкові організації агітують ставати "народними підприємцями" і не платити податки Фото: УНІАН

Під українську державність закладається бомба сповільненої дії у вигляді фейкових територіальних громад, які створюються по всій країні. Такі громади обростають власними органами управління, розробляють свою систему оподаткування і бізнесу, а в перспективі, за інформацією СБУ, можуть проголосити себе владою на місцях та при активному сприянні Росії створити нові "народні республіки" вже на підконтрольній Києву території України. Як це працює, розбирався "Апостроф".

Усе для людей

Як зазначають в СБУ, головна ідеологічна особливість фейкових територіальних громад, на основі якої вони створюються, криється в понятійному апараті. Так, якщо вивчити сайти цих громад – усі вони як один апелюють до поняття "людина", нівелюючи поняття "громадянин". Наприклад, ось що написано на сайті "територіальної громади" Кривого Рогу:

"Чому Конституція, яка створена для людей, не працює? А не працює вона тому, що людей, як виявляється, у нас немає, а є фізичні та юридичні особи. Також виявляється, що фізичні особи взагалі не мають жодних конституційних прав, тому і порушити конституційні права фізичної особи взагалі неможливо. А ми забули про те, що ми люди, і в цьому наша трагедія. Ми забули про те, що НАРОД з фізичних осіб не складається. З фізичних осіб складається стадо, а народ складається зі свідомих ЛЮДЕЙ".

А ось витяг з ресурсу "територіальної громади" міста Хмельницький: "Є тільки одна раса – раса людства".

Утворюючи територіальні громади сіл, селищ і міст, активісти роздають своїм членам "паспорти людини". Варто зазначити, що відповідно до статті 140 Конституції України територіальна громада існує за правом, тобто спеціально реєструвати її не потрібно, однак вони придумали свою правову форму існування зі складною назвою: "Міжнародна суверенна владна організаційно-правова форма самозабезпечення, самоорганізації, самозахисту, безпосереднього самоврядування і прямого народовладдя людей".

Чи варто говорити, що з реєстрацією в Мін'юсті таких проектів у фейкових територіальних громад виникають великі проблеми.

Бізнес по-народному

Ставши членом громади і отримавши "паспорт людини", за словами ідеологів фейкових територіальних громад, українець отримує право розвивати нову форму підприємництва – "народну". Таке підприємництво гарне тим, що платити податки у державний бюджет при цьому нібито не потрібно, потрібно робити тільки невеликі відрахування в бюджет самої громади.

Ось як рекламують таку форму заробітку в столичній територіальній громаді:

"Будь людиною, стань народним підприємцем, звільнись від тиску на себе! У Києві можна зареєструвати свою підприємницьку діяльність як народного підприємця або народного підприємства і сплачувати замість усіх податків і зборів єдиний податок у територіальну громаду міста. Це альтернатива ПП і ТОВ у народному правовому просторі. Тут ви можете бути людиною з відповідним людині документом!"

"Територіальна громада непідвладна державі, ви розумієте? – додає "Апострофу" так звана "уповноважена у справах реєстрації тергромад" Хмельницького Ольга Уграк. – Це зовсім інші речі, це ж в Конституції прописано, у законі "Про місцеве самоврядування". І цим бюджетом наповнюється територіальна громада. Вони – власники і самі вирішують кому, чого, скільки і на що витратити. Це поза системою".

Органи управління "громади" видають посвідчення "народного підприємця", але як такої правової основи для ухилення від сплати податків у таких підприємців немає. Хоча ідеологи громад посилаються на цілу купу міжнародних угод, законів, підзаконних актів і запевняють, що на підставі цих документів податки можна не платити в державну казну. Наприклад, на статтю 2 закону України "Про місцеве самоврядування", де сказано, що "місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ і міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи".

У формулюванні "як безпосередньо, так і через..." представники громад знайшли для себе лазівку, мовляв, вони вибирають варіант "безпосередньо", а значить, втручання держави в свій бізнес не сприймають.

За логікою "народних підприємців", платниками податків у Податковому кодексі визнаються фізичні й юридичні особи, а вони такими не є, наполягаючи на терміні "людина", то й платити державі їм нічого не потрібно.

Активісти запевняють, що їхня позиція і знання законів – імунітет від ДФС.

"У вас будуть на руках документи "народного підприємця", які ви самі собі можете зробити. Буде правова довідка, купа документів юридичних осіб з посиланнями на законодавство, Конституцію, міжнародне право, які обумовлюють вашу діяльність як людини, - розповідає "Апострофу" представник "територіальної громади" Кривого Рогу. – За стільки років нас привчили, що держава – це все, і, мовляв, іншого варіанту розвитку людства немає, окрім як створення держави. Ми користуємося міжнародним правом, позиціонуємо себе в правовому статусі людини. Держава не є тим органом, який допомагає людям. Її функція – збирати податки і не більше. Вона навіть захистити людину не може. Вони можуть вважати це невиконанням їх законодавчих актів, але ми ж не переховуємося і повідомляємо, що працюємо як "народні підприємці". Вам не подобається? Ну, вибачте. А чому я повинен утримувати у себе на голові всю цю барикаду і президента?"

Нічого не нагадує? Наприклад, тези про один регіон, який годує всю Україну? У СБУ зазначають, що саме в цих деталях і закладена перспектива дестабілізації країни, адже в дійсності "народних підприємців" від податків ніхто не звільняв.

"Людина не платить податки, набігає пеня, далі – адміністративна відповідальність, яка через накопичення боргів переходить у кримінальну відповідальність. Усе це враховується ідеологами і функціонерами фейкових рухів, які в потрібний для них момент скажуть: або штурмуй адміністрацію, або ти сядеш в українську в'язницю за незаконні дії", - пояснили в СБУ.

"Народне підприємництво – це фантазії, - каже "Апострофу" податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська. – Є розділ 14 Податкового кодексу, і там описано три групи [підприємців]. Кожен платить свою ставку, кожен здає свій звіт. Ніяких спільнот, які не платять нічого і не звітують, але ведуть свої бізнеси, об'єднуючись у команди, немає. Будь-яка людина може об'єднатися з іншим і працювати, але якщо ти хочеш легально працювати, то ти змушений прийняти ту форму, яка передбачена законом, а не фантазіями".

Та й самі представники так званих громад зізнаються, що після того, як їх діяльністю зацікавилися в СБУ (по всій країні порушено 26 кримінальних справ за статтею "Самоуправство" і "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади") їм довелося вступити в законні відносини з ДФС.

"Ми в лютому заплатили за два роки, тому що до цього не платили, 510 тисяч гривень державі", - додає Ольга Уграк.

Небезпека

Гра термінами "людина" – "фізична особа", система "народного підприємництва" – усе це схоже на методи психологічної обробки якоїсь секти, але з іншого боку, яка різниця, як себе ідентифікувати - "громадянином" або "людиною"? На думку юриста Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука, різниця є – і вона принципова.

"Це російська розробка: розмиття внутрішнього українського суспільства, мовляв, в Україні немає громадян, а є люди. Коли я визнаю себе людиною, то я вже не визнаю себе громадянином, відповідно, я можу не платити податки, не дотримуватися законів, не йти в армію і тому подібні речі", - пояснив "Апострофу" Ткачук.

У свою чергу екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський додає, що фейкові територіальні громади – нова форма обкатаної російської технології.

"Росія давно використовує такі форми, як фейкові громадські організації. Створюються спеціально лідери громадської думки, і зупинившись на якомусь регіоні, вони будуть робити все, щоб розвивати підгодовані організації, щоб потім диктувати свою волю з позицій нібито місцевої влади", - пояснив "Апострофу" експерт.

Але небезпека ще й у тому, що після того, як фейкова громада проголошує в правовому полі всіх своїх членів "людьми", у хід йде 5 стаття Конституції, яка говорить: "Єдиним джерелом влади в Україні є народ".

"Вони використовують її буквально і перевертають таким чином, мовляв, усі державні органи повинні бути встановлені безпосередньо народом, а оскільки народ не збирався і референдум не проводив з приводу того, що держава Україна або, наприклад, Мін'юст уповноважені що-небудь робити стосовно будь-яких громад і суб'єктів, вони створюють свою паралельну "правильну" структуру, яка буде реєструвати і територіальні громади, і народних підприємців і навіть підприємства. Таким чином, створюється паралельна державі структура", - пояснює "Апострофу" юрист Українського інституту майбутнього Денис Монастирський.

"За великим рахунком це – паростки анархії в державі, адже саме ці структури заперечують будь-які державні структури, - додає Монастирський. – Наприклад, у Хмельницькому це навіть вилилося в захоплення комунального підприємства, яке належить місту. У цьому і полягає загроза, адже за такою логікою виходить, що є всі підстави для того, щоб захопити будівлю мерії. Крім того, величезна кількість підприємців, які працювали за такою схемою, не платили податки і навіть агітували за те, що це нормальна схема, яка вкладається в законодавство України. З приводу несплати податків, у дрібному масштабі, як фізособа, людина не являє особливої небезпеки для суспільства, але в плані загальної картини за Україною, коли йдеться про тисячі таких підприємців, збиток може бути оцінений у велику суму".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити