RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія готується до нової війни: Україна отримує шанси на Донбасі

Жданов про політику Путіна на Близькому Сході та загрозу Третьої світової

Жданов про політику Путіна на Близькому Сході та загрозу Третьої світової Фото: EPA/UPG

Росія не виводитиме війська з Сирії. Більше того, зараз президент РФ Володимир Путін готується до нової війни на Близькому Сході, яка може перерости на Третю світову. У зв'язку з останніми подіями загострення на Донбасі не буде, а Україна навіть отримує нові можливості та шанси відносно окупованих територій. Про це "Апострофу" заявив військовий експерт Олег Жданов, коментуючи заяву Путіна щодо виведення російських військ з Сирії.

По-перше, це політичний хід і ніякі війська з Сирії не підуть. Можливо, навіть дійде до того, що вони знімуть шеврони та поміняють їх на сирійські, щоб не виділятися і щоб було як на Донбасі - "ихтамнет".

Чому? Тому що сьогодні Путін вже в Єгипті. Він збирає антиізраїльську коаліцію. Зараз Ізраїль посилено хоче втягнути Іран в нову ізраїльсько-арабську війну і, цілком можливо, вона почнеться, тому що її хочуть і США, і Ізраїль. І тому Путін може демонструвати будь-які мирні наміри, але з Сирії він ніколи не піде. Як тільки він піде з Сирії, то [сирійський президент Башар] Асад наступного дня перестане бути президентом або його взагалі ліквідують.

На зараз я вам скажу навіть так: у зв'язку з ротацією командирів у Луганській області ("переворотом" у так званій ЛНР, - "Апостроф") можлива зараз конфронтація, тому що вони вивчають наш передок. Їм треба дорозвідати цілі, зрозуміти, хто і де стоїть. Тому ми зараз отримали там невелику ескалацію в плані збільшення обстрілів і, відповідно, втрати у зв'язку з цим.

А на перспективу я думаю, що зараз Близький Схід відтягне більшу частину проблем і в нас не буде збільшення ескалації. Це повинно заспокоїтися. Тобто до Нового року абсолютно не варто очікувати посилення дій російських військ на Донбасі.

Що стосується посилення конфлікту на Близькому Сході, то в Росії немає іншого вибору. Справа в тому, що ця війна готується для того, щоб відірвати Іран від Російської Федерації та, в першу чергу, розбомбити всі його ядерні об'єкти, втягнувши Іран у війну. І Росія це прекрасно розуміє. Тому Росія буде в будь-якому випадку підтримувати Іран. А Іран, якщо клюне на цю провокацію, то підпишеться зараз за Палестину. Якщо ні, тоді, можливо, ми не будемо стояти на порозі Третьої світової війни.

Чи буде це дзвіночок щодо Третьої світової війни? Це буде фактично Третя світова війна. Вже сьогодні Беньямін Нетаньяху в Європі шукає союзників зі свого боку в плані того, що він умовляє Європу визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. А це червона ганчірка для арабського світу.

Саудівська Аравія залишиться осторонь, тому що вони зі США домовилися. В них там свої афери в розмірі 140 млрд доларів з нафтовими, газовими ф'ючерсами та іншими варіантами. Плюс США допомагають Саудівській Аравії змінити порядок успадкування престолу. Вони не будуть втручатися.

А весь інший арабський світ зараз знову повстане проти держави Ізраїль. В першу чергу, лідером повстання буде Іран як найсильніша країна. Далі їх, ймовірно, підтримають Йорданія, Єгипет. Путін же не даремно почав турне по Близькому Сходу - він збирає. Ну і, відповідно, Росія підпишеться за своє дітище Іран. І це буде не дзвіночок, а Третя світова війна, яка може початися з Близького Сходу.

Чи перекине Путін з Донбасу війська на Близький Схід? Все залежить від нашого бажання. Ми можемо скористатися моментом і вирішити це питання аж до військової операції. Але Росія сама звідти ніколи не піде. Або це буде дуже жорстокий тиск, тобто загроза розвалу Росії, або щось аналогічне, або зміна політичного керівництва Росії. По-іншому ми Росію з території Донбасу ніколи в житті не вичавимо. Або військова операція за хороших обставин і гарної підготовки.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити