RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль посилить атаки проти України, а в оточенні Путіна з'являться відступники - приватна розвідка США

Прогноз Stratfor щодо України і Росії на наступний рік

Прогноз Stratfor щодо України і Росії на наступний рік Фото: EPA/UPG

Із наближенням 2018 року Росія переживає зрушення у зовнішній політиці. Роки погіршення відносин зі США і Європою змусили Москву переглянути свої пріоритети і стратегію. І хоча заради уникнення нової хвилі санкцій Кремль може піти на певні поступки в українському питанні, не варто очікувати вирішення конфлікту на Донбасі. Про це йдеться в прогнозі на 2018 рік приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Москва дивиться на Схід

У межах коригування своєї стратегії Росія буде концентрувати свою увагу на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в 2018 році. Поки КНДР працює над засобами ядерного залякування, Кремль продовжить закулісну підтримку північнокорейського уряду шляхом поставки палива та підтримки торгових зв'язків з країною-вигнанцем. Москва буде намагатися використовувати Пхеньян в якості важеля для переговорів зі США, а також з Японією та Південною Кореєю.

Китай також буде відігравати важливу роль у міжнародній стратегії Росії в 2018 році. Будучи найбільшим торговельним партнером Росії, Китай допоміг послабити економічну залежність країни від Заходу. Активізація співробітництва дозволить обом країнам ізолювати себе від тиску США і кинути виклик стратегічному положенню Вашингтона в різних точках світу.

Відгомін холодної війни

Не менш важливими наступного року будуть відносини Москви із Заходом. У 2018 році може зрости напруженість між Росією і США. Вашингтон заявив, що наступного року він може чинити тиск на Росію за допомогою різних засобів, включаючи більш важкий режим санкцій і продаж летального озброєння Україні. У той же час США нарощують свою систему протиракетної оборони в Європі й Азії.

Відчувши сповна життя під санкціями, Москва рішуче хоче не допустити додаткових обмежувальних заходів з боку Вашингтона в 2018 році. Враховуючи це, Росія визначить сфери, в яких вона буде готова або співпрацювати зі США, або вести переговори про поступки. Такими сферами можуть стати мирний процес у Сирії, переговори з Північною Кореєю або конфлікт в Україні. Тим часом Москва буде готуватися до того, що її зв'язки з Вашингтоном ще більше погіршаться – через зміцнення відносин в Азії та на Близькому Сході, а також через нарощування військових сил на прикордонних територіях, наприклад, розгортання ракетних систем "Іскандер" в Калінінградській області.

У 2018 році Москва буде готуватися до того, що зв'язки з Вашингтоном погіршаться Фото: EPA/UPG

На додаток до хвилювання РФ із приводу санкцій Європейський союз буде голосувати за продовження обмежувальних заходів проти країни протягом наступного року. ЄС, однак, не піде за прикладом Штатів, якщо ті введуть нові санкції проти Москви за політичне втручання, незважаючи на те, що 2018 рік надасть Росії широкі можливості для такого втручання у справи Європи. Італія готується провести вибори до травня, і Кремль буде використовувати свою перевірену зброю гібридної війни – дезінформацію, пропаганду та кібератаки – в надії проштовхнути до влади в Римі більш лояльний до нього уряд. Зрештою, якщо до влади прийде популістський "Рух п'яти зірок", то він може порушити одноголосне голосування, необхідне для продовження санкцій ЄС проти Росії в майбутньому. Впливати на результати виборів буде непросто, як зрозуміла Москва під час останніх політичних перегонів у Франції та Німеччині. Тим не менш Росія буде продовжувати сіяти розбрат серед країн-членів ЄС, навіть якщо не досягне своїх цілей в італійських виборах.

Труднощі всередині Росії

У Москви буде безліч внутрішніх проблем, із якими доведеться зіткнутися наступного року. Погіршення економічного становища Росії стане однією з найбільших труднощів. Після офіційного виходу з рецесії цього року країна зануриться в тривалий період стагнації. Майже рекордна кількість банків зазнає банкрутства, регіональна влада не виконує свої фінансові зобов'язання, все більше і більше компаній потребують порятунку. Ці проблеми будуть тягнути в Кремля фінанси, підривати його фонди добробуту і змусять уряд РФ взяти в борг не менше 18 млрд доларів за кордоном. Пошук фінансування може ускладнитися, якщо США накладуть санкції, які не будуть давати західним ринкам кредитувати Росію. Хоча економічні зв'язки Москви у Азії і на Близькому Сході, що укріплюються, нададуть їй альтернативні варіанти.

Після офіційного виходу з рецесії в цьому році Росія зануриться в тривалий період стагнації Фото: EPA/UPG

У будь-якому разі фінансові труднощі занадто великі для Москви. Кремлю доведеться дозволити деяким підприємствам, банкам і, можливо, навіть регіональним урядам оголосити дефолт, поки він намагається уникнути дестабілізації політичної системи напередодні президентських і регіональних виборів наступного року.

Вибори, намічені на березень і вересень 2018 року, стануть випробуванням як для президента РФ Володимира Путіна, так і для його противників. Однак, незважаючи на галас у західних ЗМІ, в Путіна немає реального конкурента. Його противники являють собою цілий спектр ідеологій і особистостей, і влада буде використовувати їхні розбіжності, щоб розділити опозицію.

Тим не менш правляча партія "Єдина Росія" розуміє, що потужна хвиля протестних рухів, особливо серед молодих росіян, вимагає від неї нової стратегії. Кремль із цією метою запустить свіжу інформаційну кампанію, яка повинна зачепити молодь і спробувати активізувати електорат. І коли Путін, найвірогідніше, буде переобраний на ще один термін, його адміністрація буде використовувати цю перемогу, щоб відновити віру в його легітимність.

Правляча партія "Єдина Росія" повинна буде використовувати нову стратегію в майбутньому році, щоб зачепити молодь і спробувати активізувати електорат Фото: EPA/UPG

Різні опозиційні групи в свою чергу проведуть протести по всій Росії напередодні голосування і можуть навіть провести масові демонстрації після переобрання Путіна.

Народні хвилювання не будуть єдиним політичним викликом, що чекає на Путіна в його новий термін. У наступному році внутрішні чвари в Кремлі посиляться. У той час як впливові представники еліт, такі як чеченський лідер Рамзан Кадиров і нафтовий магнат Ігор Сєчін, відступляться від Путіна заради власних інтересів, президент Росії оточить себе своїми найвірнішими радниками, які захистять його і допоможуть йому реалізувати свою політику. Путін не буде розправлятися з відступниками, але може зробити перестановки в адміністрації, щоб обмежити їхню владу. Результатом стане ще більш централізоване, авторитарне президентство і більше фрагментована політична система.

Порівняно з президентськими виборами, регіональні голосування обіцяють більш жорсткі перегони для "Єдиної Росії". Ліберальні опозиційні групи досягли успіхів на регіональних виборах у цьому році. Щоб не допустити повторення їхнього успіху на виборах 2018 року, Кремль буде використовувати їхні розбіжності. Москва може також вжити жорстких заходів, щоб спробувати обмежити протести по всій країні, одночасно дозволивши деяким демонстраціям продовжуватися, щоб таким чином послабити політичну напругу в Росії.

Ситуація в Україні

Новий рік принесе свою частку активності й нестабільності для України. Так, країна проведе 2018 рік у підготовці до президентських і парламентських виборів, які мають відбутися в 2019 році. Це будуть перші вибори після дострокового голосування, що відбулося після масових протестів на Майдані в 2014 році. З наближенням виборів 2019 року протести та ротації у владі досить вірогідні, можливі й дострокові вибори.

Але Україна не буде відхилятися від свого прозахідного курсу, адже буде переживати ще один рік війни на сході країни. Хоча США та Росія перейдуть до переговорів щодо конфлікту на Донбасі й можуть навіть просунутися в питанні миротворців ООН, рішення в більш широкому сенсі залишиться недосяжним в 2018 році. У результаті Україна продовжить отримувати політичну, економічну допомогу та підтримку у сфері безпеки з боку США та західних партнерів, в той час як сама вона буде прагнути до подальшої інтеграції з Польщею і країнами Балтії у сферах економіки, енергетики та безпеки.

Тим часом Росія активізує свою гібридну військову кампанію – що припускає кібератаки і гучні вбивства – проти України та її прихильників.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити