RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Великий ризик для військ Путіна: як Україні допоможе нова зброя

Військовий експерт розповів про важливість комплексів Javelin

Військовий експерт розповів про важливість комплексів Javelin Фото: The U.S. Army

Наприкінці квітня Україна отримала від Сполучених Штатів довгоочікувані протитанкові комплекси Javelin. Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець розповів "Апострофу", який політичний вплив матиме цей крок США та як це позначиться на військових діях на Донбасі.

Передача Javelin Україні – це рішення, яке має як політичну, так і військову складові. З точки зору політичної складової це перша ознака того, що в Україну може постачатися технологічне озброєння. Раніше щодо цього були певні обмеження. Думаю, що європейські країни звернуть увагу на цей крок Сполучених Штатів. Адже це перший приклад постачання озброєння, яке може виконувати бойові функції на полі бою. Раніше ми обмежувалися отриманням комплексів електронної боротьби і систем зв’язку від США. Постачання Javelin свідчить, що позиція Сполучених Штатів стає більш позитивною з точки зору постачання зразків озброєнь з бойовими потужностями.

Якщо ми говоримо про військові справи, то тепер Javelin будуть доповненням до тих протитанкових комплексів, які виготовляє український оборонно-промисловий комплекс.

Якщо врахувати певні особливості комплексу Javelin, який може знищувати цілі противника зверху, думаю, що насамперед його використовуватимуть сили спеціальних операцій та мобільні десантні війська на загрозливих напрямках. Думаю, що саме ці частини першими отримають нові комплекси.

Читайте також: Є спосіб для України стати ближче до НАТО – голова офісу альянсу в Києві

У цілому отримання комплексів Javelin дозволить створити гнучку [тактику] реакції на можливі загрози з боку Російської Федерації, якщо вона використовуватиме важку чи середню бронетехніку, щоб забезпечити переваги на полі бою. З огляду на те, що ніхто не знає, де саме використовуватимуть ці комплекси, це створить значні ризики для противника, оскільки він переживатиме, що Javelin використовуватимуть всюди.

Думаю, Росія тепер використовуватиме пропагандистську складову. Побачимо, чи наважаться вони на якісь наступальні військові дії.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі