RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Донецька бондіана: сценарії для Донбасу після вбивства Захарченка

Ліквідація ватажка бойовиків була реалізована в найкращих традиціях шпигунських фільмів

Ліквідація ватажка бойовиків була реалізована в найкращих традиціях шпигунських фільмів Ватажок бойовиків ДНР Олександр Захарченко був убитий в результаті вибуху в ресторані в Донецьку Фото: УНІАН

Після ліквідації в Донецьку ватажка так званої ДНР Олександра Захарченко постає питання: чи ця подія вплине на ситуацію на Донбасі й яким чином. Свою думку з цього приводу висловив "Апострофу" дипломат Василь Філіпчук.

Вбивство Захарченка виписано і реалізовано за найкращими стандартами шпигунських фільмів. Сценаристи, режисери, автори декорацій і виконавці постарались на славу. Кафе "Сепар", поминки по Кобзону, бомба в світильнику....

Агов, хлопці, стоп, це ж не кіно! Вибух емоцій і радості не повинен затьмарювати розум і тверезий аналіз. Тим більше що хіба що лінивий за останні два тижні не читав про те, що планується заміна Захарченка, що грядуть серйозні зміни у фейкових "республіках". Популярний російський телеграм-канал минулого тижня навіть написав, що у Венесуелі купили шість вілл для найбільш одіозних функціонерів ЛДНР, яких протягом найближчого місяці відправлять на "заслужений" у прямому сенсі цього слова відпочинок.

Ви впевнені, що в неділю на похоронах будуть оплакувати справді Захарченка, а не загримоване тіло? І що справжній Захарченко зараз не насолоджується переглядом новин про свою смерть за стаканчиком Маргарити десь на атлантичному узбережжі?

Не виключаю, що ми ніколи так і не дізнаємось правди. Хоча, власне, сама собою правда має цікавити хіба що його близьких і, сподіваюсь, українські органи слідства і суд. Нас же ж усіх має більше цікавити – що буде далі з Донбасом, як вплине ця бондіана на конфлікт на сході й реінтеграцією нашої країни.

Сценарії, частиною яких було усунення від влади найбільш одіозних і неприйнятних для українців осіб – таких, як Захарченко і Плотницький – передбачають поступове згортання чи модифікацію конфлікту. Аж до початку кроків до справжньої імплементації Мінських домовленостей і поступового відновлення контролю над нині неконтрольованими територіями. Чи щонайменше замороження конфлікту і трансформацію його у "зручний" для усіх сторін стан – як, наприклад, придністровський конфлікт.

Події наступних двох-трьох тижнів дадуть відповідь на запитання – що це було? Чи це дійсно була блискуча спецоперація українських спецслужб – тоді нас чекає щонайменше відновлення повноцінних бойових дій на сході країни. Чи ж це були внутрішні розборки в Донецьку – і тут Москва, звичайно, мала би втрутитись і "навести лад" на окупованій території. Чи ж дійсно є домовленості щодо поступового замороження конфлікту – і перетворення Донбасу на територію, де нічого не відбувається, окрім усихання і відмирання з невизначеним майбутнім.

Чи ж нас чекають декілька дуже цікавих місяців з подальшою ротацією керівництва ЛДНР, новими постановками і поступовою зміною декорацій. А десь там – жовтень, необхідність продовження дії закону щодо особливого статусу ОРДЛО, а можливо, і взагалі – ухвалення принципово нових рішень щодо Донбасу, відведення озброєнь, проведення виборів і поступове відновлення контролю...

Читайте також: Вбивство Захарченко було вигідне тільки одній стороні: названі дві причини

Не підлягає сумніву принаймні одне – розпочалася нова гра, гравці прорахували на декілька кроків вперед і почали пересувати фігури на шахівниці. І що українців сьогодні мало би цікавити значно більше, ніж доля Захарченка, так це відповідь на питання – у цій грі ми хто? Гравець? Фігура? Шахівниця?

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі