RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

НАТО воювати не буде: повернення Криму загрожує ядерною війною

Микола Сунгуровський розповів, коли Україна зможе повернути Крим

Микола Сунгуровський розповів, коли Україна зможе повернути Крим Фото: GettyImages

Перед президентськими виборами, які відбудуться вже 31 березня, кандидати продовжують влаштовувати аукціони небаченої щедрості, кидаючись обіцянками. Так, чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що відразу після своєї перемоги на виборах він поверне Крим. Наскільки ця обіцянка реальна, а також чи можна було запобігти анексії півострова - "Апострофу" розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Про декілька років, тим паче кілька місяців - не йдеться. Цим навіть не пахне. Я давно вже говорив, що Крим повернеться у наступному 1954 році (у 1954 році відбулася передача півострова Україні, - "Апостроф"), тобто коли Росія сама його віддасть.

З тим угрупованням, яке зараз знаходиться у Криму, ні Україна, ні НАТО не будуть воювати, тому що там вже розміщена ядерна зброя. Воювати із цим угрупованням - це значить початок ядерної війни. Ніхто цього не робитиме. Треба було з самого початку не віддавати Крим.

Чия це помилка? Це і наша, і міжнародна помилка. До цього моменту, (анексії Криму, - "Апостроф") в 2014 році, Захід був налаштований на те, щоб якимось чином заспокоїти Росію. Там заплющували очі на те, що РФ вже перетворилася на суто тоталітарну державу. Вкладалося багато грошей в її демократизацію, хоча було зрозуміло, що ніякої демократизації в Росії в принципі не може бути: те, що зшите силою, тільки силою може бути й утримано. Щойно дати слабину - все просто розсиплеться. Все зшите нитками.

Захід жив ілюзіями - мовляв, не треба Росію дратувати, і нам про це говорили. Тобто у НАТО не було тих ресурсів, які воно могло ефективно протиставити РФ, стримати її.

Це була спільна помилка, і українська в тому числі. Насправді були оперативно-технічні можливості для того, щоб вивести війська заздалегідь, це ж не в один день сталося. Агентурна мережа розгорталася і в Криму, і на Донбасі ще з 2004 року.

Про це доповідали, про це всі знали. Навіть за час каденції Наливайченка на посаді глави СБУ (2006-2010 роки, - "Апостроф") робилися кроки, щоб скоротити кількість офіцерів ФСБ у складі Чорноморського флоту. Тому що неодноразово вказувалося на те, що Чорноморський флот РФ грає в Криму дестабілізуюче.

Було достатньо ресурсів, аби не допустити здачі Криму.

Повне інтерв'ю з Миколою Сунгуровським дивіться на каналі "Апострофа" в YouTube.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити