RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кінець перемир'я: загострення на Донбасі буде у двох точках

Михайло Жирохов про перестановки в керівництві ООС і ситуацію на фронті

Михайло Жирохов про перестановки в керівництві ООС і ситуацію на фронті Фото: UNIAN

Безстрокове перемир'я, яке було оголошено на Донбасі в кінці липня, тріщить по швам. 6 серпня від зброї проросійських терористів загинули четверо бійців 36-ї бригади морської піхоти Збройних сил України. Ворог же скористався перемир'ям і стягнув озброєння до Світлодарської дуги і Горлівки. За словами військового оглядача Михайла Жирохова, у цих місцях можливе найбільше загострення найближчим часом. Про це він розповів "Апострофу".

Також Жирохов висловив свою думку про зміну керівника Операції об'єднаних сил.

З нашого боку є негласний наказ дотримуватися перемир’я. Офіцери несуть персональну відповідальність за кожен постріл. І тому на власний розсуд приймають рішення. Зараз змінюється командування, змінюється влада, тому це процес нормальний. Цапом-відбувайлом ніхто не хоче бути. Якщо раніше наші військові стріляли у відповідь - і на це закривали очі, то зараз за порушення перемир’я може бути покарання аж до кримінальної відповідальності.

Зараз начальник генерального штабу Руслан Хомчак змінює кадри на тих людей, яким він довіряє, які будуть залежати від нього. Це нормальний процес – зараз цивільна влада змінює губернаторів. Колишній командувач ООС Олександр Сирський був призначений Віктором Муженком, він пішов на підвищення (став командувачем Сухопутних військ ЗСУ, – "Апостроф").

Читайте: У Міноборони зробили тривожну заяву щодо ситуації на Донбасі

Новий командувач ООС Володимир Кравченко представляє штаб оперативного командування "Північ", який знаходиться у Чернігові. Я стикався з ним з особистих питань, підписував дозволи. Знаю, як офіцери про нього говорили. Це людина бойова. Він має військовий досвід, пройшов всі ланки – був начальником штабу, керував оперативно-тактичним угрупуванням у секторі "А" - це луганський напрямок. І працював у секторі "М" - маріупольский напрямок.

Зараз все йде до того, що перемир’я буде припинено. Офіцери не допустять солдатських бунтів у казармах і мішенню ніхто бути не захоче. Тим паче, що бойовики зараз стягують озброєння до Світлодарської дуги і Горлівки. У цих місцях можливе найбільше загострення найближчим часом.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити