RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наркотичний угар в армії і "фашисти" з мінометами у Києві: чим бойовики лякають жителів Донбасу перед Новим роком

Нові фейки бойовиків ЛНР і ДНР

Нові фейки бойовиків ЛНР і ДНР Фото: Getty images

Напередодні новорічних свят настає час, коли казка стає елементом навколишнього життя. Втім, на окупованих територіях бойовики не перестають розповідати "казки" місцевому населенню. Пропагандисти настільки стали вправними у пізнанні технології виробництва фейків, що кожен місяць їх матеріали стають більш дивовижними і неймовірними. В останніх трендах пропаганди розбирався "Апостроф".

Дезертири і шпигуни

Кожен місяць-два пропагандисти ЛНР і ДНР видають на-гора якусь абсолютно неймовірну історію, яка, в теорії, повинна розбурхати розуми мирних жителів і змусити їх в серцях вигукнути: "Ти подивися, що творять!" У грудні бойовики перевиконали план і розповіли одразу дві зубодробильних історії.

Перша - про "шпигуна", якого заслали в ЛНР. Здавалося б, і що тут дивного: кожен місяць таких "шпигунів" серед лікарів, вчителів і пенсіонерів так зване "міністерство державної безпеки" кидає на підвал десятками. Але цього разу "шпигун" виявився цікавим: з латвійської розвідки. Принаймні, так стверджують бойовики.

Зокрема, за версією бойовиків, громадянин Латвії Веселовс Валентіс, а в миру Валентин Веселов, був завербований ще в 2004 році, а в 2014 році під позивним "Ельф" (адже у кожного шпигуна, як вчить Ян Флемінг, повинен бути крутий позивний) він потрапив в ЛНР.

"З використанням технічних засобів Веселов збирав і передавав відомості військового характеру, що стосуються підрозділів народної міліції, соціально-політичної та економічної ситуації в "республіці", а також інші дані, які латвійська розвідка планувала використовувати проти безпеки ЛНР", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Навіщо спецслужбам Латвії засилати в ЛНР свого "секретного агента", і які таємниці Леоніда Пасічника (ватажок луганських бойовиків, - "Апостроф") їм знадобилися, пропагандисти, звичайно ж, не повідомляють.

Друга історія стосується вже українського громадянина: якогось Віталія К., який служив в 56-й бригаді, але вирішив дезертирувати і перейти на сторону ДНР. Потрапивши до бойовиків, Віталій К. вилив душу МГБ, адже там слухати вміють, і розповів "жахливі" подробиці про службу в ЗСУ.

За словами дезертира, в його бригаді відбувалися страшні речі. Наприклад, військовослужбовців змушували скидатися на подарунок до дня народження командира.

"Головний корупціонер в батальйоні - командир Лановенко з позивним "Форд", якому на подарунок до дня народження 20 серпня зібрали з особового складу близько мільйона гривень", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Щасливий іменинник Фото: Getty images

Далі більше. Віталій К. повідав, що в бригаді зникають люди. Просто випаровуються.

"У батальйоні відсутні 16 чоловік, які офіційно перебувають у відпустці або на лікуванні. Тих, кого не можуть знайти понад місяць, подають як таких, що самовільно залишили частину зі зброєю", - наводять слова дезертира пропагандисти.

Але такі зникнення нікого не засмучують, адже, за версією бойовиків, командування непогано заробляє на продажу зброї, закріпленої за зниклими військовими.

Їхали підривати ВР

Крім "шокуючих" історій в строкатій палітрі жанрового розмаїття пропаганди головною фарбою залишається "як все погано в ЗСУ". А там все погано настільки, що ось-ось українська армія збунтується і розгорне артилерію на Київ. Відповідно, "захисникам Донбасу" залишилося протриматися всього нічого, а там і Путін допоможе. Адже не дарма днями лідер донецьких бойовиків Денис Пушилін розпорядився крутити на всіх місцевих радіостанціях гімн РФ.

Отже, за версією бойовиків, в рядах ЗСУ все погано настільки, що солдати вже перепродують військову допомогу з Канади і США, щоб купити наркотики і все стало добре. Принаймні в масштабах окремо взятої особистості. У Маріуполі під час продажу приладу нічного бачення нібито попався військовий з 36-ї бригади. При цьому "каратель" виявився настільки дурним (ну вони ж всі там дурні), що продав за 6 тисяч гривень прилад нічного бачення вартістю 8 тисяч доларів. І побіг він купувати наркотики.

До речі, тема наркотиків в українській армії знову виходить в пропагандистські тренди. Так, пропагандисти ЛНР розповіли про двох "карателів" ЗСУ з 59-ї бригади, які регулярно затарювалися наркотичними препаратами в медпункті. А коли "карателям" стало зрозуміло, що недостачу можуть помітити, вони вирішили вийти з ситуації стильно і зі смаком, і просто спалили медпункт.

Ще одна пожежа, за версією бойовиків, сталася під Донецьком під час підпільного перепродажу "карателями" казенного палива місцевому жителю. Під покровом ночі військовий і цивільний вирішили перекачати паливо і оформити угоду, але щось пішло не так. Спалахнув вогонь, і ділки опинилися на лікарняних ліжках з опіками середнього ступеня тяжкості.

Полум'я фантазії російських пропагандистів

А ось тема поборів в ЗСУ - відносно новий пропагандистський тренд. Наприклад, луганські бойовики клятвено запевнили, що в 46-й десантно-штурмовій бригаді скидаються на "общак" керівництву. Нібито вимагають від 500 до 1000 гривень (в залежності від звання). Частину цих грошей забирають собі, звичайно ж, командири, купуючи собі "дорогі подарунки": ну там коньяк Courvoisier, берці від Ermenegildo Zegna. А частина коштів йде на те, щоб "підмазати" перевіряючих з військової служби правопорядку.

До речі, заробляють командири "карателів" навіть на продажу медалей і орденів. Розцінки на будь-який гаманець варіюються від 300 гривень за простеньку медальку, до 25 тисяч гривень за лакшері-орден.

Правда, іноді укри влаштовують бійки за нагороди.

"Військовослужбовець ЗСУ отримав важкі травми під час бійки з товаришами по службі, що виникла під час обговорення справедливості нагородження і преміювання особового складу. Потерпілий перебуває в лікувальному закладі в непритомному стані з черепно-мозковою травмою та переломами ребер", - розповіли пропагандисти з Луганська.

Природно, що при такому положенні справ в армії "київській владі" залишилося зовсім недовго. В цьому просто впевнені бойовики, котрі поширили інформацію про те, що під Києвом затримали вантажівку, завантажену мінометами із зони ООС. За кермом вантажівки, звичайно ж, перебували "фашисти". Навіщо їм вантажівка з краденими мінометами? Та все дуже просто: підірвати будівлю ВР.

"Вкрадені міномети прямували до Києва і могли бути використані в ході посилення заворушень, влаштованих націоналістами перед Верховною Радою за фактом ухвалення земельної реформи", - написали в сепаратистських ЗМІ.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити