RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Українські нацисти" обстріляли автобус із дітьми заради картинки: як бойовики лякають жителів Донбасу

В останніх трендах пропагандистів розбирався "Апостроф"

В останніх трендах пропагандистів розбирався "Апостроф" Фото: Getty images

Невизначена ситуація на фронті - розведення сил і спроби припинення вогню - змінила також інформаційний ландшафт країни. І якщо на території вільної частини України найбільше медіастусанів дістається чинному президенту та його команді, то в окупації досі не можуть закрити два головних гештальти - "Порошенко" і "нацисти", активно тиражуючи найнеймовірніші фейки. В останніх трендах пропагандистів розбирався "Апостроф".

Транші від ПАП

Тема свавільних "нацистів" була присутня в інформаційному просторі всі роки війни на Донбасі. Вони розпинали хлопчиків, ґвалтували бабусь, били мирних жителів і, звичайно ж, цинічно розстрілювали за російську мову. Однак після того як на зустрічі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську було прийнято рішення про розведення сил і засобів у Петровському і Золотому, а окремі радикальні групи всередині України виступили з різкою критикою такої деескалації, побоюючись обману зі сторони Росії і бойовиків, у Л/ДНР придумали цілу конспірологічну теорію про те, як "нацисти" готуються зірвати розведення і поставити на коліна "народ Донбасу".

Отже, за версією пропагандистів, мозковий центр всієї спецоперації, а заодно і сірий кардинал путчу - екс-президент України Петро Порошенко. Саме він надихає, а головне, щедро фінансує "українських бойовиків", щоб ті зірвали мирні домовленості.

Поки терористам відомо про два транші від Порошенка. Один із них на суму в 500 тисяч доларів.

"У Харкові під час мітингу проти "формули Штайнмайєра" відбулася закрита зустріч керівників регіональних націоналістичних осередків. Під час зустрічі довірені особи Порошенка передали кошти націоналістам в розмірі 500 тисяч доларів. Гроші спрямовано на зрив мирних ініціатив протиборчих сторін, ескалацію вогнища напруженості в регіоні і підрив довіри населення України до чинного президента", - розповіли в "народній міліції" ДНР.

Інший транш трохи скромніший - 100 тисяч доларів. Його, нібито, отримали члени "Правого сектору" для проведення мобілізації.

"Нові бійці будуть проходити підготовку на тренувальних базах для подальшої участі в бойових діях на Донбасі, а також проведення спецоперацій", - не заспокоїлися в так званій народній міліції ДНР.

Звичайно, що, отримавши американські гроші, "нацисти" почали активно їх відпрацьовувати.

"У лавах ЗСУ активно поширюються агітаційні листівки. Їхня тематика - заклик українських військовослужбовців до саботування наказів командування щодо відведення військ", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Щоб кадрові військові ЗСУ менше піддавалися на провокації "екстремістів", командувач ООС Володимир Кравченко, за версією пропагандистів, навіть наказав побудувати огорожу із колючого дроту.

Колючий дрітФото: pixabay.com

"Щоб ізолювати підрозділи ЗСУ в районі Золотого від бойовиків націоналістичних формувань", - запевнили у фейковій народній міліції ЛНР.

Але все даремно: "нацисти", виявляється, зважилися навіть на відкриту конфронтацію із ЗСУ.

"Радикали з ДУК "Правий сектор" здійснили терористичний акт щодо командира 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади Євгена Коростельова. Екстремісти здійснили кілька пострілів з АГС по автомобілю комбрига, в результаті чого четверо військовослужбовців отримали поранення, двоє з них, в тому числі комбриг, перебувають у важкому стані", - зазначили в сепаратистських ЗМІ.

А пізніше, коли стало відомо, що Євген Коростельов помер у госпіталі, бойовики припустили, що бойового офіцера ліквідували прямо в медустанові "правосеки".

Ще один акт прямої агресії проти ЗСУ на гроші Порошенка, за версією бойовиків, "нацисти" скоїли щодо офіцера 38-го зенітного ракетного полку ЗСУ. Радикали зупинили авто майора, роззброїли, взяли в заручники і вимагали обміняти його на затриманого "екстреміста", який попався на тому, що таємно проник в Золоте і намагався обстріляти позиції ЗСУ, видаючи себе за "захисника республіки".

Пропагандисти запевняють, що в Генштабі вирішили покласти край "звірствам" радикалів і розробили план "Кільце", метою якого є повне роззброєння "нацистів". Ну, а якщо ті чинитимуть опір, у ЗСУ є санкція на знищення всіх "екстремістів", мовляв, Зеленський не проти, ЄС також не проти, а Путін - тим більше не проти.

ЗСУ "запалюють"

Утім, активізація нелюбові бійців інформаційного фронту до "нацистів" зовсім не означає, що пропагандисти раптом різко полюбили ЗСУ. Градус напруження "у укрів все погано" і "укри - звірі" продовжує стойко підтримуватися трудівниками фабрики фейків.

Так, наприклад, пару останніх тижнів особливо зворушила пропагандистів дитяча тема.

"У село Кирилівка (Волноваський район) на маріупольському напрямку відзначено прибуття 23-ї окремої бригади Нацгвардії України. Для розгортання свого штабу командування цієї бригади вибрало будівлю єдиного в населеному пункті дитячого садка", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Однак особливим цинізмом, за версією бойовиків, відзначилися "карателі" 92-ї бригади.

"Безпринципні радикально налаштовані бойовики в супроводі українських ЗМІ під приводом зйомки пропагандистського сюжету привезли на лінію бойового зіткнення в район Авдіївської промзони автобус із дітьми, після чого, сподіваючись викликати у відповідь вогонь наших захисників, під прикриттям туману карателі 92-ї бригади здійснили обстріл наших позицій", - заявили фейкові народні міліціонери.

Хитрі й кмітливі "захисники республіки", звичайно, розкусили плани "карателів" і у відповідь вогонь по дітях не відкрили. І тоді... "карателі" самі вирішили обстріляти дітей. Це, пропагандисти назвали українським "планом Б". Ну, не дарма ж автобус підганяли, збирали журналістів, люди все ж готувалися.

"Завдяки залишкам офіцерської честі у окремих офіцерів збройних формувань України злочинним планам радикалів не судилося збутися", - резюмували в прес-службі фейкової міліції.

Що ж стосується теми "у укрів усе погано", то останнім часом пропагандисти чомусь активно почали розганяти "новини" про наркоманів і "аватарах" у лавах ЗСУ. То офіцер зламав ребра підлеглому за те, що той відмовився йти за добавкою спиртного, то дезертир, який через передозування наркотиків дезертирував, дезертирував та не видезертирував (не зміг вийти за межі частини).

Але найвеселіший фейк з'явився днями в сепаратистських ЗМІ ДНР. Як стверджують пропагандисти, українські воїни, які скучили в зимовий період за дровами і вугіллям на позиціях, вирішили опалювати грубки соляркою. Українські "карателі" з 28-ї бригади так захопилися цією справою, що спалили 6 житлових будинків та все ротне майно.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств