RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна під Києвом: всі подробиці розборок маршрутників в Броварах

Тітушки влаштували стрілянину в житловому районі Броварів

Тітушки влаштували стрілянину в житловому районі Броварів Фото: Нацполіція

Вранці в п'ятницю, 29 травня, в Броварах місцевих жителів налякала стрілянина на вулиці Олімпійській, яку влаштували десятки молодих людей. Інцидент стався в стилі 90-х років - озброєні люди напали на місце стоянки однієї з маршруток. Пізніше стало відомо, що таким чином між собою воюють перевізники. "Апостроф" зібрав все, що відомо на даний момент.

Відео розборок спочатку з'явилися в соціальних мережах.

Відомо, що між декількома перевізниками в місті вже давно йде війна. Напередодні представники одного з них "наполегливо просили" громадян для проїзду з Броварів до Києва сідати саме в їх маршрутки, а не добиратися попутно проїжджаючими авто.

Серед учасників конфлікту є поранені. За попередніми даними, постраждали три людини.

Кулі потрапили у вікна жителів сусідніх будинків.

У соцмережах відзначили, що дві групи "маршрутників" ділили між собою приміські маршрути після судового скасування ряду тендерів на їх розподіл, які були проведені ще в 2015 році. Одне угруповання підтягло місцевих тітушок, друга завезла бойовиків з Вінниці за допомогою охоронної фірми.

Пізніше поліція приїхала на місце події і затримала частина стрілків. Частина втекла.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Поліцейські підтвердили, що розборкі зі стріляниною сталися через переділ ринку маршрутних перевезень в Київській області. Всі затримані не є жителями області - вони прибули в Бровари з інших регіонів.

Ситуацію прокоментував глава МВС Арсен Аваков.

"Перестрілка вранці в Броварах - відгомін корупції визначення квот перевізників, залучення банд в боротьбі за маршрути перевезень. Будемо лікувати!. 10 затриманих вже, масові затримання тривають. Виконавчі органи Києва та області зобов'язані - у вас ..прогнило ", - написав він у Twitter.

Також про перестрілку написав радник глави МВС Антон Геращенко.

За фактом стрілянини поліція відкрила кримінальне провадження за ч.4 ст. 296 Кримінального кодексу України.

Нардеп від "Слуги народу" Богдан Яременко заявив, що справжні винуватці - чиновники:

"Причина інциденту в Броварах - економічна - боротьба за контроль над маршрутами перевезень. На жаль, такі ситуації виникають тоді, коли влада не виконує свої функції законно і прозоро, без корупції і здирництва. Бойовики мають бути покарані, але, на мою думку, справжні винуватці - чиновники, які відповідають за ліцензування цього виду діяльності в Київській області".

Мер Броварів Ігор Сапожко заявив, що Київська ОДА ігнорувала проблему пасажирських перевезень:

"Хочу зазначити, що всі міжміські маршрути затверджує Київська обласна державна адміністрація. Ми неодноразово звертались до керівника області та начальника управління інфраструктури КОДА з офіційними листами та зверненнями щодо затвердження нового експрес-маршруту з Торгмашу до метро Лісова через Окружну дорогу. Всі звернення були проігноровані.

Замість цього обласна адміністрація створила та затвердила інший маршрут, який повністю дублює вже діючий. Тому, вважаю, що через відсутність діалогу між місцевими органами влади та обласною адміністрацією, ситуація загострювалась кожного дня".

У Київській області ввели план-перехоплення. Поліція розшукує 5 автомобілів, в яких зникли з місця стрілянини учасники інциденту. Наразі затримано 11 осіб.

Начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Юрія Педоса відсторонили від посади. Його заступника – начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби звільнили із займаних посад. Причиною таких управлінських рішень стали "грубі недоліки та прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів". Зазначимо, що частина із тих, хто влаштував перестрілку – із Вінницької області.

Зеленський зустрівся з Аваковим:

Патрульні в Житомирській області затримали ще 5-х учасників кримінальних розборок в Броварах.

Загальна кількість затриманих досягла вже 16-ти.

Ще 5 осіб затримали на Вінниччині.

Автомобіль за орієнтуванням затримали бійці спецпідрозділу КОРД. Водія та чотирьох пасажирів доставляють у поліцію Київської області для проведення слідчих дій. На цей час затримано 21 учасника збройного конфлікту.

У поліції повідомили, що стрілянина отримала додаткову кваліфікацію за більш тяжкою статтею. Дії учасників додатково кваліфіковані як замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 15 і ч. 2 ст.115 Кримінального кодексу).

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити