RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пам'ятник Володимиру в Москві: що виглядає безглуздо

Російський історик розповів, чому пам'ятник Володимиру в Москві гірше, ніж у Києві

Російський історик розповів, чому пам'ятник Володимиру в Москві гірше, ніж у Києві Новий пам'ятник князю Володимиру в Москві копіює київський монумент і виглядає від цього безглуздо Фото: EPA/UPG

У Москві на Боровицькій площі 4 листопада був відкритий пам'ятник хрестителю Київської Русі-князеві Володимиру. На церемонії відкриття були присутні все вище керівництво Росії: президент Володимир Путін, прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, глава Міноборони Сергій Шойгу, патріарх Кирило. У своїй промові Путін назвав князя Володимира "духовним засновником держави Російської", а його роль в історії визначив словами "збирач і захисник руських земель". Більш того, Путін закликав росіян протистояти сучасним викликам і загрозам, спираючись на духовні заповіти князя Володимира. "Апостроф" звернувся до російського історика, професора Андрію Зубову з проханням роз'яснити, чому такий пам'ятник з'явився в Москві і чи є це якимось сигналом Кремля Києву.

Це своєрідна реакція на пам'ятник у Києві князю Володимиру, що ось ми то росіяни не гірші за українців, ми теж спадкоємці князя Володимира. На мій погляд, це банальні речі. Але ваш пам'ятник набагато кращий, як мені здається.

Чому взагалі він був поставлений (в Москві, - ред.), думаю, особливо переживати не варто. Князь Володимир, звичайно, належить всім нам, він наш спільний історичний герой - це безумовно. Як, наприклад, пам'ятники Данте стоять у всіх містах Італії. І князю Володимиру можна ставити пам'ятники в різних містах України, Росії і Білорусі. Нехай українців це зовсім не бентежить, ніякого особливого послання тут немає. А те, що Путін при кожному зручному випадку говорить, що росіяни, білоруси і українці - це один народ, так я вже сто разів казав, що це просто від недостатності освіти.

Більше того, мабуть, у Путіна зовсім безграмотні спічрайтери. Збирачем земель був Іван III, але аж ніяк не князь Володимир. Ніяким збирачем земель він не був. Просто той, хто писав промову Путіну, абсолютно не знає історичного контексту.

Що стосується погроз... Ну що на це відповісти? Насправді ж Україна Росії зовсім не загрожує... Це Росія погрожує Україні. Тому такі слова - просто спроба посіяти істерію в російському народі як у Північній Кореї намагаються посіяти таку істерію серед людей їх правителі. Це одне і те ж саме. Але я сподіваюся, що російським людям це сильно набридло і повторення того ентузіазму, який був два роки тому, точно не буде. Мені здається, ці слова (Путіна - ред.) сказано в порожнечу і у них немає майбутнього.

У Росії ніякого ажіотажу навколо пам'ятника немає. Більшість людей до цього ставиться як до позитивного факту: ось з'явився гарний пам'ятник в столиці, от і все. Правда, він не дуже гарний, а тонке відчуття художнього смаку у більшості людей відсутнє. Я вважаю, що пам'ятник стоїть не на місці, бо псує пейзаж Кремля і абсолютно неправильно обрана форма, адже він майже копіює київську статую, що, звичайно, нерозумно. Якщо вже ставити пам'ятник, то потрібно було обрати якийсь зовсім інший хід. Але це все вже тонкощі...

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою