RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Кримнашист" Добронравов - лише привід: чому в Україні заборонили серіал "Свати"

Дмитро Чекалкін про заборону серіалу "Свати" в Україні

Дмитро Чекалкін про заборону серіалу "Свати" в Україні Фото: Кадр з телесеріалу "Свати"

Серіал "Свати" несе в собі небезпечні стереотипи про українців, корисні для "русского мира". Таку думку висловив "Апострофу" екс-дипломат, відомий український шоумен, теле- і радіоведучий Дмитро Чекалкін, коментуючи заборону "Сватів" в Україні.

Достатньо почитати російську "Вікіпедію", як вони трактують цей серіал – це культурний конфлікт між освіченим цивілізованим російським персонажем сватом Ковальовим і українським дебілом Будьком. "Мовляв, ми ж вам несемо світлу цивілізацію, "русский мир", а що ж ви, бидлота така, не розумієте".

Мої колишні колеги, українські дипломати розповідають, в якому захваті були їхні російські колеги від цього серіалу: "О, нарешті, хохли про себе зняли гарне кіно, показують, які вони дебіли".

Тобто як можна підігравати їм? Нещодавно в РФ вийшов показовий серіал "Гостиница Россия" з КГБшниками у головних ролях, які є прообразами сьогоднішнього Путіна. Там була колізія навколо цього готелю "Росія", з яким у мене пов'язано багато спогадів, коли я працював перекладачем і дипломатом. На фоні офіцерів КГБ показується українська бидлота: як українські делегації приїжджають на партійно-господарські заходи – з животами на півметра, п'яними обличчями, свинячими харями, в одній руці горілка, а в іншій - шматок сала. І такий абсолютний контраст між українським бидлом і російським цивілізованим світом.

Тому підігравати їм, і за це ще й отримувати гроші з Росії… Я три роки тому припинив співпрацю з росіянами після того, як ці "брати" почали вбивати наших співвітчизників і захоплювати наші території. Я вважав, що не маю морального права цього робити. А ще й отримувати за це гроші, щоб висміювати власний народ.

Зараз у цих "Сватах" він (продюсер Володимир Зеленський, - "Апостроф") зображує українців як абсолютних дебілів на фоні цивілізованого російського персонажа Ковальова. І коли цей образ відтворює мало того, що ватник (заборонений в Україні актор Федір Добронравов, який підтримав анексію Криму, - "Апостроф"), та ще й пропутінський персонаж, який захищає Путіна, їм захоплюється, потім ще й б’є українських громадян, які претензії йому пред’являють, як це було з Говорухіним (в липні у Таллінні Добронравов і Станіслав Говорухін побили українське подружжя Валентину і Геннадія Бардакових, – "Апостроф"), то, я вважаю, що це взагалі виклик здоровому глузду.

В Голлівуді українців теж зображують своєрідно. Але одна річ, коли над нами сміється наш партнер, а інша річ, коли над нами сміється наш ворог. В голлівудських стрічках всі українські персонажі зображуються хабарниками, чинушами зі свинячими пиками, які товстими пальцями перебирають пачки долярів у кишенях.

Заборона "Сватів" - тут, звісно, приводом є Добронравов. Але, як на мене, це невелика деталь. Головне, що завдяки цьому серіалу нав'язуються стереотипи, небезпечні для суспільства, для громадської думки, що українці – це така бидлота, яку освічені росіяни хочуть підтягнути до світлого "русского мира", до світлої цивілізації.

Зрозуміло, що російські телеканали мають мільярдні бюджети і можуть собі дозволити витрачати набагато більше, ніж українські телеканали. Тому це все й створювалося.

Читайте також: Хто крутить наперстки: Зеленський новим відео відреагував на заборону "Сватів" в Україні

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців