RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Еліна Світоліна: Головна мета на майбутнє - стати першою ракеткою світу

Перша ракетка України розповіла, що їй допомогло перемогти в престижному турнірі

Перша ракетка України розповіла, що їй допомогло перемогти в престижному турнірі Еліна Світоліна Фото: EPA/UPG

Українська тенісистка Еліна Світоліна завдяки перемозі на престижному турнірі WTA серії Premier в Дубаї вперше в своїй кар'єрі і в історії України увійшла топ-10 рейтингу Жіночої тенісної асоціації (WTA). В інтерв'ю "Апострофу" перша ракетка України розповіла про перші думки після своєї перемоги, незручних суперників і плани на майбутнє.

- Які перші думки були у вас після переможного удару в фіналі турніру в Дубаї, коли ви кинули ракетку і схопилися за голову?

- Було дуже багато різних емоцій. Звичайно, я була дуже-дуже щаслива, що ще можна додати? Це було і велике полегшення, і велика радість. Я була задоволена не тільки тому, що перемогла, але і тому, що в фіналі змогла показати хорошу гру. Минулого року мені було вкрай образливо програти в півфіналі. Я пам'ятаю, що дуже засмутилася, тому що це один з найуспішніших турнірів для Жюстін Енен, а вона якраз була зі мною в Дубаї. Це відмінний турнір і, звичайно, дуже приємно стати чемпіонкою на таких змаганнях.

- У вас була мета потрапити в топ-10, вона виконана. Вже поставили собі наступну задачу?

- Одна з цілей, яку я ставила перед собою в минулому сезоні, було потрапити в топ-вісімку в кінці року і пройти кваліфікацію на Підсумковий турнір в Сінгапурі. Звичайно, головна мета на майбутнє - стати першою ракеткою світу.

- У Дубаї Ви втретє поспіль обіграли екс-першу ракетку світу Кербер. У чому секрет успіху в матчах з однією з найсильніших тенісисток світу?

- Не думаю, що в цьому є якийсь секрет, що я знову обіграла її. Насправді в нашому протистоянні всі матчі були хорошими і в кожному з них була боротьба.

- Чи було хвилювання перед фіналом в Дубаї? Тиснув той факт, що Ви можете увійти в топ-10 в разі перемоги?

- Не важливо на якому турнірі ти виступаєш, хвилювання присутнє завжди. Коли перед початком фіналу на корті оголосили, що я можу потрапити в топ-десятку, це теж додало трохи напруги. Я знала, що на кону буде десяте місце в рейтингу і дуже хотіла перемогти. Але в цілому, я була досить спокійна і могла концентруватися на плані гри і на своїх діях.

- Якось відзначили перемогу на турнірі в Дубаї?

- Відзначила, але зовсім трохи, з командою і друзями, які були зі мною в Дубаї. Часу на святкування практично не було, тому що потрібно було якомога швидше відновити сили і перейти до підготовки до нового турніру.

- У чвертьфінальному матчі в Тайвані проти Онс Жабер Ви були на межі поразки, у суперниці було чотири матчбола, але Ви зуміли відігратися і потім виграти на таймбрейку. У чому секрет перемоги в таких матчах, де потрібно переломити хід зустрічі?

- Я просто борюся за кожен м'яч, а там вже буде як буде. Головне, боротися і не здаватися. Звичайно, без якогось везіння теж не обійшлося.

- Як Ви внутрішньо налаштовуєте себе по ходу гри в такі моменти?

- Я намагаюся залишатися спокійною і мислити позитивно, не фокусуватися на помилках. Головне швидше переключатись на наступний розіграш і зосереджувати свою увагу на тому, що відбувається зараз. Я намагаюся думати тільки про те, що можу контролювати, тобто про свою гру. Те, що буде в цей момент робити суперник, це мені не підвладне, тому зациклюватися на цьому не має сенсу.

- Напевно є багато причин Вашого успішного виступу на старті сезону. Могли б виділити ключові?

- В кінці року у мене вийшло видати серію дуже хороших результатів. В основному я доходила до вирішальних раундів, була в фіналі Підсумкового турніру в Чжухаї. Це додає впевненості в собі. Потім в міжсезоння я багато працювала, щоб зберегти цю тенденцію. Топ-гравці відрізняються своєю стабільністю, вони постійно видають високі результати. Думаю, моя гра стала більш зрілою і я змогла показати, що можу також виступати стабільно протягом кількох турнірів. Звичайно, попереду ще багато роботи, але мій сьогоднішній рівень гри мене радує.

- Після перерви Ви в цьому році повернулися до збірної України. Які були відчуття, коли знову грали за збірну і тим більше, можна сказати, в рідному для вас Харкові.

- Я вже практично забула, які це емоції, коли граєш при рідних трибунах. Дуже хотілося показати хорошу гру і виграти всі свої матчі. Я дуже раділа, що принесла команді третє очко, тому що в тому матчі я дуже хотіла перемогти. Глядачі надавали великий заряд енергії і атмосфера була непередавана. І найприємніше було бачити дітей на трибунах. Це найщиріші вболівальники. Після матчу вони підходили до мене і говорили такі теплі слова. Це дуже приємно. Я рада, що можу бути для когось прикладом і наші маленькі гравці можуть побачити, що тенісист з України може досягти високих результатів.

- Чи є тенісистка, яка для Вас є прикладом?

- Мені завжди подобалися Кім Клійстерс і Жюстін Енен. Тому можете собі уявити, який це був неймовірний досвід попрацювати з Енен.

- Хто з нинішнього туру є для Вас найбільш незручним суперником?

- Я пам'ятаю, один з таких самих некомфортних матчів у мене був з Монікою Нікулеску. Правда, ми грали вже дуже давно, але це був дуже невдалий матч і запам'яталося, наскільки неприємні різані удари вона виконує.

- Як Ви, як правило, відпочиваєте між матчами?

- Дуже важливо добре відпочити і виспатися. Якщо у мене є вільний час, то я люблю почитати. Це можуть бути книги з психології, мені подобається ця область, або книги про теніс, автобіографії гравців, наприклад.

- Чи вдається швидко забути про зіграний матч і переключитися на наступний?

- Це дуже важлива частина всього процесу. Після гри ми з командою аналізуємо той матч, який пройшов. Без цього не можна, ти зіграв, значить потрібно провести аналіз того, що відбувалося на корті. Також зробити якісь висновки і позитивні моменти, які ти можеш взяти з собою на майбутнє. Коли ми граємо в турі, то, як правило, на наступний день у тебе вже нова гра. А новий день завжди приносить нові можливості, тому потрібно думати про них, а не про минуле.

- Чи є під час турніру можливість, наприклад, сходити на пляж, побувати на екскурсії?

- Іноді буває, так. Я більше люблю просто погуляти містом, подивитися щось цікаве саме в цьому місці. Ще мені подобається пробувати кухню різних країн, так теж виходить зрозуміти і дізнатися їх культуру.

- А що дарують фани?

- Найчастіше це м'які іграшки. Також малюють плакати або пишуть вірші. Вболівальники в Азії дуже активні, вони завжди приходять підготовленими і дарують багато всього.

Читайте також

Феєричний успіх українського футболу: краще було лише двічі

2024 рік – вже один із найуспішніших в історії українського футболу, але попереду ще багато важливих матчів

Україна – Ісландія – 2:1 Ура! Ми їдемо на Євро-2024 до Німеччини!

У Вроцлаві відбулася битва за Євро-2024 між збірними України та Ісландії

Боснія та Герцеговина - Україна - 1:2 залишився один крок до Євро-2024

У Зениці відбувся матч кваліфікації Євро-2024 між збірними Боснії та Герцеговини та України