RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія вклала багато грошей в ФІФА: чому хорватські футболісти постраждали за "Слава Україні"

Андрій Столярчук про скандал з Відою і Вукоєвичем на ЧС-2018

Андрій Столярчук про скандал з Відою і Вукоєвичем на ЧС-2018 Огнен Вукоєвич і Домагой Віда Фото: EPA/UPG

Дисциплінарні заходи ФІФА щодо футболіста збірної Хорватії Домагоя Віди і скаута команди Огнена Вукоєвича за вислів "Слава Україні" вкотре довели, що спорт не є поза політикою. ФІФА ж показала, що знаходиться на підтанцьовці у Росії, виконуючи будь-яку забаганку Кремля. Таку думку висловив "Апострофу" відомий спортивний коментатор АНДРІЙ СТОЛЯРЧУК.

Дії ФІФА дисциплінарного характеру по відношенню до Віди і Вукоєвича по-людськи і по-футбольному мені не зрозумілі, тому що нічого крамольного хорвати не сказали. Коли ФІФА дозволяє проводити чемпіонат світу в країні, яка є міжнародним агресором, тут проявляється набагато більша казуїстика ніж у тому, що показали і сказали Вукоєвич і Віда.

Вигнання з розташування збірної Вукоєвича – це намагання Федерації футболу Хорватії якось залагодити цей конфлікт, тому що вона чудово розуміє, що попереду півфінал і десь можливо боїться образити ФІФА, щоб не було бажання з їхнього боку прибрати незручну команду у півфіналі. Хорвати намагаються до мінімуму звести ймовірність будь-якого впливу з боку ФІФА на результат півфінального поєдинку з Англією. Я лише так розглядаю рішення щодо Вукоєвича, тому що нічого крамольного в його словах не побачив.

Щодо усного покарання Віди з боку ФІФА, то ми отримали ще один доказ того, що спорт не є поза політикою. На жаль, коли ображають країни, які відіграють велике значення у політичному світі, то як би нам не було прикро це визнавати, вони дуже сильно впливають на керівництво ФІФА. Через це ФІФА виписала Віді усне попередження.

За великим рахунком, треба було дуже постаратися, щоб знайти якийсь політичний підтекст у цих словах. Нічого образливого в бік Росії не пролунало. Чим, наприклад, вигук "Слава Україні" ображає Росію? Абсолютно нічим. Але вони образилися і ФІФА наче грайливій, дратівливій і примхливій дитині одразу сказала Росії: "добре, добре, зараз ми їх покараємо, випишемо їм попередження". ФІФА знаходиться на підтанцьовці у Росії, враховуючи той вплив, який Кремль має на ФІФА через різні фактори, зокрема фінансовий. І тому саме таке рішення було прийнято. Хоча ще раз повторюся, що ніякого образливого підтексту не було.

Якби образили не Росію, а умовну Нігерію чи Колумбію, то ФІФА навіть не розглядала б це питання. А оскільки Росія є країною-господаркою чемпіонату світу, яка вклала багато грошей у ФІФА, а Газпром є одним з основних спонсорів, тому вони були змушені якось відреагувати на це. Але це ще раз підтверджує, що ФІФА знаходиться на підтанцьовці у Росії.

Зазначу, що спорт був в політиці і до скандалу, є зараз і буде у майбутньому. Спорт високих досягнень ніколи не може бути поза політикою. Пригадайте різні, так би мовити, навколофутбольні речі, які допомагали тій чи іншій країні виборювати право на той же ЧС-2018. Всі ці питання, за великим рахунком, вирішуються не на футбольному, а на політичному рівні.

Читайте також

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів

Шлях деградації: Тривала криза в Федерації боксу України імені Ільченка

Федерацію боксу України очолив Олег Ільченко - людина з кримінальним минулим та без менеджерського досвіду

Баварія - Реал - 2:2 бойова нічия у першому півфіналі Ліги чемпіонів

Баварія та Реал влаштували гольову феєрію у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів