RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міністерство замість турботи про український спорт його просто вбиває - Артем Федецький

Заборона на виступ українських спортсменів не потрібна

Заборона на виступ українських спортсменів не потрібна Артем Федецький Фото: dynamo.kiev.ua

Міністерство молоді та спорту України ухвалило рішення про заборону національним збірним України брати участь у змаганнях, де присутні представники Білорусі та росії. Заборона стосується представників олімпійських, неолімпійських та паралімпійських видів спорту. Це рішення викликало хвилю обурення в українській спільноті. Чому ця заборона лише шкодить українському спорту, як можна досягти заборони участі росіян та білорусів у міжнародних змаганнях, чому так мляво діє УЄФА та як слід чинити зі зрадниками на кшталт Анатолія Тимощука - в етері Апостроф TV розповів відомий український футболіст, гравець національної збірної України у 2010-2016 роках АРТЕМ ФЕДЕЦЬКИЙ.

- Те, що Міністерство молоді та спорту заборонило нашим спортсменам виступати на турнірах, на яких можуть бути росіяни та білоруси – це такий бойкот з нашої сторони чи що це означає? Знаємо, були попередні ініціативи зі сторони Міжнародного олімпійського комітету для того, аби заборонити взагалі російським і білоруським спортсменам виступати на тих самих Олімпійських іграх.

- Напевно потрібно в першу чергу, щоб хтось виступив з Міністерства молоді і спорту і пояснив, чому так. Якщо це бойкот – це інше питання. А заборона нашим спортсменам виступати, бо там будуть білоруси та росіяни – це просто вбиває український футбол, вбиває мотивацію у спортсменів. Навпаки в міністерстві повинні боротися за недопуск білоруських і російських спортсменів до змагань. А українці мають брати участь у цих змаганнях і змагатися з кращими спортсменами Європи та світу.

Читайте: Російських спортсменів допустили до змагань на "неприйнятних умовах" - що сказано у рішенні МОК

Тому з боку міністерства має бути лише підтримка, а ми бачимо, що відбувається все навпаки.

Чому так – мені не зрозуміло. Коли я побачив цей документ, то в мене ніч була ну не дуже приємна, бо не міг заснути, думав за наш спорт. Наша країна загалом переживає непрості часи, а тут просто українських спортсменів… У мене немає слів.

Нам далі чекати дискваліфікації команд українських – футбольних, я маю на увазі – з єврокубків чи як? Збірна України вже закінчує кваліфікацію до Євро-2024? У мене немає слів. Хотів би якось сильніше сказати, але вибачте, не можу. У мене в душі все просто кипить, перевертається, але якось себе стримую.

- Ми чули про ситуацію з Міжнародним олімпійським комітетом – так, комітет рекомендував, але це ще не остаточне рішення. Крім того, ці спортсмени не в національному статусі, а в нейтральному мають брати участь. Українська сторона виступила різко проти. Дійсно, низка країн заявила про те, що вони будуть готові бойкотувати такі змагання, якщо там візьмуть участь представники Білорусі і росії. А от футбольні федерації – УЄФА і ФІФА – викреслили росіян. Тоді про які саме змагання йдеться в цій міністерській рекомендації або забороні?

- В першу чергу треба питати одного з керівників чи керівника міністерства, який би все роз’яснив, щоб не було цього хаоса, якихось здогадок з нашого боку. Якщо це бойкот, то це має бути якісь брифінг спільно з країнами Європи - мовляв, де будуть брати участь білоруські чи російські спортсмени, буде просто бойкот, змагання не буде відбуватися. Це одне.

Читайте: Ми маємо зробити все, щоб не пустити агресорів на Олімпіаду – нардеп Ольга Саладуха

Якщо це заборона для наших українських спортсменів виступати на міжнародних змаганнях ніби як ультиматум, то це виглядає дуже грубо і неправильно. Це неповага до спортсменів, олімпійців, які практично все життя тренуються, працюють, готуються до олімпійських турнірів.

- Де зараз фактично ще виступають російські та білоруські спортсмени?

- Чесно кажучи, не поглиблювався, де вони зараз виступають. Була купа рекомендацій для білоруських і російських спортсменів, що вони повинні визнати, що не підтримують "СВО", ні в якому разі не пов'язані та не мають відношення до міністерства оборони росії.

Як ми знаємо, у більшості спортсменів мізки промиті російською пропагандою на рахунок України, тому вони практично всі виступають за підтримку війни росії проти України.

Треба, щоб хтось виступив і пояснив, що вони мають на увазі під цим документом. Тотальна заборона для українців – це неправильно, це плювок і просто вбиває український спорт зсередини. Це вбиває мотивацію будь-якого спортсмена.

А от якщо мова про бойкот змагань, де будуть брати участь російські та білоруські спортсмени, то це вже трошки інше. На який час, на який термін діятиме ця заборона? Треба отримати інформацію від офіційних джерел з міністерства.

- Росіяни і білоруси будуть грати, наприклад, на тенісному турнірі Вімблдон вперше від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Ось уже конкретний старт – міжнародний спортивний і конкретний турнір, у якому є цей ризик зустрітися із ними. Відтак принцип, про який говорить нам міністерство, уже може бути застосований.

- Я не розумію до кінця деяких європейських і світових організацій. Що потрібно ще людям? Відмежуємося від спорту, беремо суто людський фактор. В Україні війна. Ті звірства, що влаштовують кляті росіяни на українській землі, ці зґвалтування… Ми ж бачили нещодавно відео в соцмережах щодо нашого військового, що з ним зробили.

Підтримка ніби є, а насправді, ми говоримо, вся Україна кричить, розголошує ці всі проблеми та нюанси, що це звірі, які мають бути просто ізольовані від всього цивілізованого світу. Україна, як і понад 50 країн, які нас підтримують у світі, хочемо жити в мирі і розвиватися в тому чи іншому напрямку, а не бути рабами, так як з нас хоче зробити росія. Якщо росіяни хочуть жити в своєму світі – повна ізоляція: економічна, спортивна, у всіх напрямках. Хай собі живуть, розвиваються. Але як би не було зараз важко будь-якій галузі в нашій країні, найперше нам потрібна перемога на полі бою. Прогнати цих про клятих орків з нашої землі і далі вже розбиратися з іншими проблемами й нюансами.

Тим не менше, ні в якому разі не можна махнути рукою на спорт.

- Повертаючись до Вімблдону. До керівників турніру звернулися українські тенісистки Еліна Світоліна, Олеся Цуренко, Марта Костюк, і запропонували керівництву Всесвітньої тенісної асоціації варіанти рішення питання. Одним із них була вимога оголошення публічної позиції щодо війни від російських спортсменів. Зрозуміло, що це ще не стало правилом. Тут варто зазначити, що рекомендували виступати їм під нейтральним статусом, і власне спортсмени мають визнати агресію російської федерації на території України.

- Якщо російський чи білоруський спортсмен визнає, що росія веде війну проти України, це в нього буде квиток в один кінець. І який йому сенс тоді виступати під прапором нейтральним?

- Була історія, коли росію зловили на допінгу, і вони виступали під нейтральним статусом.

- Давайте не будемо заглиблюватися в ці корупційні схеми, які відбуваються у світовому спорті, зокрема в УЄФА, цей бардак. Ми вже не раз говорили про недопуск російський команд. Вони їх умовно дискваліфікували на рік-два і потім чекають момент, щоб знов повернути. Вибачте, це маразм.

Такій країні як росія, непотрібній країні для всього світу… Вони ж думають, що світ залежить від неї – та вони не потрібні нікому абсолютно. Вони хочуть жити в своєму світі, хай собі живуть, хай не чіпають інші країни, які хочуть жити в мирі. І тому для цього всього їх треба повністю ізолювати. Ми розуміємо, що ця російська пропаганда працювала не один рік, є купа агентів, які працюють у Європі, підтримують ці корупційні схеми. Ми ж бачимо, хто генеральний спонсор на більшості міжнародних змагань. Корупція має місце.

Це доволі важко, але тим не менше, нам українцям, на жаль, до цього не звикати. Ми будемо все одно боротися на всіх напрямках. Як хлопці нас захищають на полі бою у цій страшній війні, так само ми згуртувалися заради наших бійців, заради нашої України, і так само потрібно працювати на інших напрямках, зокрема і в спорті. Разом потрібно відстоювати своє право виступати на міжнародних змаганнях. Українці повинні бути там.

- Заступник міністра молоді та спорту України Матвій Бідний говорить, що основне рішення про участь України у відборі на Євро-2024 прийматиме Українська асоціація футболу. Що саме має вирішувати УАФ, якщо міністерство уже означило свою позицію?

- Я не розумію, як вони тоді співпрацюють разом. Що УАФ має вирішувати? Моя суб'єктивна думка – Україна має грати на Євро, продовжувати той шлях, яким вона рухається до своєї мети. Це стосується не лише футболу, а всіх видів спорту.

Цікаво, що скаже Павелко на рахунок цього. Що він скаже, що українці, ми так само підтримуємо, бойкотуємо і знімаємося з кваліфікації Євро-2024?! Вибачте, це маразм, я цього не розумію абсолютно, для мене це дико. Це треба заборонити лише тим спортсменам, які дійсно підтримують війну проти українського народу.

- Андрій Павелко став членом виконкому УЄФА. Він має достатній вплив для того, аби якось вплинути на рішення УЄФА, щоб та ж Білорусь не брала участі у цих змаганнях, і таким чином всю проблему нівелювати?

- Якщо б я був членом виконкому УЄФА, я б зі свого боку зробив все, щоб росіян та білорусів ніколи не допустили на міжнародні змагання. Ніколи, повторюсь.

- Які важелі впливу потрібно застосовувати для того, аби росію і Білорусь назавжди викинути із змагань? Що потрібно робити, адже напевно тут є якесь політичне рішення і "спорт поза політикою" уже не діє.

- Спорт поза політикою ніколи не був і не буде. Знаю зі свого досвіду.

Є купа важелів, що можна зробити. Є команда юристів, які повинні зробити це все правильно. Ми ж не гопота якась, щоб десь там ходити, кричати, зі всіма битися у штаб-квартирі УЄФА і сваритися. Це повинно робитися правильно. Важелів купа. Є правильні, дипломатичні, юридично підготовлені важелі, і тому у Павелка є всі можливості для того. Тим паче, у нього хороші відносини з президентом УЄФА, тому мені в принципі хотілося, щоб він так і робив. Як буде насправді – час покаже.

Ми розуміємо, які там крутяться гроші. УЄФА не може прямо заборонити і підписатися, що в Україні війна, ми дискваліфікуємо назавжди російські та білоруські клуби від міжнародних змагань, тому що генеральним спонсором виступає російський "Газпром". Ще купа напевно є спонсорів трошки нижче рангом, які так само дають кошти з боку росії і фінансують ці організації. Тому такі міжнародні організації як УЄФА не можуть категорично сказати "ні". Вони роблять це завуальовано: ми зараз тимчасово дискваліфікуємо, відсторонимо російські клуби чи російських спортсменів від змагань. Але напевно вони шукають якісь методи, як це можна зробити, скажімо так, жорсткіше.

На мою думку, у таких організацій як УЄФА, не вистачає яєць, щоб поставити крапку, щоб від відмовитись від тих шалених коштів, які вони отримують. Тому корупція там на шаленому рівні, на жаль, і людські долі з України їх мало цікавлять. Там на першому місці гроші, тому ми не можемо отримати чіткої відповіді на це питання.

- Поговорімо про Анатолія Тимощука, який жодним чином не висловився про російське вторгнення. Він має шанс виграти справу в Спортивному арбітражному суді проти Української асоціації футболу, яка позбавила його усіх титулів, рекордів і тренерської ліцензії. А варто зазначити, що Тимощук був рекордсменом за кількістю матчів. Як в цьому випадку має повести себе арбітражний суд, і чи вірите ви в дійсно правильний вирок?

- Цей цинізм дивує. Ви кажете, людина не висловилась. Ну а як людина може об'єктивно висловитись, якщо досі працює, заробляє кошти в росії, в нього все там класно і шикарно. І людина живе такими моментами, якимись там титулами, які він завоював в минулому, заробив важкою працею у спорті.

Вибачте, це дебіл. Чесно. Коли росіяни обстрілюють ракетами міста, вбивають наших громадян, знущаються на дівчатами, над жінками, над дітьми, а людина думає про якісь спортивні моменти, якісь тренерські ліцензії. Та засунь їх, вибачте, в одне місце. Наскільки мені відомо, йому заборонили вʼїзд в Україну на 10 років. Але йому треба назавжди заборонити в'їзд в Україну і щоб він десь казав, що він з України Це ганьба, це реально ганьбище. Ця людина просто безсовісна, яка не має нічого святого, немає душі.

Чи йому повернуть ці нагороди – та мені до одного місця. Про нього не треба ніколи згадувати. Це людина, яка живе в своєму світі, і все інше його не цікавить. Те, що відбувається в Україні, геноцид з боку росіян – це його не цікавить. Він собі засунув язик в одне місце та й мовчить.

- А вирок цього арбітражного суду може бути на користь Тимощука?

- Це вже залежить від Лозанни. Якщо вони візьмуть суто спортивні моменти, то, можливо, йому все повернуть. Повернуть – хай тішиться.

- Чи є прецеденти на противагу? У пресі з'являлася особиста позиція декого із російських спортсменів, хто залишив росію і вже будучи в інших країнах, висловлювався із засудженням російського вторгнення.

- Якщо такі випадки були, то поодинокі. Ці гравці, які висловлювалися, напевно, обрубили всі кінці, а повернення в росію для них небезпечне.

Більшість росіян бояться, їхні мізки промиті російською пропагандою. Ми знаємо, що в росії панує брехня. Суцільна брехня, жодного правдивого слова там немає. Додати мені нема чого.

На рахунок Толіка, я вже давно його викреслив зі свого життя, хоча він мені був як старший брат.

- Чи не намагалися ви особисто зв’язатися з ним і пояснити, що насправді тут відбувається?

- Я Толіка знаю особисто з шести років. Коли почалася війна, звичайно, я йому написав. Він просто прочитав повідомлення – я там написав нормально і не дуже м’яко, скажімо так. Але він просто перечитав і проігнорив. На цьому наше спілкування завершилось. Це було моє останнє повідомлення йому. Тому я особисто для себе цю людину давно вже викреслив.

Я вважаю, що про нього треба абсолютно не згадувати нічого і ніде: ні в пресі, ні на телебаченні, ніде. Виграє він Лозанну – прапор йому в руки, хай тішиться своїми бляшаними кубками і все.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії

Новини партнерів