RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Спорт

Олімпіада під час війни: скільки медалей можуть здобути українські спортсмени на Іграх у Парижі

Україна виставила на змагання найменший в історії склад

Україна виставила на змагання найменший в історії склад Фото: архів

Україна, незважаючи на війну, відправила до Парижа своїх спортсменів для участі у Літніх Олімпійських іграх 2024 року. Хоча наша країна виставила на змагання рекордно малу кількість атлетів, деякі з них можуть здобути олімпійські медалі, зокрема й золоті. "Апостроф" оцінив шанси вітчизняних спортсменів на нагороди Олімпіади-2024.

У Парижі стартували чергові, 33 за рахунком, Літні Олімпійські ігри. Офіційна церемонія відкриття Олімпіади-2024 відбулася 26 липня, хоча змагання у рамках цього спортивного заходу тривають з 24 липня. Церемонія закриття запланована на 11 серпня.

Україна, незважаючи на війну, також бере участь в Іграх.

"Україну представляють 147 атлетів у 27 видах спорту, - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своїй напутності спортсменам. - Попри війну, попри невпинні російські обстріли, руйнування спортивної інфраструктури, українські атлети демонструють світові волю до перемоги".

Раніше повідомлялося, що в національній олімпійській збірній 140 спортсменів, але в будь-якому разі це найменша в історії кількість спортсменів, яких Україна відправляє на подібні змагання.

Наші шанси на медалі

Незважаючи на те, що головний принцип Олімпійських ігор – це не перемога, а участь, українські атлети на нинішній Олімпіаді все ж таки збираються поборотися за медалі. Станом на середину дня 29 липня наша збірна їх не мала, але вони цілком можуть з'явитися, причому вже найближчим часом.

Нагадаємо, що на Олімпіаді-2020 у Токіо, яка через ковід пройшла у 2021 році, Україна здобула 19 нагород (одну золоту медаль, шість срібних та 12 бронзових).

На цьогорічних змаганнях українська збірна може показати близький до цього результат. Спеціалізоване видання Sport.ua дає такий прогноз на наш підсумковий медальний залік: 18 нагород, з яких три золоті, п'ять срібних та десять бронзових. Причому, як бачимо, потенційні шанси на золото для наших олімпійців у Парижі оцінюються вище, ніж у Токіо.

Прогноз компанії Gracenote трохи скромніший: всього 17 медалей, з яких дві золоті, п'ять срібних і десять бронзових (проте по золоту це все одно краще, ніж у Токіо).

Gracenotе оцінює шанси команд за їхніми виступами на попередній Олімпіаді, а також на нещодавніх міжнародних змаганнях. До речі, компанія ближче до початку Олімпіади-2024 покращила свій прогноз для України – раніше вона вважала, що ми виграємо лише 13 медалей (дві золоті, чотири срібні та сім бронзових).

Не оминають Олімпійські ігри в Парижі і букмекери.

Тотал букмекерської компанії Favbet на результат української збірної становить 14,5, що означає, що наші олімпійці потенційно можуть розраховувати на 15 медалей. Тотал на золоті нагороди складає 2,5, і це дає надію на три золота.

Таким чином, збірна України на Олімпійських іграх у Парижі може завоювати від 15 до 18 медалей, з яких дві чи три будуть золотими.

Від кого ми чекаємо перемог

Але хто реально з наших спортсменів може претендувати на олімпійські нагороди?

Найчастіше називають стрибунню у висоту Ярославу Магучих. Напередодні Олімпіади вона встановила новий світовий рекорд – 2,1 метра, тому шанси 22-річної спортсменки оцінюються досить високо.

За золото має намір поборотися наша легендарна фехтувальниця Ольга Харлан. В її особистому медальному заліку вже є золота нагорода Олімпійських ігор 2008 року, а також срібло на Олімпіаді-2016 та бронза на Олімпіаді-2012.

Ще один олімпійський чемпіон зі збірної України – греко-римський борець Жан Беленюк. Втім, тріумфатор минулої Олімпіади на нинішніх Іграх, принаймні для букмекерів, не є фаворитом. Проте вони включили його до "п'ятірки" потенційних претендентів на медалі, а тому тримаємо і за нього кулаки.

Має шанси виграти золото і спортивний гімнаст Олег Верняєв. Він володар золотої та срібної медалей Олімпіади 2016 року. Щоправда, минулі Олімпійські ігри він пропустив, а тому багато експертів не настільки оптимістичні щодо нього. Однак, навіть якщо не йдеться про золото, спортсмен цілком здатний поборотися за срібні та бронзові нагороди.

Ще один гімнаст Ілля Ковтун також може вступити у боротьбу за найвищі нагороди нинішньої Олімпіади.

Є великі очікування від виступу нашого боксера Олександра Хижняка. Срібний призер Олімпіади-2020, на нинішніх Іграх він вважається фаворитом у ваговій категорії до 80 кілограмів. Щоправда, як зазначають фахівці, виграти золото йому буде непросто.

Як високі оцінюються шанси на медалі срібної та бронзової призерки минулої Олімпіади Людмили Лузан (веслування на каное).

Ну і, звичайно ж, не забуватимемо найкращу тенісистку України Еліну Світоліну. Вона має бронзу за Ігри в Токіо, а як вона виступить у Парижі, буде зрозуміло вже незабаром.

Крім того, за медалі на Олімпійських іграх 2024 року, напевно, боротимуться Марина Бех-Романчук (стрибки в довжину), Михайло Романчук та Владислав Бухов (плавання), Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Ірина Коляденко (вільна боротьба), Каміла Конотоп (важка атлетика), Марина та Владислава Алексіїви (артистичне плавання), Олена Костевич та Сергій Куліш (стрільба).

Зрозуміло, у ході змагань можуть бути сюрпризи – як хороші, так і не дуже, на те це й спорт. Так, на жаль, із боротьби вибула наша дзюдоїстка Дар'я Білодід, якій на цій Олімпіаді пророкували, як мінімум, бронзу.

Ну а нам залишається й надалі вболівати за наших. І вірити у перемогу – як на спортивних майданчиках, так і на полях реальних боїв.

Читайте також

Новини партнерів