RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Загроза глобальної війни Росії та США: у світі є три найбільш небезпечних місця

Фельгенгауер про посилення військового потенціалу США і "холодну війну №2"

Фельгенгауер про посилення військового потенціалу США і "холодну війну №2" Військова техніка США в Польщі Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп назвав Росію та Китай загрозою для американців, а в оновленій ядерній доктрині Сполучених Штатів визнається загроза превентивного ядерного удару з боку РФ. Про те, наскільки серйозною є загроза великої світової війни за участі США та Росії, і які три головних осередки напруги у світі зараз найбільш небезпечні, "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

У випадку з Китаєм великих новин в цьому немає. Ще за Барака Обами американські військові орієнтувалися на Китай і взагалі на Азію. А ось поява Росії в цьому списку - новина, оскільки до останнього часу, напевно, навіть до 2016 року, Росію як противника і загрозу (у всякому разі, серйозну) не розглядали. Ну а зараз Росію розглядають як загрозу і, напевно, основну, тому що російський потенціал, як мінімум стратегічний ядерний потенціал, значно більший за китайський. Так що так, Росію щосили розглядають як загрозу. І це можна назвати "холодною війною №2".

Багато в чому США діятимуть, як і раніше. Відбувається зміна у військовій підготовці, стратегії. Починаючи з кінця холодної війни, з 1991 року, США вели в основному регіонально-локальні війни. На той момент збройні сили США були побудовані для протистояння СРСР і великої танкової війни в Європі. Відповідно, були не дуже придатні для воєн низької інтенсивності. Потрібні були зміни. Тепер США повертаються до того, що потрібно будувати серйозні збройні сили для сутичок не з партизанами, а з великою армією, десь до 25 тисяч танків.

Почалося виробництво нових видів ядерної зброї, нових систем доставки, тому що США не займалися цим з 1991 року, а Обама і зовсім був прихильником повного ядерного роззброєння, про що й намагався домовитися з Росією. Але, як то кажуть, не вийшло. А Трамп під час передвиборної кампанії говорив про те, що ядерну зброю потрібно оновлювати, збільшувати військові витрати. Зараз сформувався міжпартійний консенсус, що потрібно робити не тільки це, але й мати загальну підготовку - не до конфліктів у заморських екзотичних країнах, а до того, що може бути велика війна в Європі, на Близькому Сході, на Далекому Сході.

Путін не раз публічно вихвалявся, що "ми американців випереджаємо в стратегічних системах". І це правда, бо в Росії створювали нові ракети, а американці залишалися зі старими. "Тріада" у них в останні 30 років не оновлювалася. Тепер вони оновлюватимуть тактичну ядерну зброю, тобто крилаті ракети з ядерними, в тому числі, боєголовками. Вона повернеться на флот - раніше її звідти прибрав Обама.

І ці зміни пов'язані в першу чергу не з Китаєм, а з Росією.

Настала друга холодна війна, і є три головних осередки напруженості - в Європі, на Далекому Сході та на Близькому Сході. На Близькому Сході і в Європі бойові дії вже йдуть, хоча й низької інтенсивності: на Донбасі, в Сирії, Іраку та Ємені. На Далекому Сході бойових дій поки немає, але велика ймовірність, що вже в цьому році вони можуть початися у зв'язку з Північною Кореєю. Є досить висока небезпека ескалації у всіх цих осередках. І є якась імовірність того, що внаслідок такої ескалації ці осередки почнуть зливатися в одне полум'я глобальної війни. Така ймовірність існує, хоча, напевно, не дуже велика. Але не можна сказати, що вона дорівнює нулю. Може, й обійдеться. Звичайно, від реалізації цього сценарію може стримати страх ядерної війни. На це і сподіваємося.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним