RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Кремля є інструмент війни, потрібно не дати його в руки Путіну

Костянтин Боровий про останні заяви Трампа в Брюсселі

Костянтин Боровий про останні заяви Трампа в Брюсселі Фото: EPA/UPG

На саміті НАТО в Брюсселі Дональд Трамп виступив з жорсткою критикою європейських союзників США, звинувативши їх в економічній залежності від Росії та невиконанні зобов'язань щодо видатків на оборону. За даними ЗМІ, американський президент навіть погрожував виходом Штатів з альянсу, хоча пізніше на прес-конференції запевнив, що не розглядає такої можливості. Чого чекати після гучних заяв та напружених переговорів під час саміту, "Апострофу" розповів російський опозиційний політик КОСТЯНТИН БОРОВИЙ.

- Трамп в розмові з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом звинуватив європейців у подвійній грі: з одного боку, Європа підтримує США, але з іншого, спонсорує Кремль, купуючи російський газ. Що буде після цього?

- Трамп фактично сформулював європейцям ультиматум – або ви підтримуєте Путіна, фінансуєте його, платите йому мільярди доларів, але тоді вже на ці мільярди і захищаєтеся від Путіна, якщо ви його боїтеся, або торгуєте зі Сполученими Штатами – і ми продовжимо вас захищати.

Це дуже жорсткий ультиматум, і я здивований, що Держдепартамент схвалив таку позицію Трампа. Це дуже правильна, але дуже радикальна позиція.

І тепер Європейський Союз потрапив у дуже складну ситуацію. Адже необхідно запобігти небезпечній тенденції у взаємовідносинах Росії та ЄС.

Зараз вони з цим зіткнулися: в самому центрі європейського континенту йде справжня війна. Можна не підтримувати Україну, як вони зараз роблять, підтримуючи дуже опосередковано і в основному словами. Європейці, звичайно, розуміють і чують всі висловлювання щодо "дійдемо до Берліна, до Лондона". Вони також розуміють, що якщо США не почнуть вирішувати це питання, то у них можуть виникнути серйозні проблеми. На це Трамп дуже розумно і раціонально заперечив, сказавши європейцям, чому б їм самим не починати щось робити для власного захисту.

- Чи Кремль буде реагувати на заяву Трампа?

- Кремль обов'язково буде реагувати на цю позицію Трампа. Включаться додаткові механізми, які є у їх розпорядженні – це ті ж націоналістичні партії. Вони спробують посіяти ворожнечу в Європейському Союзі, розкол. І вже з'являється можливість посипати сіль на розкол між ЄС і США.

Тобто все це буде робитися, і насправді це добре. Нехай роблять – це політична конкуренція. Нехай буде і така позиція – проти бюрократичної, такої, що абсолютно потворно працює, європейської структури.

Путін в такому разі просто стимулює ринкову конкуренцію за свої гроші, так що тут все в порядку.

- Чим реально загрожує ця заява: які дії можуть бути в підсумку?

- При наступному зверненні до США європейцям треба готуватися почути питання, яке назріває: а що ви самі робите? Гаразд, якби мова йшла тільки про НАТО, а європейці економлять ресурси на власну оборону. Трамп же говорив про те, що при всіх цих закликах підтримати європейців Німеччина витрачає на власну оборону лише 1% від ВВП. Це принаймні безвідповідально в сьогоднішній ситуації, коли стабільності в Європейському Союзі загрожує Путін зі своїми імперськими і мілітаристськими амбіціями.

Президент США Дональд Трамп на прес-конференції під час саміту НАТО в Брюсселі, 11 липня 2018 року Фото: EPA/UPG

- Чого в такому разі чекати від Європи? Чи можуть вони звести до мінімуму відносини з Кремлем, наприклад, купувати менше газу? Чи все ж таки ми не почуємо реакції Євросоюзу на слова Трампа?

- Якщо говорити про сухий осадок всіх цих заяв, конфліктів і дискусій, то мова йде про "Північний поток-2", який може не відбутися, якщо європейці приймуть раціональну позицію США, і здоровий глузд візьме гору.

Україні це буде дуже вигідно. Це не якісь розмови про привілеї, які теж потрібні, а серйозні та більш дорослі розмови з європейцями про їхні інтереси, про небезпеку, з якої в ЄС не рахувалися до цього часу.

А "Північний потік-2" – це інструмент в руках Кремля для ведення гібридної війни. І треба якось починати думати, щоб не давати його в руки Путіну.

- Так, але тут важлива позиція Німеччини. Як ви вважаєте, в питанні "Північного потоку-2" чи Німеччина буде ближче до США чи Росії?

- Німеччина ближче до Сполучених Штатів, тому що багато в чому значно більшою мірою залежить від США, ніж від Росії. І остання дискусія з приводу митних тарифів на метали (алюміній, сталь) дуже їх хвилює. У німців значно більший обсяг торгівлі зі Сполученими Штатами, і ринок з ними надійніший. Тому, вибираючи між Росією і США, Німеччина не хоче втратити ринки в США.

Я думаю, що "Північний потік-2" сьогодні є для Німеччини інструментом боротьби з тими ж митом, які США хочуть виставити для того, щоб зрівняти конкуренцію європейських і американських товарів на європейському та американському ринку.

Подивимося. Адже тут здоровий глузд не гарантовано. Перед початком Другої світової війни угода з Німеччиною про визнання аншлюсу Австрії здавалася вирішенням проблем війни, але таким не стала. Отож будемо сподіватися на здоровий глузд, розуміючи, що вона не завжди наступає.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося