RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трамп шкодить всьому світу, але є хороша новина

Заяви Трампа про ворогів в світовій торгівлі розбурхали громадськість

Заяви Трампа про ворогів в світовій торгівлі розбурхали громадськість Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп назвав Євросоюз, Китай і Росію торговими ворогами або ж супротивниками США. "Я не кажу, що вони погані. Але вони наші конкуренти", - заявив Трамп, пояснивши свою думку тим, що ці країни в економічному плані нібито "отримують вигоду від США". Раніше США ввели мита на ввезення стали, алюмінію та інших товарів, тим самим почавши торговельну війну проти Китаю і своїх традиційних західних союзників.

Російський блогер і фінансист Слава Рабинович розповів "Апостроф", що подібні заяви Трампа можуть завдати шкоди відносинам з Європою, світовій торгівлі, міжнародним фінансам і світовій економіці.

Трамп повністю позбавлений не тільки дипломатичного етикету, а й має, найімовірніше, вроджену недостатність в лексиконі нормальної людини. Тобто він не нормальна людина. Я не кажу, що він божевільний. Правда, в певній мірі, напевно, так і є. Просто у нього особливий лексикон, нехарактерний для глав держав, у всякому разі нормальних держав.

Звичайно ж, ще в 2016 році, коли Трамп був обраний, і до цього, коли він був номінований Республіканською партією, я сумнівався, що він є гідним для посади президента. Для цього є навіть термін в англійській мові: "he is not fit to be the President". У всякому разі, he is not fit to be the President of the United States of America. При цьому, звичайно, всі у світі на рівні глав держав, урядів і парламентів приблизно розуміють це.

Тому вони всі в основному, звичайно ж, дисконтують це майже до нуля, відмічаючи для себе, що Трамп все-таки це сказав, і сподіваються, що американські державні інститути не можуть бути зруйновані якоюсь однією особою, навіть якщо ця людина обіймає посаду президента США. В принципі, за півтора року, коли Трамп обіймає посаду президента, американські державні інститути вже протестовані. І ми бачимо, що Трамп дійсно не може зруйнувати американську державу в загальноприйнятому розумінні. Думаю, і міжнародні відносини він не зруйнує.

Читайте також: Зустріч Трампа з Путіним: всі подробиці з Гельсінкі

Проте, завдати шкоди Трамп може і відносинам між країнами, і світовій торгівлі, і міжнародним фінансам, і світовій економіці. Це небезпечна ситуація. Гарна новина полягає в тому, що, на відміну від, наприклад, Російської Федерації або КНДР, Трамп може не бути переобраний. Зараз він наближається до середини свого терміну, і, якщо ситуація буде неприйнятною для американського народу, в 2020 році Трамп не зможе переобратися на свій другий термін.

Але я також хочу сказати, що в такого роду аналізі можуть бути труднощі перекладу. Трамп назвав ЄС, Китай і Росію словом "foes", але це не обов'язково означає "вороги" - це може бути "супротивники", навіть в конотації ближче до слова "конкуренти". Також треба враховувати цей нюанс.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може