RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Випередити Росію: навіщо в Європі звуть військових США

Військовий експерт про базу США в Польщі

Військовий експерт про базу США в Польщі Фото: EPA/UPG

Польща веде з США переговори про створення на польській території військової бази, яка, ймовірно, отримає назву "Форт Трамп". Про те, навіщо Польщі знадобилася така база, "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

Американська військова база потрібна Польщі, щоб не покладатися тільки на висування військ – план, затверджений влітку під час саміту в Брюсселі. Зовсім скоро в Брюсселі міністри оборони країн НАТО перетворюватимуть на повну реальність цей план "30+30+30+30" (Four thirties, або "Чотири по тридцять", - "Апостроф"), згідно з яким 30 батальйонів, 30 бойових кораблів, 30 ескадрилей за 30 днів повинні висунутися. Але проблема в 30 днях…

Звичайно, ескадрильї можуть прилетіти швидше, а ось батальйони – навряд чи. Вони не тільки американські – там різні є. 30 батальйонів – це приблизно чотири дивізії. Щоб не покладатися тільки на плани висунення, які, зрозуміло, у західних союзників будуть повільніші, ніж у Росії, добре б мати якісь серйозні сили недалеко від лінії протистояння. Як за часів Холодної війни, коли два найпотужніші угруповання – російське побільше, американське поменше, але теж дуже значне – стояли в районі проходу Фульда.

Читайте також: Путін намагається розпалити новий конфлікт: що з цього вийде

Поляки збираються самі розгортати дивізію десь на Сході Польщі, тому що вони успадкували від радянського часу структуру збройних сил, орієнтовану на війну на заході. Поки там, на сході, на Бузі (так в Польщі називають річку Західний Буг, – "Апостроф"), досить пустувато. Зараз, коли відбувається інституціоналізація протистояння в Європі, напевно, буде намічатися і якесь пряме протистояння, як у часи першої холодної війни.

Напевно, якусь свою дивізію поляки зберуть. Бронетанкову, мабуть. А ось чи розмістять американці або німці цілу дивізію в Польщі – для мене питання поки відкрите. Повне розміщення – це відмова від Хартії Росія-НАТО про те, що не буде постійного розміщення. Зараз ті сили, які висунули з 2014 року на східний фланг НАТО, формально носять тимчасовий характер, тому що йде ротація раз на рік. Тобто хартію поки формально не порушено. Коли її буде порушено – це вже трошки інша справа.

Тобто відбувається інституціоналізація існуючого протистояння – що воно носитиме не тимчасовий, а постійний характер. Звичайно, краще мати якісь передові сили, а не покладатися тільки на мобілізацію і висунення. Розміщення має бути ближче до лінії фронту, тому що зараз пропускна спроможність європейських доріг обмежена, тим більше там постійно є цивільний транспорт, який ще незрозуміло, чи поступатиметься дорогою військовим.

А назва бази обґрунтована бажанням, щоб ідея сподобалася Трампу і він дав згоду. У Польщі вважають, що Трамп – ідіот, якому треба прямо лестити. Ідіот він чи ні, я не знаю, але те, що йому треба лестити, не соромлячись, це точно.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним