RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін намагається розпалити новий конфлікт: що з цього вийде

Ситуація на Балканах: що ділять Сербія і Косово і до чого тут Росія

Ситуація на Балканах: що ділять Сербія і Косово і до чого тут Росія Зустріч президента РФ Володимира Путіна з президентом Республіки Сербії Олександром Вучичем, 19 грудня 2017 року Фото: kremlin.ru

Конфлікт між Сербією і Косово, який може перейти в активну фазу, вигідний Російської Федерації. Таким чином, Кремль намагається зберегти свій вплив на Європу. Але великий війни на Балканах не буде, оскільки сама Сербія не допустить цього. Таку думку висловила "Апострофу" аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Проблема Косово почалася не вчора - відчутна ескалація йде останні півтора року. Ми спостерігаємо цілий ряд епізодів, які доводять: проблема Косово не вирішена і навряд чи буде вирішена в найближчому майбутньому.

Що стосується можливості російської військової допомоги Сербії, то, наскільки мені відомо, президент Сербії Олександр Вучіч не має наміру звертатися до Володимира Путіна з приводу введення військ. У найближчі дні має відбутися їхня зустріч, на якій вони будуть обговорювати ситуацію.

Тут слід чітко розуміти, що Росія у приштинского-белградських переговорах ніяк не може виступити миротворцем або стороною в будь-якому врегулюванні. Більш того, самої Росії вигідний хаос, вигідне наростання ескалації між Сербією і Косово, їй потрібна дестабілізація Балкан за будь-яку ціну. Яскравий приклад - ситуація з Македонією: проросійські сили дуже хотіли того, щоб не допустити зміну назви Македонії, щоб відповідно не допустити країну в Євросоюз і НАТО. Це ж їм потрібно і щодо Сербії, яка є останнім плацдармом Росії на Балканах в сенсі військової і військово-політичної кооперації. І Росії абсолютно не потрібно розширення НАТО і зони впливу Євросоюзу на Балканах.

Більш того, Російська Федерація напередодні п'ятої річниці анексії Криму готує пропагандистський фільм, який повинен героїзувати кидок російський десантників на "Слатіну" (міжнародний аеропорт в Приштині). При цьому Росія постійно проводить паралель між Кримом і Косово, що в принципі недоречно і так в жодному разі не можна робити. Проте, всі свої дії на кримському напрямку Росія виправдовувала саме питанням Косово. Причому це було відразу після того, як Косово проголосило свою незалежність.

Звичайно, ситуація - дуже напружена. Проблема між Приштиною і Белградом нікуди не рухається, хоча питання з Косово якось повинне вирішуватися. Але Російська Федерація впливає і намагається грати на протиріччях, які існують між Белградом і Приштиною. Росія ніколи не йде туди, де немає міждержавних проблем.

Повторення не буде

Я точно можу сказати, що 1999 року-2 не буде з тієї простої причини, що зараз вже не ті часи. Балкани позиціюються з євроструктурами та північноатлантичним альянсом як певна структура миротворчості. Тобто великої ескалації сьогодні ніхто не допустить. Навіть сам Белград не піде на неї, чудово усвідомлюючи, що Косово знаходиться під захистом НАТО, KFOR (Косовські сили). І тут навіть питання не в тому, що Белград боїться Приштини або миротворців. Справа в тому, що будь-які розмови про розподіл Косово і обміні територій, який актуалізували в силу висловлювань президента Косово Хашима Тачі, який говорить про те, що деякі сербські громади на півдні країни повинні бути приєднані до Косово - це все суто антисербські ініціативи.

І якщо ми говоримо про розподіл Косова за етнічною ознакою, то відкриваємо ящик Пандори - це було б самогубним кроком. І в Белграді, наскільки мені відомо, більшість сил прекрасно розуміють, що будь-яка згода на розмін з Косово і обмін територіями для Сербії рівнозначна самогубству.

Звичайно ж, не можна нічого виключати. Ескалація можлива, але це буде не війна з артилерією і танками. Разом з тим, можливі зіткнення, вуличні бої, повторення сценаріїв початку 2000-х в тій же Мітровіці, яка розділена між сербами і албанцями.

М'яка позиція Європи

Що стосується реакції Європи, то ми вже чули заяви представників Євросоюзу про те, що вони закликають сторони до миру. Але формат переговорів між Тачі і Вучічем за посередництва Федеріки Могеріні - це спроба симулювати переговорний процес.

У будь-якому разі, Європі не вигідний конфлікт на Балканах. Їм за будь-яку ціну важливо не допустити конфлікту в Косово і відновлення історій міжетнічного протистояння, оскільки на балканському регіоні відразу ж спалахне кілька вогнищ конфлікту, що доведе повну провальність політики, що проводиться в регіоні євроструктурами. Тобто європейці намагатимуться всіма силами не допустити конфлікт. Наскільки їм це вдасться? До війни, думаю, не дійде, але нинішній формат переговорів необхідно переглядати. Причому не в сторону приєднання Росії до цього формату, тому що в такому випадку буде автоматичний хрест на всіх переговорах, а в бік того, що підписані Брюссельські угоди повинні виконуватися в повному обсязі.

Десятки тисяч людей 29 вересня вийшли на вулиці столиці Косово Пріштіни в знак протесту проти можливого обміну територіями з Сербією Фото: EPA/UPG

Тобто в Косово має бути створений союз сербських громад, повинні бути надані всі права сербській меншині, як це прописано в Брюссельських угодах. Тому що на сьогоднішній день потурання албанській частині населення албанською владою Косово зайшло занадто далеко. І не варто закривати очі на ті персоналії, які сьогодні керують Косово. Це ж колишні бойовики АОК (армія визволення Косово), люди з вельми сумнівними біографіями, яким місце в суді, а не при владі Косово. Та й сама обстановка усередині Косово залишає бажати багато кращого. Якщо ми подивимося на європейські ініціативи щодо боротьби з корупцією, і як це втілюється в життя, якщо ми подивимося на ті ж протести у виконанні лідера самовизначення Альбіна Курті, який марить ідеями Великої Албанії і в принципі вважає, що будь-які переговори з Белградом неприпустимі, то ми бачимо, що ситуація давно вже вийшла з-під контролю, а ці люди повинні бути покликані до порядку.

Кремлю потрібен хаос

Росія звичайно ж спробує розпалити вогнище нестабільності, вона робитиме це всіма силами, і вона вже це робить за допомогою усіляких псевдо-"правих" і парамілітарних організацій. Знову ж таки, ми бачили військово-патріотичний табір, де викладають учасники ПВК "Єнот" (приватна військова компанія з Росії - "Апостроф"). Ми бачили безліч інших організацій в Сербії, діяльність тієї ж Міліци Джурджевіч і так далі. Тобто можуть використовуватися інструменти усілякого парамілітарного і політичного спрямування. І не можна виключати провокацій у виконанні подібних особистостей, а також ролі пропагандистського чинника РФ.

Раджу всім звернути увагу на прийдешню прем'єру фільму "Балканський рубіж", заплановану на лютий, де РФ буде всіляко героїзувати кидок на "Слатіну". У цій картині задіяні сербські і російські актори і це масштабний шалено дорогий проект. А росіяни ж нічого не роблять просто так. Також не варто закривати очі на всілякі вояжі Дугіна і Савіна на найбільш проблемні ділянки балканського півострова (Греція, Македонія і Сербія), які мали місце в цьому році. А вони нікуди не їздять просто так...

Головна мета Путіна - не допустити інтеграцію балканських країн до Євросоюзу і НАТО. Кремлю не потрібна там політична стабільність і перехід до нового осмислення свого минулого, тому що легше за все маніпулювати і управляти популістськими лідерами, які апелюють до фантомного болю і нескінченно розповідають про те, як НАТО нас бомбило. Кремлю найлегше їх корумпувати і створити собі певний плацдарм для впливу на Європу.

До того ж тут присутній і пропагандистський ефект - розповідати про сербських братів, про те, як Росія допомагала Сербії все життя. Хоча насправді це далеко не так. Уже зараз молодим сербам стає зрозуміло, що Росія не завжди була другом Сербії. А Кремлю потрібно зберігати міф про допомогу братам-слов'янам за будь-яку ціну. Інше питання в тому - наскільки цей міф авторитетний на сьогоднішній день...

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників