RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус "крокує" по світу: вже майже 1000 заражених - всі подробиці

Уже понад 20 людей загинули від коронавирусу, кількість заражених наближається до тисячі

Уже понад 20 людей загинули від коронавирусу, кількість заражених наближається до тисячі Фото: соцмережі

Коронавірус, який отримав назву 2019-nCoV, продовжує забирати життя і поширюватися по країнах. Кількість жертв вже перевищила 20 осіб. Влада Китаю закрила виїзд з міста Ухань (проживає майже 12 млн осіб), звідки почалося поширення нової хвороби. Автобусне, залізничне і авіасполучення з містом перервано.

"Апостроф" зібрав останні дані про хвороби.

"Винуватець" спалаху

Китайські вчені припустили, що джерелом вірусу можуть бути змії. Вони порівняли зразки нового збудника хвороби у пацієнтів з коронавірусами, виявленими у різних тварин-господарів. Як виявилося, подібний генетичний код мають два види змій - південнокитайський крайт багатосмуговий і китайська кобра.

Як відомо, в Китаї змії є частиною традиційної кухні, деякі види вживають в їжу. Раніше передача вірусу людині від змії не спостерігалася.

Спеціаліст по вірусології інституту зоології в Пекіні Чжен Айхуа вважає, що передача вірусу людині від відмінних від людини видів живих організмів можлива. Про це свідчить випадок з вірусом Зіка, переносником якого є комахи. Однак, подібність генетичного коду не є достатньою підставою для категоричних висновків.

Статистика померлих і заражених вірусом

За останніми даними, внаслідок зараження новим коронавірусів померло 26 осіб. Про це заявила Національна комісія з питань охорони здоров'я Китаю. 24 випадки зафіксовано в провінції Хубей (знаходиться в центральній частині Китаю), де і знаходиться епіцентр зараження, а ще два - в провінції Хебей (розташована на сході країни).

Кількість випадків зараження вірусом зросла до 830. 177 осіб знаходиться у важкому стані.

У мережі очевидці почали публікувати кадри, як люди падають просто на вулиці.

Хто перебуває в зоні ризику

У звіті Державного комітету з питань гігієни та охорони здоров'я КНР йдеться, що люди старшого віку значно більш сприйнятливі до коронавірусу. Вік людей, що стали в Китаї жертвами хвороби, становить від 48 до 89 років. При цьому не менше дев'яти померлих в Ухані мали хронічні захворювання: діабет, ішемічну хворобу серця або хворобу Паркінсона. 8 з них було понад 80 років, двом - за 70. Наймолодшій жертвою вірусу виявилася 48-річна жінка з хронічним діабетом, яка раніше перенесла інсульт.

"За наявними у нас епідеміологічним даними, молоді люди в дійсності не дуже сприйнятливі до захворювання", - заявили у відомстві.

Географія поширення

Вірус поширився по території Китаю, є хворі в Таїланді, Японії, Південній Кореї і США.

Також випадок зараження зафіксовано в Саудівській Аравії. Були обстежені близько 100 індійських медсестер, в основному з Керали, що працюють в лікарні Аль-Хаят. У всіх, крім однієї медсестри, не виявили зараження коронавірусів.

У Росії інформація про проникнення вірусу в країну не підтвердилася.

У Фінляндії в місті Івало з підозрою на коронавірус госпіталізували 2 китайських туристів з Уханя. У пацієнтів були взяті проби в п'ятницю вранці. Вони будуть відправлені в Гельсінкі для аналізу. Відомо, що китайська сім'я кілька днів подорожувала по Лапландії, куди прибула з Норвегії.

Онлайн-карта поширення вірусу:

Наскільки небезпечні посилки з Китаю

Відомі коронавіруси (з 39 відомих видів тільки 7, включаючи новий 2019 nCoV, передаються людині) поза організмом носія живуть в середньому від декількох годин до декількох днів. З огляду на, що посилки з Китаю рідко йдуть менше двох тижнів, ризик зараження мінімальний.

Однак, теоретично є ймовірність виживання вірусу, якщо хвора людина чхнула на річ і відправив її поштою. Тому отримані товари краще обробити (помити, продезінфікувати антисептиком). Предмети одягу необхідно випрати, перш ніж надягати на тіло. Посуд треба ретельно вимити і обдати окропом.

У свою чергу популярний онлайн-майданчик AliExpress заявив, що не бачить загрози зараження коронавірусів через посилки, що приходять з Китаю: "Немає жодних доказів того, що упаковки або їх вміст несуть будь-які ризики. Ми уважно стежимо за ситуацією".

China Post також пообіцяла забезпечити безпеку пошти для широкої публіки. Підприємство проведе вторинну дезінфекцію пошти і транспортних засобів в провінції Ухань, а також в центрах обробки в пунктах призначення, йдеться в повідомленні компанії. Для отримання пошти з міста Ухань співробітник служби доставки зв'яжеться з одержувачем по телефону, щоб призначити зустріч. Особиста доставка краще пункту видачі, оскільки зменшить контакт між співробітниками.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним