RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Асад завдає удару у відповідь: що відбувається в Сирії

Ситуація стрімко загострюється.

Ситуація стрімко загострюється. Фото: Telegram

У неділю, 1 березня, в сирійському місті Серакіб був збитий безпілотник турецького виробництва, який спочатку прийняли за російський бойовий літак. Попередньо, це сталося, коли авіація боролася з турецькими безпілотниками в повітрі над Ідлібом. "Апостроф" розповідає все, що відомо про інцидент і ситуацію в Сирії.

Безпілотний літальний апарат турецького виробництва, який належить сирійській опозиції, був збитий у південно-східній провінції Ідліб. Кадри його падіння оприлюднили в мережі.

Збитий над Саракібом безпілотник опізнаний як турецький "Anka-S" з бортовим номером 021.

Незабаром армія Башара Асада оголосила про закриття неба над Ідлібом і пригрозила, що будь-які повітряні цілі будуть вважатися ворожими і збиватися силами ППО.

"Командування збройних сил заявляє про закриття повітряного простору для літаків і будь-яких безпілотних апаратів над північним заходом Сирії і особливо над Ідлібом", - сказано в заяві командування Збройних сил Сирії.

За даними сирійських джерел, дії турецької армії в провінції Ідліб нібито "демонструють відмову Анкари від всіх попередніх угод". Йдеться в тому числі про угоди, які були досягнуті в Сочі.

Як відомо, військовий конфлікт у Сирії йде з 2011 року. У бойових діях у різний час брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди, бойовики "Ісламської держави", а також збройні сили РФ, США, Ірану та Туреччини. У конфлікті Туреччина надає військову підтримку сирійській опозиції, а Росія - урядовим силам.

Турецькі військові перебувають в Ідлібі, останній сирійській провінції, яку частково контролює опозиція, в рамках підписаної в 2017 році угоди про зони деескалації в Сирії.

27 лютого 2020 року в результаті удару по Ідлібу загинуло 33 турецьких військових, 36 отримали поранення. Губернатор турецької провінції Хатай, що примикає до кордону Сирії, Рахмі Доган заявив, що авіаудар нанесли "війська сирійського режиму".

У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці "знаходилися в бойових порядках терористичних формувань", і відкинули свою причетність до удару. У міністерстві оборони Туреччини відповіли, що росіяни перед атакою знали про розташування турецьких військових в Ідлібі і що в цьому районі не було збройних угруповань сирійської опозиції.

У відповідь турецькі військові завдали близько 200 ударів по позиціях сил президента Сирії Башара Асада в різних регіонах країни, внаслідок чого загинуло 329 сирійських військовослужбовців. Сирійська сторона не повідомляла про втрати.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним