RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У всьому винні Білл Гейтс, метеорити і мобільний зв'язок: чому світ хворіє коронавірусом

Конспірологічні версії появи коронавируса в світі

Конспірологічні версії появи коронавируса в світі Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Під час карантину дуже важко не піддатися тривозі і не проникнутися недовірою до влади та добросовісних ЗМІ, що намагаються раціонально та об’єктивно висвітлювати перебіг світової пандемії коронавірусу. І тому немає нічого дивного, що різноманітні "теорії змови" (і це окрім відвертих фейків, яких теж більш ніж достатньо) вилазять з темних глибин інтернету та "сарафанного радіо" як гриби після дощу. На щастя, більшість з них настільки надумані або взагалі абсурдні, що замість паніки чи страху можуть викликати хіба що сміх. "Апостроф" зібрав найцікавіші "перли" коронавірусної конспірології.

У всьому винні кляті американці

Не секрет, що думки та ідеї, які в цивілізованому світі навіть в голову не прийдуть психічно здоровим людям, в Росії щодня показують по телевізору під виглядом "справжніх новин". І тому на поприщі коронавірусної конспірології кремлівська медіа-пропаганда просто не могла не відмітитися. Так, під час вечірнього ефіру програми "Врємя" на "Первом каналє", яку Путін неодноразово називав "еталоном надійної інформації", ведучий програми озвучив наступну версію: коронавірус розробили США, щоб обвалити економіку Китаю, а зроблено було це за прямим розпорядженням Дональда Трампа, і власне назву свою - коронавірус, збудник отримав через те, що (увага!!!) Трамп, який, до речі, сам нещодавно проходив тест на захворювання цією хворобою, є власником конкурсу краси Міс-Всесвіт, де головний приз — корона.

Можна було б лише посміятися з глибини російської аналітики, якби версія про "американське" коріння коронавірусу в РФ не стала дуже популярною. Зокрема, лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський заявив, що "напевно тут замішані американські фармацевтичні фірми, вони так заробляють. Головна мета - вдарити по економіці Китаю, підірвати економічну міць".

Зрозуміло, що російські звинувачення в сторону Вашингтону не мають жодного відношення до дійсності, і як самі американці, так і наукова спільнота навіть не тратили час на відповідь роспропаганді - тим паче, що під час досліджень природи коронавірусу вчені встановили, що він з'явився в результаті мутацій і є результатом природнього відбору. Адже є така російська традиція — кожну проблему, від загадженого під’їзду до терактів вішати на "клятий" Вашингтон.

Якщо не Трамп, то Білл Гейтс, це точно

Утім, існують й інші теорії, які стверджують, що хай не на рівні Трампа та уряду, але "америкоси" все одно замішані у появі коронавірусу. Точніше, один американець — мільярдер і власник корпорації "Microsoft" Білл Гейтс. Справа ось в чому. У жовтні 2019 року Фонд Білла і Мелінди Гейтс співпрацював зі Світовим економічним форумом і Центром охорони здоров'я імені Джона Хопкінса, щоб перевірити, наскільки добре світ готовий до можливої епідемії. А вже через 2 місяці в Ухані починає свій шлях коронавірус. Адепти змови у шапочках з фольги стверджують, що ця програма була прелюдією до майбутньої епідемії, яку всі три організації планували з самого початку. Більш того, Фонд Білла і Мелінди Гейтс раніше надав фінансування британському Інституту Пірбрайта, який має патент на коронавірусну вакцину. А отже, Білл Гейтс об'єднався з інститутом, щоб спровокувати епідемію і почати продавати вакцини.

Так виглядає конспірологФото: Getty images

Головна проблема теорії в тому, що Білу Гейтсу дуже складно "нажитися" на епідемії. Адже Інститут Пірбрайта досліджує віруси, які вражають... птахів, а не людей. І їх вакцини не діють на homo sapiens. Тому навіщо ж насправді творцю легендарного ліцензійного Windows розпалювати світову пандемію — невідомо.

Коронавірус прибув із космосу

На щастя, або й на жаль, в цій теорії не йдеться про якусь расу рептилоїдів з планети Нібіру, яка розпилила над нашою планетою коронавірус, щоб підготувати її до свого вторгнення (хоча десь в глибинах інтернету подібні версії однозначно озвучувалися). Все більш прозаїчно. 11 жовтня 2019 року на північному сході Китаю високо в небі вибухнув метеорит. Тому фантазери поспішили оголосити, що саме цей метеорит приніс вірус COVID-19 з глибин космосу.

Утім, цього не могло статися просто внаслідок дії законів фізики. Температура метеоритів, що не згорають в атмосфері, може досягати 650 градусів за Цельсієм в момент, коли вони торкаються землі. Цього більш ніж достатньо, щоб вбити вірус. Більш того, COVID-19 має купу родичів на Землі. Власне, він є лише черговим представником цілого сімейства "тубільських" земних коронавірусів.

Страшна правда про 5G зв’язок?

Ухань став одним з перших китайських міст, в яких встановили систему 5G зв’язку. І саме там вперше з’явився коронавірус. "Совпадєніє? - Нє думаю!", - заявили диванні конспірологи і швидко викотили на огляд публіці свою версію подій. На їх думку, вірус COVID-19 викликаний радіаційними хвилями, які випускають системи 5G. Підкріплювалася теорія якоюсь "науковою" роботою, яку ніхто в очі не бачив, яка начебто стверджувала, що 5G небезпечний для здоров'я людини. А отже, так званий "коронавірус" насправді є радіаційним отруєнням, яке послаблює імунну систему, роблячи людину уразливою до хвороб.

Попри всю свою серйозність та "наукову обгрунтованість", теорія не витримала перевірки реальністю. Сьогодні коронавірус лютує по всьому світу, в тому числі і в країнах, в яких 5G зв’язком навіть і не пахло.

Химерні обриси "пивного коронавірусу"

Corona Extra – всесвітньо відома марка мексиканського пива, і з цілком очевидних причин абсолютно жодного відношення до епідемії COVID-19 вона немає. Втім, починаючи з січня Google звернув увагу на хвилю запитів "пивний коронавірус", "пивний вірус Corona", "пивний вірус". Незрозуміло, що шукали люди — свідчень того, що пиво "Корона" викликає коронавірус чи навпаки, лікує його, але ринкова доля компанії поповзла вгору, а продажі продукції зросли. Що, в свою чергу, могло стати наслідком популярної версії (яка, щоправда, не підтвердилася, але яка різниця), що коронавірус погано переносить алкоголь, тож провести карантин з пляшкою доброго пива в руках може бути дуже раціональною стратегією.

Карантин можно проводить по разному, главное - не увлекатьсяФото: Getty images

Геноцид пенсіонерів та гра на курсі

Є більш економічно продумані теорії змови. Зокрема, досить популярною є теза про те, що коронавірус придумали для того, щоб зіграти на курсі валют. Справа в тому, вважають конспірологи, що в будь-якій країні курс на 95-97% залежить від безготівкових транзакцій і тільки на 3-5% від наявного попиту та пропозиції. Перекриття кордонів і припинення авіасполучення не дасть можливість довозити нову готівку (долари і євро) як приватним особам так, і фірмам в треті країни. В слабких державах, де спостерігається слабкість валюти, економіки, медицини і держави плюс паніка в обмінниках, все це має підвищити курс основних валют в рази. Відповідно національні - впадуть.

Можливо, й можна було б повірити в цю ідею з курсами валют. Але для початку варто визначитися, кому це може бути вигідно? Адже наразі окрім китайської економіки - та й то, з обмовками - ніхто не переміг від цієї історії...

Окрема позиція - те, що коронавірус влаштував злий "світовий уряд", який вирішив таким чином розібратися з пенсіонерами: мовляв, економіка більшості країн не справляється з забезпеченням соціальних зобов'язань, а отже треба "прорідити" ряди людей поважного віку. Утім, варто говорити відверто, що якщо (хоча в це не віриться) справді була така монструозна ідея, то вона абсолютно не досягла результату. Загибель понад 10 тисяч осіб, з яких справді більшість - люди на пенсії - якщо враховувати, що в світі живе близько мільярда людей такого віку - це крапля в морі...

Сімпсони передбачили пандемію?

Як відомо, довгожитель американського телебачення, сатиричний мультсеріал "Сімпсони" дуже часто виявлявся пророчим. Зокрема, "Сімпсонам" вдалося задовго до 2016 року передбачити президентсво Дональда Трампа, повернення Росії до агресивної імперської політики і навіть падіння режиму президента Януковича в Україні(!!!). І коронавірусна пандемія не стала винятком.

Щоправда, поширені в мережі кадри з мультсеріалу, де за спиною ведучого новин на екрані великими буквами написано "Коронавірус", є фейком. Але основа для міфу все ж серйозна. В одній із серій співробітник фабрики в Японії, хворий на грип, кашляє в посилку в Штати, і з коробок, прибулих з Азії, по всій країні розповзається "Осакський грип". І хоча ні Китай, ні коронавірус в серії не згадувалися, авторам мультсеріалу вдалося дуже дивним чином передбачити паніку навколо посилок з "АліЕкспресу", яка охопила світ після початку епідемії в Китаї.

Хтозна, можливо сценаристи Сімпсонів не просто раз по раз влучно потрапляють в ціль, "випадково" прогнозуючи резонансні світові події. А насправді, вони і є тією “міфічною "світовою закулісою", яка скеровує життя нашої планети? Жарт...

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним