RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Фейкомети" проти України: хто і навіщо сіє паніку навколо коронавірусу

Чим закінчаться інформаційні атаки

Чим закінчаться інформаційні атаки Фото: Getty Images

Жорсткі заходи у зв'язку з коронавірусом, які запроваджені в Україні, незалежно від своєї ефективності у запобіганні поширенню пресловутої хвороби, мають своїм наслідком суттєвий та майже негайний негативний ефект. А саме - вони створюють атмосферу тривоги та невизначеності. Яка, на жаль, є чудовим середовищем для розмноження різноманітних вірусів. Щоправда, не біологічних, а інформаційних. "Апостроф" спробував розібратися, звідки беруться "фейки" про коронавірус та як їм протистояти.

Дезінфекція з небес та інші приклади абсурду

Ще з моменту перших новин про спалах нової хвороби в Китаї, світовим та українським, інфопростором прокочувалися хвилі фейків різного рівня фантасмагоричності. Але з появою в Україні перших хворих, а також повідомлень про перші смерті від коронавірусу ці хвилі перетворилися на справжній шторм. І навіть до тих українців, які ретельно "фільтрують" стрічку новин у соцмережах та читають лише надійні ЗМІ, регулярно долітають сплески цього шторму. А те, що відбувається у різноманітних телеграм-каналах та пабліках "Підслухано у нашому райцентрі" у Facebook, нагадує повноцінну істерію.

Найпомітнішим, хоч й найменш шкідливим фейком, який вже встиг обрости хвилею жартів та мемів, є начебто "розпилювання дезінфікуючих засобів з вертольотів над Києвом/Чернівцями/Харковом/впишіть назву вашого міста". Тим не менш, зовсім іншого рівня запускалися пости, які створили "панікерський" фон в соцмережах.

Про серйозність ситуації свідчить те, що на дану проблему звернув увагу і президент Володимир Зеленський. "Набагато швидше за вірус розповсюджуються фейки щодо нього. Страшилки про 400 тисяч хворих на коронавірус в Україні – це брехня. Укотре закликаю всіх українців: довіряйте тільки офіційним джерелам інформації – офіційним сторінкам МОЗ, уряду, Верховної Ради, Офісу президента України", – сказав президент.

Тим не менш, кількість жертв інтернет-брехні в Україні стрімко росте, адже цим займаються цілі команди спеціалістів. Винаходити велосипед організатори коронавірусної інформ-істерії не стали. Фейки вкидуються за класичною схемою. Спершу пишеться новина на сайті-"одноденці". Головне в ній - промовистий заголовок. Яскраві приклади з мережі: "М03 повідомило офіційні дані: в Україні понад 200 тисяч захворілих (що характерно, в заголовку не абревіатура Міністерства охорони здоров’я, а сполучення букви М та цифр 0 і 3. Це робиться для того, щоб обійти фільтри пошуковиків, призначені відсіювати брехливі повідомлення), "Порошенко привіз 1 мільйон безкоштовних тестів, а Зеленський продає їх по 350 гривень", "Статистика захворілих в Україні ШОКУЄ. Вибирай своє місто за посиланням та дізнайся правду". Текст може повністю не відповідати заголовку, або давати посилання на таке "супер-надійне" джерело як анонімний телеграм-канал з назвою, схожою на назву якогось більш-менш відомого ЗМІ (наприклад - One News Украина), який в свою чергу відсилає на інший телеграм-канал, і так до нескінченності. Утім, люди на це ведуться: левова частка читачів прогляне лише заголовок, і то репостнутий у соцмережах, і цього буде достатньо для паніки.

В цілому, з подібним "накачуванням" розгубленості та сум'яття Україна вже стикалася не так давно. А саме — під час скандальних подій в Нових Санжарах. Але якщо під час прибуття "уханського рейсу" ми мали справу з централізованою інформаційною кампанією, направленою на дискредитацію української влади, то карантинна істерія — хаотична та децентралізована. Це значно ускладнює пошук відповіді на питання про те, хто ж є її замовником.

Чи знову за всім стоять "злі росіяни"?

У першу чергу підозри падають на Росію. Зрештою, до гібридних атак з боку росіян Україні не звикати. Зовсім виключати роль росіян тут не можна, але повністю вішати на них провину все ж таки не варто. Адже, як пояснив "Апострофу" на правах анонімності спеціаліст з інформаційних операцій, дуже часто в таких випадках включаються "корисні ідіоти". "Складнощі полягають в тому, що відрізнити якісно створений фейковий акаунт від реального дуже складно - боти самі постять собі всілякі штуки, скидають картинки, вступають в групи та френдяться. Відповідно, відрізнити якогось наляканого панікою справжнього Івана, який перепощує всіляку пургу просто так, і якогось "Ивана з ФСБ", який свідомо сіє паніку, дуже важко. Тому далеко не завжди те, в чому ми звинувачуємо росіян роблять саме вони, а не місцеві дурники чи внутрішні гравці", - зазначив спеціаліст з інформаційних війн у соцмережах.

Враховуючи, що ринок "ботоферм" в Україні дуже розвинутий, і в середньому ціна на їхні послуги не надто висока, спокуса скористатися дуже велика. І немає значення, що карантин в Україні оголосили доволі несподівано, і часу підготувати мережі ботів заздалегідь не було. "Якщо є наявна певна кількість ЛОМів і зав’язані на них боти, вкинути поряд з їх постійними темами "накрутки" декілька постів про коронавірус — справа кількох хвилин. Головне, щоб було відповідне замовлення", - пояснив "Апострофу" анонімний спеціаліст.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Не варто забувати, що суспільна тривога навколо карантину створює чудові можливості як для розхитування позицій тих, кого треба скинути з високих щаблів влади, так і для банального заробітку. Різноманітна інформація про "чудо-ліки" від коронавірусу - перший кандидат на фейковість. Так, Amazon нещодавно видалив понад 1000 аккаунтів, через які розповсюджувалися "ліки" від цієї смертельної хвороби. І Україна не є винятком з правила (найбільш "підприємливі" ділки примудрилися спекулювати медичними масками, ще коли коронавірус був за тисячі кілометрів від нашої країни), хоча в нас, як завжди, проблема доходить до абсурдних масштабів - аж до того, що "протикоронавірусні" препарати рекламують центральні українські телеканали.

Незасвоєний урок Нових Санжар

Загалом, у потоку "коронавірусних" фейків є цілком природні причини. Але проблема в тому, що нашою владою повністю провалена інформаційна політика. "Вранці уряд запевняє нас, що ми всі здорові. А після обіду - що ми всі потенційно хворі... Карантин без епідемії - це як одягання медичних масок на здорових людей. Бо ізолювати треба хворого, а не здорового. Китай ввів карантин. Італія ввела карантин. А для чого Україна вводить карантин? Щоб люди ходили вулицями і підозрювали в перехожих носіїв вірусу, яких, за заявами влади, в країні немає? Напевно урядовці хотіли показати, що готові до рішучих дій. А насправді показали, що або не володіють ситуацією, або панікують, або щось приховують. Єдине, що вдалося донести до людей такими комунікаціями - це те, що довіряти уряду точно не можна. Уроки Нових Санжарів ніхто не засвоїв", - зазначає екс-заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Звісно, критикувати владу за погану комунікацію — це вже ледь не банальність. І тому не дивно, що лунають підозри в тому, що карантин було оголошено не стільки заради протистояння вірусу, як заради можливості швидко "позакривати" питання, які викликають великий суспільний опір.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві