RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронамобіль Макрона і "віртуальний" Великдень: як коронавірус атакує світ (хроніка 10 квітня)

COVID-19 в світі заразилося понад 1,6 млн осіб - розробка вакцини ведеться в десятках країн

COVID-19 в світі заразилося понад 1,6 млн осіб - розробка вакцини ведеться в десятках країн Фото: з відкритих джерел

Коронавірус COVID-19 продовжує забирати життя по всьому світу. Тим часом приблизно в 70 країнах йде активна робота над створенням вакцини проти смертельної хвороби. За заявою ВООЗ, створення ліків займе не менше року.

Глава МВФ вважає, що економічна криза, яку викликала пандемія, стане найбільшим з часів Великої депресії 1929-1930-х років. МВФ прогнозує падіння показника ВВП на душу населення для 170 країн світу.

В Україні внесли зміни в карантинні обмеження, зокрема, дозволили обходитися без самоізоляції деяким категоріям людей у віці старше 60 років. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 10 квітня.

23:22 До України прибув літак з гуманітарним вантажем з ОАЕ. Загальна вага вантажу становить 11 тонн. У ньому - захисні комбінезони, халати, маски, рукавички, бахіли і антисептичні засоби. Зустрічали вантаж міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба разом з послом ОАЕ в Україні Салемом Ахмедом аль-Каабі.

23:05 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував масштабний план щодо виведення України з карантину. Зокрема, за його словами, на роботу українці вийдуть вже в травні. Питання тільки в деталях організації цього виходу.

22:40 В Чернівецькій області за добу виявили 43 нові випадки коронавірусу.

22:32 Найбільші корпорації підключаються до боротьби проти коронавірусу своїми методами. Apple і Google розробили програми для відстеження захворювання для своїх пристроїв. Люди можуть обмінюватися даними через Bluetooth і додатки, затверджені офіційними організаціями охорони здоров'я.

22:05 Коронавірусом в Україні заразилося 334 медика - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов

"Ми кожен день займаємося тим, щоб максимально забезпечувати засобами індивідуального захисту. Кожен день прилітають літаки з десятками, сотнями тисяч як респіраторів, так і костюмами біозахисту, окулярами - все це відразу поставляється в лікарні", - говорить Степанов.

21:51 У Рівному підтвердили 19 нових випадків захворювання на коронавірус. Вік інфікованих - від 32 до 55 років. Двох хворих госпіталізували, інші знаходяться на самоізоляції.

21:29 В маленькому містечку Тернопільської області Монастириська коронавірусом заразилося 39 медиків. Вірус виявлено у 11 лікарів і 28 медсестер і фельдшерів.

21:10 На півдні Італії через карантин набирає силу мафія. Її представники доставляють їжу і предмети першої необхідності в найбідніших регіонах країни для людей, які втратили роботу. Зрозуміло, після цього кількість членів злочинних організацій може різко збільшитися. Про ризик зростання впливу мафії вже заявила міністр внутрішніх справ Італії, Лучіана Ламборгезе.

20:50 Карантин і онлайн-уроки проходять не так як заплановано не тільки в Україні. У Сінгапурі і Росії там взагалі порно показують. Уроки проводяться за допомогою програми Zoom, а її, як з'ясувалося, цілком можуть зламати хакери. Одна з матерів в Сінгапурі розповіла, що на онлайн уроці географії на екрані її дочки з'явилися непристойні зображення, в потім і взагалі двоє чоловіків попросили дівчаток "посвітити тілом".

20:35 У секретаріаті одного з головних європейських органів, Ради Європи, зараження коронавірусом загрожує стати масовим. Наявність вірусу підозрюють у 93 співробітників організації.

20:15 Якщо в Італії епідемія йде на спад, то у Великобританії вона, здається, виходить на свій пік. 10 квітня тут повідомили про новий антирекорд - 980 померлих за день. Таким чином, загальне число жертв коронавірусу в країні - 8 958 осіб. Також за добу було виявлено 5 706 випадків зараження коронавірусом.

20:01 В Закарпатській області повідомляють ще про одну смерть. Як і в Хмельницькому, помер медик.

19:43 У Хмельницькій області - перший підтверджений випадок смерті від коронавірусу. Позитивний тест у санітарки пологового відділення Хмельницької районної лікарні, яка померла 8 квітня. Лікувалася жінка в тому ж медзакладі. Як повідомляють в ОДА, всім 17 колегам померлої провели тести і вони виявилися негативними.

19:36 В Італії тим часом ситуація продовжує поліпшуватися. Хоча кількість людей, які померли від коронавірусу, залишається високою - вона продовжує падати. 10 квітня повідомляється про 570 померлих за день, що на 40 осіб менше, ніж днем раніше.

19:25 Кількість померлих від коронавірусу по всьому світу досягла 100 000 осіб.

19:18 В Києві комендантську годину вводити поки не будуть - заспокоїв жителів столиці мер Віталій Кличко. Втім, також він відзначив, що введення комендантської години знаходиться поза компетенцією місцевої влади.

18:50 Володимир Зеленський опублікував чергове звернення з приводу ситуації з коронавірусом. За його словами, в Україну прибуло 4 нових літака з медичним вантажем, ще 4 буде на вихідних. Президент нагадав про ініціативи уряду щодо індексації пенсій, підвищення виплат медикам і допомоги для людей, які втратили роботу через карантин. Також Зеленський подякував вчителям, які приєдналися до проекту "Всеукраїнська школа онлайн".

"Вам вдячні мільйони батьків і школярів. Помилитися - не страшно. Страшно - це самостверджуватися за рахунок приниження інших людей", - висловився Зеленський про помилки в уроках.

18:35 В Чернівецькій області підтвердили смерть ще двох осіб від коронавірусу. За даними ОДА, померли 66-річна жінка з села Тереблече та 78-річний чоловік з Путильського району. При цьому, остаточні результати тесту є тільки по жінці. У чоловіка брали тільки експрес-тест, який показав позитивний результат.

18:19 СБУ, здається, наблизилося до розгадки "таємниці" відсутності коронавірусу в Миколаївській області. За даними спецслужби, медичні працівники в області під час відбору біоматеріалів у пацієнтів для тестування використовували неякісні пробірки і речовини, в яких зберігаються аналізи.

17:50 Disney ухвалила рішення скоротити штат через коронавірус. У компанії зізналися, що функції деяких працівників в умовах пандемії є незатребуваними. При цьому тимчасово звільнені співробітники отримають можливість медичного обслуговування, а також компенсацію в розмірі зарплати за п'ять тижнів.

17:29 В рядах ЗСУ виявили ще три підтверджених випадки коронавірусу. Госпіталізовано військовослужбовця Вінницького гарнізону, а двоє військових з Мелітополя знаходяться на домашній самоізоляції.

17:10 У місті Шостка, Сумської області, коронавірусом заразилася 12-річна дівчинка. Мер місто Микола Нога повідомляє, що підхопила заразу вона на дитячому майданчику, від подружки по іграх.

16:53 В Москві на час карантину громадянам видаватимуть цифрові паспорти, за допомогою яких будуть контролювати переміщення по місту. Громадянам для виходу на роботу видаватимуть спеціальні QR-коди, в яких буде чітко описано місця проживання і місце роботи мешканців.

16:25 У Київській області спрогнозували пік епідемії на 11-20 квітня. Місцева влада ухвалила рішення посилити карантин на ці числа:

"Щоб стримати цю хвилю, комісія вирішила рекомендувати органам місцевого самоврядування Київської області обмежити пересування і перебування людей в громадських місцях в період вихідних та святкових днів (з 13.00 суботи 11 квітня 2020 до 06.00 13 квітня 2020) і з 13.00 18 квітня 2020 до 06.00 21 квітня 2020)", - йдеться в повідомленні Київської ОДА.

15:57 Спалах нової коронавирусной інфекції зафіксовано в Подольску Одеської області. Там захворіло відразу 9 чоловік, в тому числі 4 медпрацівники: лікар швидкої допомоги і 3 співробітника міської лікарні.

Чиновники пов'язують це з поверненням в місто людей, які працювали в країнах Євросоюзу. Таких в Подільському 90 осіб. Деякі підхопили вірус і заразили медиків.

Сьогодні на в'їздах в місто встановили карантинні пости.

15:53 Кабінет міністрів планує надати допомогу фізичним особам-підприємцям (ФОП), які призупинили бізнес через карантин, у розмірі прожиткового мінімуму (2027 грн).

Передбачаються виплати одному з батьків допомоги по догляду за дітьми у віці до 10 років. Таку допомогу пропонується надавати тим, хто не має найманих працівників, призупинили бізнес і втратили прибуток.

Такі виплати плануються під час карантину, а також протягом 30 днів після його завершення в залежності від ситуації з карантинними заходами та стану економіки країни. Уряд найближчим часом прийме рішення про надання такої допомоги.

15:35 У Чернівцях люди рвонули в магазини за продуктами. На вихідні по всій області вони будуть закриті на карантин.

14:56 У Волинській області починаючи з 11 квітня вводять режим максимального обмеження пересування. З 13:00 суботи до 6:00 понеділка жителів просять не виходити з дому і заздалегідь купити запас їжі і ліків.

14:53 В Іспанії зафіксовано 605 нових смертей від коронавірусу за останню добу і це найнижчий щоденний показник з 24 березня.

Також повідомляється, що 55 668 осіб вилікувалися. Найбільше інфікованих зафіксовано в Мадриді - більше 43 тисяч, і в Каталонії - більше 31 тисячі.

14:45 Закарпатцям заборонили виходити з дому з обіду суботи до понеділка. Порушникам - штраф. Про відповідне рішення повідомив в.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко:

"Починаючи із тринадцятої години суботи 11 квітня до шостої години ранку понеділка 13 квітня – ви не виходите з дому, вам потрібно залишатися удома! Ми посилюємо контроль за існуючими карантинними заходами! У ці дні органи правопорядку будуть працювати у посиленому режимі, службу нестимуть працівники органів Нацполіції та Нацгвардії. Штрафів у 17 тисяч гривень - порушникам карантину - уникнути не вдасться".

14:29 Меру Запоріжжя Володимиру Буряку вручили повістку згідно з кримінальною справою через невиконання постанови Кабміну щодо припинення роботи громадського транспорту в місті ("Порушення правил боротьби з епідемією"). Йому загроєує штраф у розмірі від 17 до 51 тисячі гривень, або позбавлення волі до 3 років.

14:22 У Київській області офіційно підтверджено 140 випадків захворювання на коронавірус. За останню добу підтверджено 7 нових випадків.

14:16 В Нью-Йорку соціальні працівники ховають тіла померлих від коронавірусу в братській могилі на острові Харт, недалеко від Бронкса.

13:30 Керівництво 92-ї бригади ЗСУ влаштувало для солдатів здачу нормативів в медичних масках. В СРСР займалися схожими речами - ганяли солдатів в протигазах. Пост в ФБ вже оперативно видалили.

12:55 В Південній Кореї коронавірус повторно знайшли у 91 пацієнта після одужання. Фахівці відзначають, що у пацієнтів вірус міг зберігатися в "сплячому" стані, а пізніше активізувався.

12:23 У Києві 13 нових випадків. Захворіли: 8 жінок у віці від 21 до 91 року, 4 чоловіки у віці від 35 до 71 року і 14-річна дівчинка.

Сьогодні до Києва прилетить кілька авіарейсів з-за кордону. Більше 150 киян відправлять на одну з баз для обсервації.

11:54 Хресна хода перед Великоднем, яка за католицькою традицією проводиться в Римі ввечері Страсної п'ятниці, вперше за півстоліття пройде на площі перед собором Святого Петра, а не біля стін Колізею. Процесію очолить Папа Римський Франциск, а проносити хрест будуть дві групи по п'ять осіб.

Цей Страсний тиждень став першим "віртуальним" в історії Римо-католицької церкви. 12 квітня понтифік в прямому ефірі виступить з традиційним зверненням до віруючих на порожній площі.

11:30 В китайських школах дітям доводиться їсти по черзі. Поки один харчується, сусід по парті сидить в масці і чекає. Це робиться для того, щоб зменшити ризик зараження коронавірусом.

11:26 У Миколаївській області вчора виявили "певні проблеми" з алгоритмами виявлення інфікованих коронавірусом. Найближчим часом вони будуть виправлені. Про це заявил головний санітарний лікар.

10:59 У Франції за минулу добу від COVID-19 померло 424 людини. Загалом зафіксовано 86 334 випадки (за добу виявлено 4286); 12 210 людей померло.

10:20 Ситуація на Закарпатті: одна особа вилікувалася, 56-ти встановлено діагноз COVID-19, 5 з яких медичні працівники. 3 особи померли.

В Ужгороді +1 випадок - це сімейний лікар однієї із міських амбулаторій, який вже раніше контактував з хворими, яких фіксували в Ужгороді. Лікар паралельно консультував у приватній клініці "Превеншн". Там вже провели повну дезинфекцію.

Станом на 09:00 в Україні зафіксовано 2 203 випадки захворювання на коронавірус. Загалом в країні зафіксовано 69 летальних випадків, 61 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 311 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

  • Вінницька область — 119 випадків;
  • Волинська область — 41 випадок;
  • Дніпропетровська область — 52 випадки;
  • Донецька область — 11 випадків;
  • Житомирська область — 41 випадок;
  • Закарпатська область — 56 випадків;
  • Запорізька область — 54 випадки;
  • Івано-Франківська область — 254 випадки;
  • Кіровоградська область — 82 випадки;
  • Київ — 348 випадків;
  • Київська область — 140 випадків;
  • Львівська область — 82 випадки;
  • Луганська область — 3 випадки;
  • Миколаївська область — 0 випадків;
  • Одеська область — 46 випадків;
  • Полтавська область — 20 випадків;
  • Рівненська область — 85 випадків;
  • Сумська область — 63 випадки;
  • Тернопільська область — 196 випадків;
  • Харківська область — 6 випадків;
  • Херсонська область — 27 випадків;
  • Хмельницька область — 16 випадків;
  • Чернівецька область — 366 випадків;
  • Черкаська область — 86 випадків;
  • Чернігівська область — 9 випадків.

09:26 У Німеччині кількість нових випадків захворювання на за останні 24 години зросла на 5 323 (збільшилася на понад 400 осіб у порівнянні з четвергом). Зростання триває четвертий день поспіль після кількох днів падіння.

Протягом останньої доби зафіксовано 266 смертельних випадків, на 20 більше, ніж днем раніше. Загальна кількість померлих зросла до 2373.

09:15 Прем‘єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, хворий на коронавірус, вийшов з реанімації, але залишається в лікарні. Його так і не підключали до апарату ШВЛ, але він досі отримує кисневу дотацію. Госпіталізували Джонсона в неділю, в понеділок перевели в реанімацію.

08:48 Китай сьогодні повідомив про 42 випадки інфікування коронавірусом за минулу добу, з яких 38 "імпортовані" з-за кордону. У провінції Хубей з центром у Вухані не зареєстровано жодного нового випадку.

Загалом у Китаї 81 907 інфікованих коронавірусом, з яких 3 336 померли і 77 455 вилікувалися. Лише 1 116 людей хворі на коронавірус в Китаї станом на зараз.

08:37 Дональд Трамп назвав вигадкою повідомлення про те, що розвідка США знала про коронавірус в листопаді.

07:29 Двадцять автомобілів з автопарку президента Франції обладнали спеціальними прозорими панелями, які відділяють пасажирів від водія, захищаючи від передачі вірусів під час розмови.

07:18 Глобальний план ООН з гуманітарного реагування на COVID-19 вже зібрав $396,5 млн, заявив генеральний секретар організації Антоніу Гутерріш. Зокрема, Центральний фонд реагування на надзвичайні ситуації ООН виділив $ 75 млн.

07:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від коронавірусу в світі становить 95 718 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше в світі смертей зафіксовано в Італії - 18 279 осіб, в Іспанії - 15 447 в США - 14 768 і Франції - 12 210. У Китаї зафіксовано 3 339 померлих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (465 750), Іспанія (153 222), Італія (143 626), Франція (118 783), Німеччина (118 235), Іран (66 220) і Великобританія (65 872).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося