RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Успіхів немає, є страх і біль: психолог про те, як поводився "фюрер" Путін на параді

Російський диктатор тривожиться, адже йому нічого пред'явити в якості перемог в Україні

Російський диктатор тривожиться, адже йому нічого пред'явити в якості перемог в Україні Фото:

У понеділок, 9 травня, у столиці недорейху, Москві, відбувся парад перемоги, в якому за традицією взяв участь хазяїн Кремля Володимир Путін. Попри прогнози та очікування, він не оголосив війну Україні або мобілізацію в Росії та загалом поводив себе стримано, якщо не сказати - скуто. Спеціалісти одразу зафіксували тривогу та невпевненість Путіна. Про мову тіла та міміку, яку диктатор волів би приховати, "Апострофу" розповів полковник, доктор психологічних наук, експерт Українського центру аналітики та безпеки Олександр Фармагей.

Сьогоднішній стан Путіна можна оцінювати за трьома часовими проміжками. Перший — коли він сидів біля трибуни, а Сергій Шойгу приймав парад, другий — коли він виступав і третій — коли Путіна після закінчення параду пішов покладати квіти до меморіалу Невідомому солдату.

В першому часовому проміжку телекамера кілька разів вихопила епізоди, коли було видно, що він зсутулений (у третьому часовому проміжку він теж був зсутулений), його обличчя виражало втому. Окрім того, якщо подивитися уважно, видно що у Путіна постійно підібгані губи, він ними постійно наче щось пережовує. З одного боку, це може бути ознакою того, що він відчуває якусь біль, а з іншого це свідчить про підвищений рівень тривожності, хоча під час самого виступу хазяїн Кремля тримався непогано. Ще один момент: на кадрах з параду було добре видно, що або в Путіна виріс живіт, або він одягнув на себе бронежилет, але однозначно він набрав ваги. Тому можна говорити, що дійсно в нього не все так добре зі здоров'ям, причому за словами Христо Грозєва ФСБ розіслало шифровку, щоб не звертали увагу, якщо хтось буде говорити про те, що у Путіна не все гаразд зі здоров'ям: у нього нібито все окей, і такі розмови слід припиняти.

В другому епізоді, тобто під час виступу Путіна, звертає на себе увагу те, що хоча промова і добре написана та структурована, присутнє те, чого не було раніше: покашлювання. Причиною можуть бути проблеми зі здоров'ям, але першопричиною є підвищений рівень тривожності. Тобто Путін не зовсім впевнений у ключових моментах, про які він говорив. Не зважаючи на ретельно приховуваний вияв емоцій стосовно подій в Україні з його вини (який все рівно видно з виразу очей), він нічого нового та критичного не сказав. Якби диктатор був впевнений в тому, що він на правильному шляху і перемагає, він би висував інші аргументи і проявів емоцій було б набагато більше: наприклад, була б активна жестикуляція, яка зазвичай була раніше. Натомість ніяких перемог до 9 травня він не досяг, тому й нових тез та емоцій від них у Путіна не було.

В третьому епізоді, коли він йшов від трибуни мавзолею, а потім покладав квіти до могили Невідомого солдата — було видно, що у нього є проблеми з ходою, сутулість. Причому є дві точки сутулення: перша це поперековий відділ, друга — плечі, тобто згорбленість. Відповідно до результатів досліджень по психосоматиці, згорбленість це тривога, можливо навіть страх, а сутулення у попереку це небажання схилятись перед наявними проблемами, конкретними людьми або обставинами. Можливо все, що відбувається змушує Путіна схилятися, сутулитися, звідси він має болі і так далі.

До речі, згадані моменти в поставі Путіна, коли він лицемірно йшов покладати квіти до меморіалів міст-героїв Києва та Одеси, можуть бути пов'язані з невпевненістю. Тобто він дивився на людей і очікував від них якогось "прильоту", хоча всі, кого допустили на площу, були тричі відфільтровані ФСБ, а 90% тих, хто його оточував, були його власною охороною.

Між іншим, коли Путін йшов покладати квіти до меморіалів, на Красній площі було дуже видно тіні від людей на асфальті, тобто сонце яскраво світило, але проліт літаків чомусь відмінили під приводом "поганої погоди". Промовисто, чи не так?

Підсумовуючи, треба підкреслити, що у Путіна неодноразово були пластичні операції, тому міміка схиблена, але очі і міміка пов'язана з губами і ротом, і це дає право казати, що він постійно відчуває біль або знаходиться у стані постійної тривоги, а можливо і те, і інше.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів