RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Яка велика двадцятка, Путіна вже з саміту СНД ганчірками женуть - Андрій Піонтковський

Про здачу Херсона та незворотні процеси в Кремлі

Про здачу Херсона та незворотні процеси в Кремлі Фото: facebook.com

Російський президент путін намагається будь-що вийти на переговори з Україною, щоб зберегти своє обличчя в очах свого народонаселення. Але при цьому на умови України Кремль поки що не йде.

Що зараз відбувається у Кремлі, чому путін вирішив здати Херсон і як вибори в США зіграли на російському полі – про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог та публіцист АНДРЕЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

- Як вам здається, яка може бути ситуація у рамках переговорного процесу? В інформаційному полі про це чути все частіше, і Washington Post написав, що після взяття Україною Херсону така нагода може відкритися.

- Вони стоять навколішки, вимовляючи переговори. Захарова – яструбиця, яка, до речі, виглядала як з похмілля, не в кращому стані. Але Бог з Захаровою. З цих публікацій Washington Post та Wall Street Journal ясно, що Салліван приїжджав зливати. Наче вибачаючись, сором'язливо і обережно, в жодному разі не схиляючи Україну до переговорів, але радячи і рекомендуючи. Не тому, що американці проти, а тому, що наші союзники можуть не зрозуміти, бо якийсь лівий придурок у Бразилії обраний президентом і він, бачите, заявив, що і Зеленський винен у війні. Тобто було бажання, щоб якось м'якше.

Читайте: Росіяни потрапили в пастку, з якої їм не вибратися - військовий аналітик

Але повторилася драматична ситуація 16 червня. Пам'ятайте, приїжджала трійка європейських лідерів – Драгі, Макрон та Шольц із "італійським планом миру". Їх повели в Бучу, тицьнули носом у військові злочини росії, а вони потім навіть не наважилися озвучити цей план капітуляції публічно.

Те саме зробили із Салліваном. За підсумками розмови була показовою прес-конференцією, яку вів керівник Офісу президента. Салліван практично під диктовку повторював українські формулювання – що цілі у нього однакові з Україною. Йому повторили всі чотири пункти українського плану "Справедливий мир". А як могло бути інакше? Може Салліван забув, що його шеф – президент Байден 12 жовтня на Великій Сімці, яка стала вісімкою завдяки Зеленському, оголосив ці чотири пункти: відновлення територіальної цілісності, включаючи Крим та ОРДЛО, гарантії безпеки України у подальшому, відновлення України, зокрема за рахунок репарацій, накладених на росію, та притягнення до міжнародного суду головних військових злочинців. Особливим пунктом у цій заяві путіна було названо військовим злочинцем. І в суботу українське керівництво вкотре це повторило своїм західним союзникам.

- Путін не поїде на G20, а відправить туди Лаврова. Може, краще було б взагалі нікому не їхати?

- Нехай вони між собою вже з'ясують, кому там їхати чи ні. Але ж ми пам'ятаємо заяву Зеленського, що він братиме участь, тільки якщо там не буде путіна. Ця умова, поставлена Зеленським, виконана. І було б дуже ефектно, якби Зеленський як переможець орди під Києвом, Харковом та Херсоном приїхав би особисто на цей саміт.

- Експерти кажуть, що якби путін поїхав, це була б для нього можливість вирватися з міжнародної ізоляції та повернутися у велику геополітику. Ви з цим погоджуєтесь?

- Він уже двічі їздив. У Самарканд на саміт ШОС, де його поставили на місце Моді і Сі, пояснивши йому, що в XXI столітті так не поводяться.

Потім на саміті СНД його об стіл возили зовсім інші лідери, Рахмонов та Бердимухамедов – президенти Туркменії та Узбекистану. Вони відкритим текстом йому сказали: перестаньте поводитися з нами так, ніби ми все ще є вашими союзними республіками.

Яка йому там велика двадцятка, він уже дот*****ся до мишей, саміту СНД з якого його женуть ганчірками.

- Чи реально викинути росію з G20?

- Вигнати росію з G20 та виключити з ООН, тим більше із Ради безпеки з правом вето, можуть лише ЗСУ. Кожна нова перемога ЗСУ різко знижує статус путіна.

Сьогодні ми бачили репетицію великої капітуляції у виконанні двох олігофренів – Шойгу та Суровікіна. Може за тиждень побачимо таку ж у виконанні путіна.

До речі із Суровікіним можуть вчинити так само, як і зі Стрємоусовим. Це не перший генерал, якого вони міняють. Все ж таки чекали, що Суровікін зараз переламає ситуацію, а його використовували як тампон, щоб вся вина за поразку під Херсоном була на ньому, а не на путіні.

- А що з Лапіним?

– Це дрібна відпрацьована сошка.

З кожним днем кількість відпрацьованого шлаку зростатиме. Ліквідація Стрємоусова – це початок великого чищення. Адже путіну треба призначити винного в поразці - це або він сам, або генерали. Ось путін робить все, щоб довести своєму глибинному народу, що винні генерали. Але почитайте сьогодні російські пабліки, де на весь голос кажуть, що винен путін, а не генерали.

- Але ж відповідальність колективна. Невже російському народові це незрозуміло?

– Російський народ любить, коли винних розстрілюють. А хто виконуватиме роль тих, хто розстрілює? Пригожин і Кадиров – два пси, яких путін спустив з ланцюга, щоб розправитися з генералами. Однак пси вже стають вовцюгами і гарчать навіть на путіна.

Відбуваються дуже великі події. Зараз ми вже спостерігатимемо не за херсонським фронтом, а за подіями у путінському бункері. Запевняю вас, буде доволі цікаво.

- Експерти кажуть, що війна в Україні закінчиться виключно крахом росії – розпадом чи палацовим переворотом. Який сценарій видається вам найімовірнішим?

- Точно не народне повстання. Воно виникне на наступному етапі, коли після остаточної поразки половина цих нещасних мобіків загине, а інша половина повернеться до столиці з автоматами. Так само як і 1917 року селянські мобіки повернулися зі світової війни з гвинтівками до Петрограда.

А зараз триває боротьба кланів усередині, швидше за сценарієм палацового перевороту. Вони почнуть з'ясовувати, хто винен і кого треба розстріляти. А в процесі з'ясування вони пострілюватимуть одне в одного. Цей нещасний жалюгідний Стрємоусов став першою жертвою.

- Народ має розуміти, що разом із мобіками з фронту повернуться і зеки. Це ж серйозна проблема для суспільства.

– Це значною мірою посилить атмосферу 1917 року. З одного боку, розчаровані ветерани війни, з іншого натовпи зеків. Причому їх ретельно відбирали. Як казав Пригожин, нам потрібні ті, хто сидить за вбивство, криваві насильницькі злочини.

- Напередодні була соціологія, що різко змінилася кількість прихильників путіна щодо війни в Україні. Було 25%, а стало 16%. Очевидно, що це пов'язано з мобілізацією. Чи бачите ви інші фактори? У березні ці показники були набагато вищими.

- Я не схильний серйозно ставитися до соціології у російських умовах. І річ навіть не в тому, що можуть сфальшувати. Яка там може бути соціологія - телефонують і запитують, ви за путіна чи ні, за операцію військову чи ні. А люди генетично відчувають - щоб уникнути репресії, краще сказати, що ми за путіна. Не може бути жодної соціології у тоталітарному суспільстві.

Соціологія почнеться, коли руйнуватиметься режим. А серед мобіків зараз буде розпач на фоні того ж таки відступу в Херсоні. Вони вже питають "навіщо нас туди женуть?" Їх на правий берег Дніпра близько 10 тисяч зігнали. Чи виводитимуть їх звідти? Ніхто не знає.

Тобто всі ці події дуже різко загостряться найближчими днями.

- Кадиров подякував генералу Суровікіну за те, що той "береже хлопців" у зв'язку з відведенням військ із Херсона. На початку жовтня той же Кадиров назвав генерала Лапіна бездарою і безжально звинуватив у відступі від міста Лимана на Донеччині. Мабуть, є якісь установки від путіна, як коментувати дії генералів?

- Вже було опубліковано спущені методички, як пояснювати падіння Херсона.

– І ще одна важлива тема. Чого від виборів у США чекають у Кремлі?

- Вони вже встигли розчаруватись. Це було видно у програмах тієї ж скабеєвої. Вони підтримували не просто республіканців – вони підтримували "трампістів", праве крило, яке відверто закликало за кремлівською методичкою припинити допомогу українцям. І це крило зазнало поразки, що викликало розчарування у російських колах.

Натомість зміцнилися позиції традиційних республіканців. Наприклад, лідер республіканців у сенаті Мітч Макконел гостро критикує Байдена за недостатню допомогу Україні. Тож із цього погляду допомога Україні лише зросте. Це будуть усі демократи та й більша половина республіканців.

Може, вони з горя... Вони так сподівалися на свого Трампушку, а нічого не вийшло і вирішили вони з Херсона піти.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів