RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни потрапили до пастки, з якої їм не вибратися - військовий аналітик

Петро Черник розповів, чи можливі килимові бомбардування України

Петро Черник розповів, чи можливі килимові бомбардування України Фото: vgolos.ua

Росія може розпочати в Україні масовані бомбардування міст, як у Сирії. Про це пише ВВС з посиланням на експертів лондонського аналітичного центру з оборони та безпеки RUSI. Адже зараз фашистськими військами керує генерал Суровікін, який в минулому був відповідальним за килимові бомбардування у Сирії. Та за вісім місяців війни ми вже навчилися відбивати масовані атаки, партнери передали нам багато ППО.

Чи може зараз росія вдатися до килимових бомбардувань, в якому стані російський авіапарк та як працює військово-промисловий комплекс загарбників? На ці питання в інтерв'ю Апостроф TV відповів військовий експерт і аналітик, полковник ПЕТРО ЧЕРНИК.

- Наскільки висока вірогідність килимових бомбардувань з боку росії?

- Я поки що собі це дуже важко уявляю. Давайте розберемося, що таке килимові бомбардування. Повинен зайти дуже важкий бомбардувальник, скажімо Ту-95МС. Я собі не уявляю, як 40 тон бомб можна скинути над Україною, і як взагалі така повітряна машина може зайти в наш повітряний простір. Вона буде швидко ліквідована. На мою думку, це справа російської ІПСО, розганяти такі тези на Заході. З точки зору здорового глузду і розуміння теперішнього потенціалу росії, я собі це важко уявляю. Звичайно, з СУ-24 можна скидати доволі важкі бомби. Але, я підкреслюю, ці машини повинні спершу зайти в повітряний простір.

Читайте: Балістичні ракети ми не зіб'ємо, але "бавовну" на росії ніхто не скасовував - Юрій Ігнат

- Зараз російські літаки винищувачі заходять в наш повітряний простір? ЗМІ повідомляють, що їх знищують. Вони ризикують літати до нас?

- На лінію розмежування вони намагаються залітати штурмовою авіацією. Мається на увазі Су-25. Так вони компенсують нестачу артилерії. Іноді вони здійснюють ракетні запуски в межах від 3 км до 25 км. Але частота їх падіння є доволі високою. Щоб завдати реальні удари, потрібні масовані авіаційні нальоти. При цьому, наша система ППО значно зросла. Наприклад, нещодавно ми отримали довгоочікувані ракетні системи земля-повітря NASAMS. І навіть Іспанія передала нам гарні протиповітряні комплекси оборони. Тому мені важко зрозуміти, звідки така інформація. Скоріш за все, вона має інформаційно-психологічний аспект.

- Зараз багато розмов про те, що Іран може передати росії балістичні ракети. Балістичні ракети важче знищувати в порівнянні з крилатими? Наскільки ця зброя для нас небезпечна?

- Дійсно, балістичні ракети знищувати доволі важко. Чи треба серйозно ставитися до цієї зброї? Так, треба. Але акцентую увагу, що Іран не дасть росії стільки ракет, щоб змінити хід війни. Йдеться про кілька сотень ракет. По нас вже випустили багато ракет, і що? Хід війни вони взагалі не змінили, а також не змогли зламати бойовий дух українців. Іранські ракети не вплинуть на ситуацію, тільки подовжать смерть російського імперіалізму. Той факт, що росія звертається по допомогу до терористичного Ірану, свідчить про їх слабкість. Вони усвідомлюють, що потрапили в пастку, і не можуть з неї вийти.

- Наразі існуюча ППО України може протидіяти балістичним ракетам?

- Звичайно, може. З кожним днем якість нашої роботи ППО зростає. У нас вже є неймовірний німецький комплекс IRIS-T SLM. Обладнання настільки інноваційне, що німці навіть не встигли розгорнути його на своїй території. Але нещодавно передали його для наших потреб. Це демонструє, наскільки серйозно Захід ставиться до підтримки України.

Крім того, хотів би розвіяти негативні наративи, які нещодавно з'явилися в медійному просторі. Ніхто нас не залишить, зброя буде надходити, але не так швидко і в трохи менших об'ємах. Ми підсилили наше ППО. Але маємо всі пам'ятати, що небо неможливо закрити на 100%. Якщо чуємо роботу ППО, - дбаємо про свою безпеку.

- Чи з'явилися у росіян нові навички використання авіації? Чи зношується їх авіапарк, чи бракує особового складу?

- За минулий рік військово-космічні сили росії отримали 21 новий літак. Цього року ледве 10 літаків. Це для інформації, наскільки вони деградують. Я не розумію, як вони можуть здійснювати великі масові авіанальоти. Також не уявляю, як велике авіаційне крило, 12-20 машин, зможе потрапити у наш контрольований повітряний простір.

- Нібито у росії зараз працює оборонно-промисловий комплекс. Це і ремонтні роботи пошкоджених літаків, і виготовлення боєприпасів, ракет. Прокоментуйте це, будь ласка.

- Я би не підіймав планку очікування, що це відбувається швидко. Старого радянського мотлоху у них доволі багато. Але вони точно не зможуть будувати високоякісну зброю. Наприклад, "Кинджал" - це найкраща гіперзвукова ракета росін. Їх всього 37 штук залишилося. У ракеті "Кинджал" 38 імпортних деталей. Вони не зможуть їх отримати. "Орлан-10" - це теж тільки 50% російських деталей. Двигун японський, оптична апаратура американська або німецька. Можливо, до 20% необхідних деталей вони зможуть добути контрабандним методом. Можливо, їм доведеться з холодильників діставати необхідні мікросхеми. Але оборонно-промисловий комплекс окупантів підірваний, відновити потенціал неможливо.

У росіян ще залишається багато старого мотлоху на складах: 100 млн автоматів Калашникова, 37 млн рушниць Мосіна, 1 млн одиниць кулеметів ДШК, 1,5 млн РПГ-18 "Муха", а також мільйони пистолетів Макарова. Цей мотлох росія передає своїм самовбивцям на лінії фронту.

- Співпраця росії з Іраном, - це теж показник, що їх ВПК деградує?

- 100%. Ще кілька років тому росія вважала Іран країною третього сорту. Але зараз "друга армія світу" робить запити на іранську зброю. Вони зробили запити навіть на шоломи та бронежилети. Навіть такого елементарного обладнання вони не можуть виготовити самостійно! Навіть сталеві каски у росії закінчуються!

- Ви згадували російські радянські запаси. За інформацією ворожих перехоплень, мобілізованим не надають потрібних засобів захисту, одягу. Солдат використовують як гарматне м'ясо Чи можемо ми говорити, що у росії не тільки застаріле озброєння, але і методи ведення бою? Чи може цей факт вплинути проти тих, хто оголосив так звану "часткову мобілізацію"?

- Так, це притаманне загарбникам ще з часів татаро-монгольської навали. Саме їх нащадками і є сучасна росія. Єдиний народ, який перетворив своїх людей на рабів ще з давніх часів. Цей народ не може і не хоче вийти з рабства. Тому ніякого бунту з боку російських солдат не відбудеться. Усі, хто хотів, вже виїхали,- приблизно 1,5 млн людей, - ось серед них і були потенційні протестантські елементи. Тому наголошую, що ніяких революцій і бунтів там чекати не варто.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів