RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"А ми в доміку": чому НАТО не реагує на обстріл своїх територій

НАТО сьогодні не готове йти на прямий воєнний конфлікт із Росією

НАТО сьогодні не готове йти на прямий воєнний конфлікт із Росією Генсек НАТО Єнс Столтенберг Фото: novyny.live

Днями секретар РНБО Олександр Данілов зробив заяву, що багато іноземних політиків мають переляк перед російською федерацією. Мовляв, "дуже багато яєць у політиків перебувають у стані пашот". Цьому передувала заява румунського президента Клауса Йоганніса про те, що жоден російський безпілотник не впав на території Румунії. Хоча 4 вересня під час атаки рф на порт Ізмаїл один з безпілотників залетів на територію Румунії і там вибухнув. Чому країни-члени НАТО так реагують на російські ракети і дрони, які вибухають на їх території і чи зміниться політика альянсу у протистоянні з рф - в етері Апостроф TV розповів політтехнолог Юрій Подорожній.

І події у Чорному морі, і вихід російської федерації з зернової угоди показали, що західні демократії досі не можуть відповісти Кремлю. Що мали зробити США чи Європа, коли росіяни почали погрожувати всьому світу у Чорному морі? Щонайменше пригнати у Чорне море кораблі Шостого флоту і сказати росіянам: "Дивіться, ось кнопки, ось ракети! І не дай Боже, якийсь корабель чи портова інфраструктура України постраждають". А чим це все закінчилось? Сиділи збоку і дивилися, що там Ердоган надомовляється у Сочі.

Читайте: Не так зрозуміли: Папа Римський спробував виправдатися за свої слова щодо "величі" Росії

Поки Україна сама не показала росіянам, хто у Чорному морі, якщо не господар, то принаймні не дасть господарювати росіянам - обстріляли новоросійський порт, обстріляли кораблі... Лише силу розуміє росія.

Тому я погоджусь з секретарем РНБО Даніловим, що у деяких західних політиків яйця не пашот, а взагалі всмятку. Тому що насправді і цій війні, і тому, що робить путін загалом - можна було покласти край вже давним-давно.

А те, що ракети чи дрони залітають на територію Румунії чи Польщі? Ці країни знаходяться на кордоні війни і дуже бояться, щоб не дай Боже щось не почалося з них. А рішення про те що у Румунії і в Польщі нічого не падало - ухвалюються не у Бухаресті чи Варшаві, а у Вашингтоні. Тому тут не варто сварити румунського президента за його заяви. А що він міг зробити? Оголосити війну росії?

Звичайно, нам хотілося б більш жорсткої реакції. Так, НАТО постачає нам серйозне озброєння, дає серйозну підтримку. Але у Вашингтоні жодним чином не готовы втягуватися у цей конфлікт, бо тоді це означатиме в кінцевому підсумку втягування в цей конфлікт і Китаю. Чи готові США до початку третьої світової війни? Ми розуміємо, що ніхто цього не хоче. У Вашингтоні чітко розуміють, що військової відповіді не буде, активізації 5 статті НАТО через ці ракети і дрони - не буде. А на політичну відповідь путін плювати хотів і навпаки, він ще більше буде дратувати Захід. І коли у НАТО мовчать, про те що щось там прилітало, то очевидно, що всі дуже уважно стежать, навіщо і як дратує путін західні країни. Але реакцію альянс сьогодні не готовий показувати.

Читайте: "Міняємо Бєлгород на членство в НАТО": Зеленський відповів на скандальну заяву представника Альянсу

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним