RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Не так зрозуміли: Папа Римський спробував виправдатися за свої слова щодо "величі" Росії

Папа Римський Франциск спробував пояснити черговий скандал із заявою на підтримку росіян, Петра I та Катерини II. Свої дифірамби окупантам він назвав "не зовсім вдалими", додавши, що мав на увазі культуру, а не російський імперіалізм, і він вивчав її у школі.

Про це повідомляє Reuters.

Виправдовуватися за свої слова він почав під час пресконференції у літаку, коли повертався до Риму з Монголії.

Папа пояснив, що хотів сказати молоді про те, що він каже всім їхнім одноліткам — треба брати на себе відповідальність за свою спадщину.

"Я говорю це всюди, і це було моїм посланням. По-друге, щоб висловитися чіткіше, я дійсно згадав ідею великої Росії, тому що російська спадщина дуже хороша, дуже гарна. Подумайте про літературу, про музику, аж до Достоєвського, який говорить нам сьогодні про зрілий гуманізм. Взяти на себе відповідальність за цей гуманізм, що розвинувся в мистецтві, в літературі. Це другий аспект того, що я говорив про спадщину", - сказав Папа.

“Ну, і є ще третій, можливо, не дуже вдалий. Говорячи про велику Росію в сенсі, можливо, не стільки географічному, скільки культурному, я згадав те, чого нас навчають у школі: Петро I, Катерина II. Ось так виник цей третій елемент, не зовсім доречний. Я не знаю. Нехай історики розкажуть. Це було доповнення, яке спало мені на думку, тому що я вивчав це в школі” , – додав Франциск.

Франциск погодився з тим, що "існують імперіалізми, які хочуть нав'язувати свою ідеологію" , і що "коли культуру дистилюють та перетворюють на ідеологію, то це стає отрутою".

Він додав, що ідеологія не здатна втілюватись, вона лише ідея.

Але коли ідеологія займає певний простір і стає політикою, вона зазвичай стає диктатурою, чи не так? Вона стає нездатною до діалогу, до того, щоб співжити з культурами. І імперіалізми роблять це. Імперіалізм постійно консолідується на базі ідеології. Також і в Церкви ми повинні розрізняти між доктриною та ідеологією: істинна доктрина ніколи не є ідеологічною, ніколи; вона вкорінена у святому вірному Божому народі; натомість ідеологія відірвана від дійсності, відірвана від народу… , – сказав Франциск.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський запросив скандального Папу в Україну.

Вас також може зацікавити:

"Не так вони й хочуть миру": Папа Римський відзначився скандальною заявою на адресу України

Папа Римський закликав РФ відновити зернову угоду та назвав росіян "братами"

Папу Римського терміново госпіталізували: що відомо про хворобу