RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України

У США все частіше лунають питання, чому уряд не робить більше для своїх громадян

У США все частіше лунають питання, чому уряд не робить більше для своїх громадян Фото:

В суботу 30 вересня палата представників Конгресу США затвердила тимчасовий бюджет на 45 днів, який не включає допомоги Україні. Цей закон підписав президент Джо Байден. Проте він заявив, що США не може допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Це дає надію на те, що питання надання фінансової допомоги, яка критично важлива для ведення українською армією бойових дій, буде вирішено позитивно для нашої країни. Про настрої в американському політикумі "Апострофу" розповів ТОМАС ШВАРЦ, американський історик та політолог, заслужений професор Університету Вандербільта, автор книг про Генрі Кіссінджера, В’єтнамську війну та американсько-європейські стосунки.

Хоча підтримка України є ще дуже широю і біпартійною, складається враження, що вона зменшується. Американці не є терплячими людьми, і відсутність будь-яких проривів у контрнаступі дещо охолодила ентузіазм у справах щодо України. Також американці бачать інші потреби, такі як лісові пожежі на Мауї, ураган у Флориді, нелегальні іммігранти на південному кордоні, тощо і ставлять питання - чому уряд не робить більше для своїх громадян? Очевидно, що такі аргументи висловлюють і деякі республіканці. Проте я все ще вважаю, що більшість американців підтримує Україну і хоче побачити її перемогу на полі бою. Але інтенсивність цієї підтримки суттєво охолола.

Якщо ж говорити про Дональда Трампа, то недавно він заявив, що закінчив би війну за один день чи щось подібне, зробив чергову абсурдну заяву. Це типова для Трампа гіпербола. Так само, як він сказав, що побудує стіну, і Мексика заплатить за неї. Можливо, бекґраунд стосунків Трампа із Володимиром Зеленським примусили б його послухати, що каже Зеленський. Проте зараз він зосереджений в основному на собі й на перемозі на виборах президента. Але, можливо, він покинув би Україну на поталу росії, якби став президентом.

Проблема в тому, що Путін намагається укласти угоду із Північною Кореєю. Він хотів би отримувати звідти певні військові поставки, в першу чергу снаряди для артилерії. Але питання в тому, що він готовий віддати. Якщо він надасть Північній Кореї високотехнологічну зброю, це ускладнить позицію США в Азії і може змінити баланс сил там. Це надзвичайно небезпечно. Але ми поки нічого не знаємо.

Вибори в західних країнах – у США, Польщі, Словаччині, Великій Британії та Німеччині - можуть суттєво ослабити єдність Заходу проти Росії і є важливими фактором, який враховує Путін. Зараз престиж України серед країн НАТО значно зріс, і її не проти запрошувати на саміт заради переговорів.

Однак Росія сподівається, що вибори на Заході стануть таким собі референдумом щодо підтримки України, і поразка будь-якого нинішнього західного уряду буде сприйматися у Кремлі відповідно. Проте, якщо партії, які підтримують війну, переможуть на цих виборах, це стане серйозним ударом для Путіна і примусить людей, які критикують його дії всередині Росії, шукати вихід.

Якщо говорити про вибори у самих США, то для Джо Байдена було б корисно, якби українські збройні сили досягли більшого успіху протягом наступних місяців, а потужний прорив на фронті навіть був би відзначений в його передвиборчій кампанії. Проте американські вибори будуть набагато більше сфокусовані на економіці, особливо на інфляції, і на тому, чи зробив Байден достатньо для її подолання. Зазвичай зовнішня політика не є головною проблемою у наших політичних кампаніях.

Читайте також: Кожна країна в Європі схрестить пальці, аби Трамп програв – французький експерт Ульріх Буна

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів