RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кожна країна в Європі схрестить пальці, аби Трамп програв – французький експерт Ульріх Буна

Країни-члени ЄС розробляють плани на випадок приходу до влади у США Дональда Трампа

Країни-члени ЄС розробляють плани на випадок приходу до влади у США Дональда Трампа Фото:

У США розгорнулася боротьба довкола ухвалення чергового законопроєкту про бюджет, в якому передбачена фінансова допомога для України. Наявність цієї допомоги стала головною перешкодою в бюджетному процесі, адже республіканці-трампісти у Палаті представників протестують проти включення у законопроект додаткових 24 мільярдів доларів для нашої країни. Якщо вже сьогодні, 30 вересня, не буде знайдено компроміс, на США очікує шатдаун – тимчасова зупинка роботи бюджетних організацій. Це може вплинути на деякі програми допомоги Україні, зокрема на навчання пілотів на винищувачах F-16. Політичну боротьбу в США та її наслідки для України "Апострофу" прокоментував геополітичний аналітик, магістр політології Католицького університету у Парижі, автор книги "Гібридна війна в Україні. Які перспективи?" УЛЬРІХ БУНА.

- Які ви вбачаєте сценарії щодо прийняття проекту бюджету на 2024 рік у американському Конгресі?

- Справжній бій відбудеться кількома тижнями пізніше, коли почнуть голосувати за бюджет. Знову через крайніх правих, але знову ж таки, я вважаю, що буде знайдено певний компроміс. Крайні популісти, який об’єдналися у фракцію "Свобода" не мають запропонувати нічого іншого, крім як взагалі відмовитися від прийняття бюджету. Таким чином, зрештою буде схвалено певне фінансування, щоб відкласти проблему в довгий ящик, і Україна отримає необхідні кошти для продовження боротьби.

- Як можуть вплинути на фінансування України економічні складнощі у США?

- Крайні популісти в США пов’язують інфляцію із наданням Україні зброї, так само, як це роблять в Європі. Цей аргумент має певний вплив на громадську думку, особливо в той час, коли війна в Україні стає меншим пріоритетом у новинах і люди звикають до неї. Проте тема боротьби України за свою свободу все ще звучить в США і в Європі, і саме тому деякі кандидати-республіканці публічно підтримують Україну. Більшість незалежних виборщиків, які вирішують вибори в ключових так званих "хитких" штатах, все ще підтримують Україну.

- Ми пам’ятаємо той випадок, коли інформація про дзвінок Трампа Зеленському запустила процес імпічменту. Як вважаєте, це суттєвий бекґраунд, аби Трамп перешкоджав Україні?

- Я не вважаю Дональда Трампа людиною стійких поглядів. Він завжди обирає те, що, на його думку, вигідно йому особисто та приносить більше грошей. Тому минулі його справи з Зеленським не вплинуть на його позицію жодним чином.

Процес імпічменту, котрий розпочався за спробу домовитися "послуга за послугу" в 2019 році фактично підкреслив жадібну натуру Трампа, через яку він також доброзичливо ставиться до диктаторів.

Зараз же Трамп сподівається, що він може здобути більшість голосів, просуваючи націоналістичні та ізоляціоністські ідеї, незалежно від того, що є в найкращих інтересах США та їхніх союзників.

- У 2024 році відбудуться вибори у ключових союзників України – у Польщі, США, Британії та Німеччині. Які заходи відбуваються уже зараз, і як готуються, адже ясно, що війна до того часу не припиниться?

- Усі члени ЄС розробляють плани надзвичайних ситуацій на випадок повернення Трампа до Білого дому. Така ситуація означала б відхід США від міжнародної політики. Завдання цих планів – посилення оборонної незалежності від США. Це Zeitenwende в Німеччині, велика програма переозброєння в Польщі. Хоча, звісно, всі сподіваються, що реалізувати їх не доведеться, оскільки Трамп програє. Ну, і ще один варіант - спробувати підлеститися до Трампа, щоб привернути його увагу. Наприклад, нагадати про його стару ідею зі створення військової бази в Польщі. Але кожна країна схрестить пальці, аби Трамп програв.

Щодо їхніх стосунків з Україною, можна сказати, що всі вони міцно підтримують Україну, як з моральних, так і з геополітичних міркувань. Ця підтримка іноді може бути заплямованою економічними питаннями, такими як зерно в Польщі чи відсутність військової техніки в Німеччині, і також великою мірою пов'язаною із рішеннями США. Наприклад, не очікуйте жодної ракети Taurus, поки не дійдуть до України хоча б якісь ATACMS. Європа створила фінансові механізми, які гарантують довгострокову фінансову та військову підтримку України, але будьмо чесні: без промислової та військової підтримки США Україна не могла б витримати виснажливу війну проти Росії дуже довго. Без підтримки США Київ, ймовірно, був би змушений почати переговори про перемир'я в якойсь момент. І саме цього чекає Путін.

Читайте також: В Україні порахували, скільки потрібно ATACMS і Taurus для звільнення Криму

- Ну, а як щодо Байдена. Війна в Україні посприяє його електоральному успіху? Чи він постарається укласти мир із росією до виборів? Чи можуть Україну запросити до НАТО як такий неочікуваний крок?

- Вибори в США зазвичай не визначаються подіями за кордоном. Головні питання, ймовірно, стосуватимуться питань продовольства та рівня життя, таких як інфляція, заробітні плати та імміграція на південному кордоні. Проте варто зауважити, що війна, яку веде Росія в Україні, також має вплив на питання інфляції і, ймовірно, стане предметом суперечок між республіканцем та демократом у передвиборчих перегонах, особливо якщо ми матимемо повторення минулих виборів між Трампом і Байденом.

Щодо інтеграції до НАТО, я вважаю, що генсек та головні країни-члени, такі як США, Німеччина чи Франція – дуже ясно висловилися щодо необхідності реформ і оновлення з боку України перед будь-якими розмовами про інтеграцію. Це ввічливий спосіб сказати, що Україну не інтегрують до НАТО, доки триває війна. Однак як тільки настане перемир’я, Україні нададуть гарантії безпеки. А промислова співпраця для підвищення військових можливостей України уже почалася.

Читайте також: Які реформи має здійснити Україна: в Білому домі підготували список

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів