RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Ключова проблема в тому, що Україна не може чекати 9 місяців, до президентських виборів

Ключова проблема в тому, що Україна не може чекати 9 місяців, до президентських виборів Фото:

Історія з голосуванням за законопроєкт на підтримку України продемонструвала, що Республіканська партія перетворилася на секту Дональда Трампа, а допомога Україні від Вашингтона зараз тримається хіба що на кулуарних та підкилимних домовленостях, які укладають між собою притомні політики із обох правлячих партій. Про ситуацію з допомогою Україні "Апострофу" розповів доктор Майкл ХАЛЦЕЛЬ, старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики Школи передових міжнародних досліджень Університету Джонса Гопкінса, екс-радник Джо Байдена на посаді сенатора, представник США під час розширення НАТО на Балканах та представник США при ОБСЄ.

- Докторе Халцель, ви - людина із таким великим і різноманітним політичним досвідом. Як ви оцінюєте ситуацію зараз?

- Я незвично песимістично налаштований через те, що відбувається. Авдіївка пала, Навальний – мертвий. У Палаті представників бракує сміливості, а спікер Майк Джонсон із Луїзіани виявляє малодушність. Вимальовується погана картина.

- У чому ж таки причина? Що не так?

- Понад 300 із 435 представників готові проголосувати за надання Україні 61 млрд доларів. Але проблема полягає в тому, що Джонсон навіть відмовляється обговорювати цей законопроєкт, за який 70 сенаторів проголосували "за" і лише 29 "проти". Тому що Дональд Трамп виступає проти цього. Чому він проти цього? Ключова причина: Дональд Трамп хоче виграти вибори у листопаді. І він не хоче дати президенту Байдену можливість отримати будь-яку найменшу перемогу взагалі.

Читайте: А що мені за це буде? Навіщо Путін убив Навального

Це найбільш непатріотична поведінка, яку тільки можна собі уявити. І до того, як Трамп з’явився, неможливо було собі навіть уявити, що Америку буде очолювати політик, який таким чином поводиться. Але маємо, що маємо.

А Майк Джонсон – боягуз. Він боїться, що якщо Трампа оберуть президентом, то він втратить свою посаду як спікер, коли Палата представників проголосує за вотум недовіри до нього. Він ставить майбутнє політичної кар’єри вище від того, що добре для США і що добре для України. Це жахливий спектакль. Від цього соромно. Це принизливо.

Можливо, вони дійдуть до якогось компромісу. Можливо, загалом зменшать суму допомоги до 95 млрд доларів на усіх – Україну, Ізраїль та Тайвань. Можливо, вони зменшать рівень гуманітарної частини.

Але це не зменшує того факту, що у США, країні із найстарішими традиціями демократії, є така людина із, я б сказав, психологічним розладом, як Дональд Трамп, яка може фактично накладати вето на рішення законодавців, навіть не будучи обраним, навіть будучи просто приватною особою.

Про це можна говорити годинами, але факт полягає у тому, що Республіканська партія стала культом, сектою Дональда Трампа. І ця секта базується на лояльності до Трампа. Я не психолог, мені важко пояснити, як так відбулося. Але якщо ви подивитеся на фільми часів Другої світової, де люди вітали Гітлера нацистським привітанням, ви зрозумієте, про яке відчуття йдеться, коли ми зараз говоримо про Республіканську партію.

А тим часом в Україні, яка воює за інтереси Заходу, закінчується озброєння. І це скандал. Те, що відбувається зараз, це сором.

Хотілось би сказати вам щось більш позитивне, але я не маю що сказати. Єдине, що я можу передбачити, що Трампа не оберуть у листопаді. Хоча це скоріше мої спекуляції.

Однак у Трампа серйозні проблеми із законом: він отримав 91 обвинувачувальний акт про злочин – і вони дуже серйозні. І навіть без цього його б не обрали, а республіканці втратили б більшість у Палаті представників. Але єдина проблема в тому, що Україна не може чекати до листопада.

- Думаєте, Байден переможе вдруге?

- Думаю, так. Він – дуже розумний чоловік. Я працював на нього 11 років. Його команда провела такі економічні реформи, якими не може похвалитися жодна країна у G7 чи навіть G20. Але про це дуже важко донести до людей.

І Байден вірить в Україну. Він зміцнив НАТО після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він був би чудовим президентом. Не ідеальним, але справді дуже добрим. Але питання – як донести це до виборців. Але він має час, думаю, зможе прокомунікувати і виграти. Але ще раз повторюся – США і Україна не можуть чекати ці дев’ять місяців.

Я також знаю особисто Тоні Блінкена, це мій колишній колега, блискучий держсекретар. Ще багато талановитих людей працює над допомогою Україні. Але проти представників людей у Конгресі вони не підуть.

- Можна якось обійти Джонсона? Це реально?

- Є шлях, який полягає у підписанні discharge petition. Але це дуже складно, практично неможливо. Навряд чи вдасться набрати 100% підтримки від демократів у Палаті представників і ще десяток республіканців. Бо є ліві "прогресивні" конгресмени, вони мають у більшій чи меншій мірі про-палестинські настрої і відмовляються виділяти гроші для Ізраїлю. Сума там менша, ніж для України, але це все-таки гроші.

Можливо, вдасться розділити допомогу Ізраїлю і Україну, та це теж дуже складно політично, але уже з боку Білого дому, адміністрації Джо Байдена.

Але це божевілля просто! Сором!

Як я вже сказав, якби Джонсон поставив цей закон на голосування, то проголосувала б абсолютна більшість. Була б двопартійна підтримка. Тому мільйони американців запитують себе – що ж це за демократія така, коли одна людина може блокувати увесь процес?

І я поки не бачу найменшого натяку чи уявлення щоб існувало вирішення питання.

Проте зараз є певні впливові люди у Вашингтоні, і демократи, і республіканці, які ведуть між собою приватні переговори і вибудовують стратегію. Вони мають певний вплив.

Але ж проблема в тому, що Україна не може чекати. Я не вірю, що росіяни здатні на якийсь значний прорив чи спробу знову захопити Харків або Київ. Але Києву треба більше "Патріотів", більше артилерії великого калібру. Кожна деталь грає роль.

- Джо Байден пообіцяв "руйнівні санкції" для Росії, якщо Навальний помер у в’язниці. Як ви вважаєте, будуть якісь серйозні кроки?

- Єдиний спосіб, яким Росію можна покарати негайно, це забрати у неї 300 млрд доларів, заморожених у бельгійському банку, і негайно передати їх Україні. Це було б добре. Бо зараз вони планують передати Україні лише 4 млрд доларів. Але це те, що російською зветься "mieloch’" (рос. мелочь – дрібниця, - "Апостроф").

Якщо ми говоримо про нафтове ембарго, то воно неефективне через турків, індійців, китайців, які поставили дуже великі знижки на російську нафту. Що також не є показником сміливості.

- І наостанок. Захід звик думати, що Навальний – єдиний, хто зможе врятувати Росію. Можемо сказати, що Росію уже ніхто і ніщо не врятує?

- Як ми кажемо, never is a long time (приблизний переклад – "ніколи – це надто далека перспектива"). Рано чи пізно путінський режим зруйнується. Зараз Кремль сміється над вбивством Навального і намагається залякати цим інших людей. У далекій перспективі Путін, який перетворив демократичну країну, що лише народжувалася, у диктатуру, продемонструє слабкість. Але у найближчій перспективі він буде залякувати своїх опонентів.

Читайте: Білий дім вивчає можливість передачі Україні більш далекобійних ракет ATACMS

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів