RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

А що мені за це буде? Навіщо Путін убив Навального

Захід міг би піти на жорсткі заходи щодо Кремля після загибелі головного російського опозиціонера

Захід міг би піти на жорсткі заходи щодо Кремля після загибелі головного російського опозиціонера Фото:

У п'ятницю, 16 лютого, у російській колонії у Заполяр'ї помер опозиційний політик Олексій Навальний. Про його смерть повідомило Управління ФСВП Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу. Нам сумувати за смертю опозиційного російського політика, який допускав антиукраїнські випади, звичайно, не варто. Однак, потрібно визнати, що серед опозиційно налаштованих проти режиму Путіна росіян Навальний мав авторитет. Крім того, він був особистим ворогом Путіна, який навіть намагався не згадувати його прізвище. Про те, як вплине смерть Олексія Навального на ситуацію в Росії, розбирався "Апостроф".

Реакції та виправдання

Як заявили в УФСВП по Ямальсько-Ненецькому автономному округу РФ, де в селищі Харп знаходиться колонія "Полярна сова", в якій відбував термін Навальний, після прогулянки ув'язнений нібито відчув себе погано і практично відразу знепритомнів. Медичні працівники установи буцімто негайно прибули, "було викликано екіпаж швидкої медичної допомоги". В УФСВП стверджують, що були проведені всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали, після чого лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого.

Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш одразу зауважила, що жодних підтверджень цього в неї поки що немає. "Адвокат Олексія зараз вилітає до Харпу. Як тільки у нас буде якась інформація, ми її повідомимо", - написала вона у соціальній мережі Х.

Російський журналіст, науковий оглядач радіо "Свобода", колишній науковий редактор "Навколо світу" Сергій Немалевич звернув увагу на низку нестиковок у заявах УФСВП.

Читайте також: За це відповідальна Росія: у США прокоментували смерть Навального у в'язниці

"Відстань від Лабитнангської міської лікарні до колонії в Харпі - 33 кілометри, по гуглу їхати не менше півгодини. У самому Харпі є районна лікарня, але у 2018 році через невелике населення селища її перетворили на дільничну амбулаторію та приєднали до Аксарської міської лікарні (від Аксарки до Харпа 113 кілометрів). Не схоже, щоб у Харпі була своя станція швидкої допомоги (можу помилятися, далі вивчатиму). Звичайно, машина могла опинитися в селищі випадково, за іншим викликом. Звичайно, про 7 хвилин може бути брехнею. Можливі інші варіанти. Наприклад, що швидка була напоготові", - зазначив він у Facebook.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков сказав, що "відповідно до чинних правил ФСВП займається всіма перевірками, тут особливих доручень не потрібно". Пєсков заявив, що про смерть Навального вже повідомлено Путіну.

В управлінні Слідчого комітету Росії повідомили про проведення перевірки за фактом смерті Навального.

Смерть російського опозиційного політика прокоментували і світові лідери, які зібралися у Мюнхені на щорічну безпекову конференцію.

Заяви зробили президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Олаф Шольц, генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент Грузії Саломе Зурабішвілі. Усі вони зводяться до того, що Олексія Навального вбив злочинний режим Путіна. А голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала об'єднатися "у боротьбі за свободу та безпеку тих, хто насмілюється виступати проти автократії".

Російська правозахисниця Єва Меркачова заявила, що до смерті опозиціонера могли призвести суворі умови утримання в колонії.

"Я вважаю, що до цього могло привести нескінченне ходіння в ШІЗО (штрафний ізолятор - "Апостроф"). Тобто ось він був десь раз, другий, третій, і лік перебування в ШІЗО вже пішов просто на десятки. ШІЗО - це дуже важкі умови утримання. Людина там найчастіше мерзне, найчастіше голодує. По суті, саме тому встановлені жорсткі вимоги, що не можна призначати його більше певної кількості діб. Але не було обмежень за кількістю самих відправок у ШІЗО. Тобто закінчується один термін, людина потрапляє у загін, одразу його викликають на нову комісію, кажуть, що у нього нове порушення, і цього ж дня відправляють знову до ШІЗО. Ось це жахливо, розумієте?", - зазначила правозахисниця.

Радість кремлівських пропагандистів

Сам Путін з приводу смерті Навального поки що не висловився, проте заяви вже прозвучали з Держдуми та МЗС Росії.

Пропутинська "Єдина Росія" попросила своїх депутатів не коментувати смерть опозиціонера. А заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров назвав смерть Навального "нещасним випадком".

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова у своїй хамській манері звинуватила у смерті Навального Захід: "Моментальна реакція лідерів країн НАТО на смерть Навального у вигляді прямих звинувачень Росії самовикривальна. Судмедекспертизи ще немає, а висновки Заходу вже готові".

Коментарі кремлівських пропагандистів теж були витримані у хамській манері і – зі звинуваченнями на адресу Заходу.

Маргарита Симоньян:

"Теплененька пішла буржуйськими ЗМІ… Не буду навіть починати їм пояснювати, що його всі давно забули, що вбивати його не було ніякого сенсу, тим більше – перед виборами, що це вигідно якраз протилежним силам. Чого пояснювати, коли вони і так все це чудово знають. Росія нікому нічого не винна - з цього почнемо. Ви там краще пошукайте, що ми такого в космосі наробили. Цим закінчимо".

Тіна Канделакі:

"Раптом несподівано помер ще недавно активний і живий Олексій Навальний. Відбувається це рівно за місяць, рівно в той момент, коли російська опозиція є порожнім місцем, коли громадянська позиція розвертається в бік Росії. Інша сторона раптом отримує подарунок, який без сумніву викличе в західному світі антиросійську хвилю. Що буде далі — подивимося, але неминуче виникне питання: чи це збіг. Чи на шахівниці хтось зробив черговий крок?".

Антон Красовський:

"Тобто перше, що спадає на думку - це американці й..нули, щоб врівноважити наслідки інтерв'ю (Путіна з Карлсоном). Але уявити, що вони так просто можуть провести точкову спецоперацію в режимній установі на території Росії страшно".

Утім, кремлівські пропагандистські нісенітниці викликають посмішку в експертів, які сходяться на тому, що у Кремлі свідомо пішли на фактичне вбивство Навального, а зараз ліплять з себе дурнів.

"Як на мене – це демонстративна страта. Якщо хтось ще не зрозумів, то Путін упивається своєю безкарністю, особливо зараз, коли головний його опонент, США, демонструє історичного масштабу безвольність і слабохарактерність, - зазначив у коментарі військовий експерт Олександр Коваленко, - Він упивався безкарністю, вбиваючи українців та захоплюючи наші землі з 2014-го. Він упивався безкарністю, вбиваючи сирійців. Поширюючи диктатуру в Африці. Вбиваючи неугодних за межами Росії".

За словами Коваленка, загрози для путінської системи Навальний не становив.

"Але Путіну потрібна кривава демонстрація абсолюту своєї влади. Саме до виборів. Саме до звернення до Федеральних зборів. Саме під каталізацію боїв за Авдіївку. Саме після провального інтерв'ю Таккеру Карлсону. Приниженому карлику потрібна була жертва для самоствердження".

Чого чекати всередині Росії та за її межами

"Російська опозиція, у тому числі і соратники Навального, обмежаться грізними висловлюваннями у західних ЗМІ та в соцмережах. Яких-небудь акцій протесту і тим більше зміни режиму, я не прогнозую, тому що в нинішній Росії це неможливо", - сказав у коментарі Апострофу” правозахисник, член експертної ради "Центру громадянських свобод" Михайло Сава.

З ним погоджується Олександр Коваленко.

"Який буде крок від російської опозиції? Можуть вийти з кульками і покидатися сніжками. Але на місце російської опозиції красномовно вказали. Там і сидітимуть, доки українці їх не звільнять від кривавого диктатора", - зазначив він.

У свою чергу, політолог Ярослав Макітра зазначає, що, незважаючи на негатив для Кремля, смерть Навального вигідна силовому блоку РФ.

"У Росії збільшиться кількість переконаних, що немає альтернативи силовому опору режиму. Натомість очікується збільшення рекрутів у РДК", - зазначив він.

А от щодо міжнародної політики, то тут, на думку політолога, кремлівській пропаганді буде важче просувати наративи Путіна в США і на Заході в цілому. "Американська преса одним із нарікань Такеру робила саме те, чому він не питав про Навального", - резюмує експерт.

З'явилися і коментарі російської опозиції. Щоправда, їх цитувати сенсу особливого немає, оскільки вони мало чим відрізняються один від одного і зводяться здебільшого до скорботи по Навальному та погроз злочинному режиму Путіна.

Заяву зробила і дружина Навального Юлія, яка присутня на Мюнхенській конференції з безпеки: "Я хочу, щоб Путін і все його оточення, його друзі та уряд знали, що вони відповідатимуть за те, що вони зробили з нашою країною, з моєю сім'єю і моїм чоловіком. І цей день настане незабаром".

Поки що після таких дій з боку Путіна Захід має піти на жорсткі заходи щодо Кремля. Одним із найбільш логічних рішень стала б відмова визнати легітимними президентські вибори в РФ, які відбудуться у березні.

"Навальний не просто помер у в'язниці. Напередодні виборів Кремль убив Навального, одного з політичних опонентів Путіна. Тому Путін нелегітимний. А вибори 17 березня визнати не можна", - зазначив у себе на сторінці в X колишній віце-президент "Газпромбанку" Ігор Волобуєв, який зараз мешкає в Україні.

Читайте: Смерть Навального: біографія та головні заяви російського опозиціонера

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів