RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Битва за Нігер: як африканські війнушки впливають на Україну

Росія намагається відволікти світ від війни в Україні

Росія намагається відволікти світ від війни в Україні Учасники перевороту у Нігері Фото: aljazeera.com

Наприкінці липня в Нігері стався переворот – хунта заблокувала президента Мохамеда Базума у його президентському палаці. Тоді заколотники закрили кордони країни, запровадили комендантську годину та застерегли від будь-якої іноземної інтервенції. Примітно, що не минулося без руки росії – заколотники навіть звернулися по допомогу до ПВК "Вагнер". Чи є звʼязок між війною рф проти України та подіями в Нігері і який вплив це матиме на ситуацію в світі - пояснив в етері Апостроф TV політолог-міжнародник Дмитро Левусь.

Як показала війна в Україні, багато з тих, хто навіть не знав, де Україна знаходиться, виявилися залежними від нас – від українського продовольства, від того, що це надто велике порушення права, тим паче, постійним членом Радбезу ООН, який мав би навпаки це захищати. З'ясувалося, що наша війна надто сильно впливає на продовольчу безпеку, безпеку світу і стабільність взагалі.

Читайте: Темний план Путіна: чим загрожує Кремль Заходу у центрі Африки

Тож дійсно, щодо Нігеру може бути так, що ці події вже впливають на нас. По-перше, це певним чином відлуння російської політики, бо однозначно росія спрямовує зусилля на витіснення європейських країн з Африки і формування такого полюсу нестабільності в Сахелі (регіон в Африці, що є своєрідним переходом між Сахарою і південними родючими землями континенту, – "Апостроф"). У Буркіна-Фасо теж править хунта – лідер цієї хунти був гостем у путіна на саміті "росія – Африка". Нігер, який поруч… Це все взаємопов'язано.

Знову ж таки, з Нігеру йде уран для французьких атомних електростанцій, який тепер достатньо проблематично постачатиметься. Це однозначно впливає на Францію, яка підтримує Україну. Плюс через Нігер іде газогін, який створювався якраз для того, аби зменшити вплив на Європу з боку російської федерації. Тепер робота цього газогону під величезним знаком питання – що з ним буде.

Тому переворот у Нігері вже вплинув на нас в сенсі відволікання уваги і формування такої зони нестабільності для країн, які підтримують Україну і мають там свої інтереси.

До того ж, в економічному плані – наприклад, якщо не буде урану для АЕС Франції звідти, то треба десь його шукати. Це можливий додатковий елемент тиску для переговорів з рф.

Український уран

Видобуток урану в Україні – це окреме питання, а там є сталий інтерес. Україні насправді слід розвивати постачання не сировини, а якогось свого продукту, урану це теж стосується.

Наразі навряд чи Україна зацікавить Францію ураном свого видобутку. По-перше, не настільки все жахливо і драматично в Африці закінчиться, там все ж таки взаємозалежність. Чи залишиться хунта при владі, чи все ж таки буде повернено законний уряд, їм треба цей видобуток урану кудись подіти, тому вони все одно будуть змушені домовлятися з Францією. Тому, звичайно, це вже сталий напрямок.

Другий момент – навіть для нас не зовсім вигідно продавати сировину.

Читайте: Африка палає: війська Руанди вторгнулися на територію сусідньої Конго

Читайте також

Темний план Путіна: чим загрожує Кремль Заходу у центрі Африки

У Кремлі хочуть дистабілізувати ситуацію в Африці, послаблюючи позиції Франції

Чорна діра: чи зміг Путін зачарувати лідерів Африки

У Кремля зустріч із африканськими лідерами не залагодилася