RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Темний план Путіна: чим загрожує Кремль Заходу у центрі Африки

Чорний континент трясе від конфліктів явно штучного походження

Чорний континент трясе від конфліктів явно штучного походження Фото:

Африку накрила хвиля заколотів та конфліктів. Уряд Франції евакуює своїх громадян та громадян інших країн ЄС з Нігеру через різке зростання антиєвропейських настроїв після військового перевороту, що стався в країні минулого тижня. Військові контингенти Франції та США поки що залишаються в Нігері, де вони сприяли законній владі. У разі ескалації конфлікту російські маріонетки в Малі та Буркіна-Фасо, за якими маячать бойовики ПВК "Вагнер", мають намір стати на бік нігерійських путчистів на чолі з генералом Тчіані. Які цілі в цій історії переслідує бункерний диктатор Володимир Путін, читайте у матеріалі "Апострофа".

"Слава Путіну!"

У Нігері, який у минулому був французькою колонією, мешкає близько шести сотень громадян цієї країни. Париж ухвалив рішення щодо евакуації, оскільки з Нігеру не можна було вилетіти на цивільних літаках.

Минулої неділі сотні прихильників генерала Омара Абдарамана Тчіані, який минулого тижня змістив законного президента Мохамеда Базума, зібралися перед посольством Франції в столиці Нігера Ніамеї. Учасники зборища поводилися агресивно, скандували "Геть Францію!", потім спалили французький прапор, намагаючись підпалити і саму будівлю. Поліція розігнала натовп, пустивши в хід сльозогінний газ.

Державний переворот відбувся без публічної участі російських "зелених чоловічків", але кремлівські сліди явно проглядалися за цією історією. Деякі з прихильників хунти Тчіані вигукували проросійські гасла "Хай живе Росія!" і "Хай живе Путін!", а також розмахували російськими прапорами.

Читайте: Чорна діра: чи зміг Путін зачарувати лідерів Африки

"За переворотом у Нігері видно руку Москви. Відбулася типова військова спецоперація, що переслідує низку цілей. Тактичний інтерес у тому, щоб суттєво "посунути" там французів так, як це було в іншій колишній французькій колонії ЦАР, а стратегічна мета Кремля полягає в тому, щоб створити в регіоні точку геополітичної напруженості для торгу в Заході, у тому числі щодо будівництва Транссахарського газопроводу, через який газ із Нігерії має йти до Європи транзитом через Нігер. Ми всі добре знаємо, хто саме зацікавлений у тому, щоб європейці не отримували додаткових обсягів газу", - пояснив "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов.

Альянс путінських сателітів

Наступний удар по інтересам Франції та всього ЄС полягає в тому, що на території Нігеру знаходяться поклади уранової руди. Хунта вже заявила, що припиняє ескорт урану до Європи. Французька компанія Orano, яка займається виробництвом ядерного палива, повідомила, що поки продовжить роботу в Нігері, оскільки уранова сировина, що видобувається в країні, становить близько 10% від усієї її продукції.

Наступний неприємний для Заходу момент полягає в тому, що до перевороту Нігер був важливим союзником США та ЄС у боротьбі з джихадистським екстремізмом у регіоні Сахель, що включає 12 країн у 300 мільйонів осіб, у тому числі Малі, Буркіна-Фасо, Чад, Нігер. Франція та США мають військові бази у Нігері.

Росіяни активно просувають свої інтереси у цьому регіоні, витісняючи французів. Два роки тому Париж переніс із Малі до Нігеру свій центр своїх регіональних контртерористичних операцій, оскільки у Малі після перевороту нове керівництво стало активно співпрацювати з ПВК "Вагнер". Аналогічна ситуація склалася з Буркіна-Фасо, де військові перевороти відбувалися за активної участі російських найманців.

У відповідь на путч у Ніамеї лідери ECOWAS (блок країн Західної Африки) на терміновому саміті засудили переворот і погрожували ввести війська до Нігеру. У відповідь кремлівські маріонетки з Малі та Буркіна-Фасо висунули зустрічний ультиматум, заявивши, що в такому разі вони вийдуть із ECOWAS і розцінять інтервенцію проти Нігера як атаку на них.

"За антифранцузькими акціями протесту в Ніамеї, швидше за все, стоять кремлівські політтехнологи, оскільки російські прапори пропутинські гасла якось дивно замайоріли в новинах практично одночасно з форумом "Росія-Африка", який Путін прагнув використати для шантажу африканських держав та виправдання виходу з угоди по зерну. Москва намагається політично та економічно закріпитися у країнах, на які Франція втратила вплив, у тому числі, після спецоперацій самого Кремля", - каже “Апострофу” політолог-міжнародник Володимир Воля.

Такий стан справ вказує на те, що Нігер дрейфуватиме у бік обслуговування інтересів Кремля, як це сталося кілька років тому з Малі та Буркіна-Фасо. Поки що Москва лише ханжеськи висловлює "занепокоєння" і закликає сторони конфлікту до переговорів та відновлення політичної стабільності.

"Кремль публічно не підтримав переворот у Ніамеї, закликавши до відновлення конституційного порядку, але велике питання у щирості таких заяв, оскільки зазвичай все, що створює проблеми Заходу, автоматично підтримується Москвою. Зараз "Вагнера" явно в Нігері немає, але можливо вони там пристутні приховано. Якщо їх туди направили, то найближчим часом вони повинні там відкрито заявити про себе, як це сталося в інших республіках – у Малі чи Буркіна-Фасо, де при владі диктаторські хунти, що підтримуються Москвою", - каже "Апострофу" голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Кремлівський "неоколоніалізм"

Хунта в Нігері за поки що політичної підтримки Малі і Буркіна-Фасо намагається залучити керівництво Франції до наземної операції проти Нігера. Після перевороту, члени "уряду" Тчіані звинуватили Париж у тому, що керівництво Франції нібито вишукує "способи та засоби для військового втручання у справи Нігеру".

Офіційний Париж заперечує підготовку вторгнення. Глава МЗС країни Катрін Колонна наполягає на тому, що законний президент має повернутися до влади, інакше путч може дати Москві нові можливості щодо дестабілізації Африки. Водночас вона визнала, що немає прямих доказів того, що переворот інспірували саме з Кремля, хоча "Вагнер" раніше брав участь у таких операціях на темному континенті.

"Кремль може влізти в цей конфлікт і закріпитися в регіоні лише за допомогою бойовиків "Вагнера". Якщо пару тижнів тому доля ПВК була ніби "наперед вирішена", то тепер все неоднозначно. Видно, що путінське оточення продовжує вагатися, де саме використовувати цих бойовиків, які ще кілька тижнів тому хотіли "розформувати" - в Україні, Білорусі або в Африці. Ось підвернулася можливість використати їх у Нігері на зло французам та американцям. Далі ще щось придумають, тому що Москва робить все з коліс, тактично реагуючи на виклики. Жодного глибокого планування там немає", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Вимальовується наступна картина: Кремль на додаток до торгів із зернової угоди та ядерного шантажу навколо ЗАЕС вирішив розіграти й африканську карту, погрожуючи США та ЄС спровокувати бардак на території 300-мільйонного регіону, де триває боротьба з бандами джихадистів. Мета – спровокувати в ЄС дискусію про те, що Європі слід думати про небезпеки з боку Африки, а не лише допомагати Україні. Паралельно з цим Москва має намір видати дестабілізацію Нігеру та суміжних із ним держав як ознаку посилення російського впливу на Африку.

"На форумі "Росія-Африка" Путін з одного боку подачки роздавав і борги дружнім режимам списував, з іншого - описав перспективи кремлівського неоколоніалізму на "темному континенті" - або африканські держави роблять те, що потрібно Москві, або вони залишаються без продовольства (Росія блокує угоди щодо зерна), а потім ризикують отримати чергову хвилю держпереворотів після Буркіна-Фасо, Малі, а тепер і Нігера", - резюмував Володимир Воля.

Читайте: Країни Африки вимагають повернути "зернову угоду": з'явилася пікантна фотожаба з Путіним

Читайте також

Чорна діра: чи зміг Путін зачарувати лідерів Африки

У Кремля зустріч із африканськими лідерами не залагодилася

Новини партнерів