RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Стіна імені Трампа: США на порозі нової кризи

Сергій Галака про шатдаун в США: чим він загрожує американцям

Сергій Галака про шатдаун в США: чим він загрожує американцям Фото: GettyImages

В умовах так званого шатдауну, тобто призупинення роботи держустанов у США, Трамп змушений був відмовитися від ідеї будівництва бетонної стіни на кордоні з Мексикою і натомість наполягає на зведенні сталевої огорожі. Як може розвиватися ситуація з однією з ключових передвиборчих обіцянок Трампа, "Апострофу" розповів Сергій Галака, фахівець-американіст та професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Були очікування, що Трамп може запровадити надзвичайний стан. Виявилося, що це був легкий шантаж конгресових діячів, спробою домогтися якихось поступок. Зрештою Трамп просто зробив публічну заяву, що замість стіни будуватимуть металевий бар’єр. А це фактично нічого не змінює. І поки що чітких перспектив завершення шатдауну не видно.

Для Трампа, мабуть, було важливо продемонструвати, що винні демократи. Він увесь час підкреслював у своїх виступах, що більшість службовців – демократи, що вони не хочуть, і тому подібне. Потім уже почалися нібито пошуки компромісів. Але після зустрічі з лідерами демократів в Конгресі було очевидно, що домовленість не проглядається, і Трамп пішов на конфлікт.

Однак Трамп не пішов на проголошення надзвичайного стану, як очікували. Мабуть, дослухався до своїх радників та юристів. Адже це призвело б до прямого конфлікту: демократи погрожували подати в суди та заблокувати рішення Трампа. А вагомих підстав для надзвичайного стану – як, скажімо, великий військовий конфлікт чи масштабний теракт – не було. І Трамп поки що відступив.

Тепер ситуація знову зависає, ведеться позиційна боротьба… Демократи набирають бали, бо нікому не подобається, що [через шатдаун] 800 тис. людей сидять без зарплат, а половина з них – і не працюють, тобто потім не отримають ніяких грошей. І в довготерміновому плані, думаю, це Трампу невигідно. Тому він намагатиметься маневрувати, щось пропонувати.

Читайте: На порозі хаосу: чому 2019 рік стане переломним для Європи

Трамп уже пішов на – поки що формальні – поступки, відмовившись від ідеї бетонної стіни. І демократи вже відчули, що тут його позиції слабкі, і будуть дотискати. Зараз складно сказати, чим це завершиться. Демократи пропонували асигнування 1,7 млрд дол. на, як вони це назвали, "заходи безпеки на кордоні". Але Трампу важливо продемонструвати, що він виконує свої передвиборчі обіцянки – тобто побудувати стіну чи бар’єр. Він працює на своє електоральне ядро, фактично розпочинаючи передвиборчу кампанію 2020 року.

Якщо він затягне з виконанням обіцянки, це вдарить по ньому. А якщо буде ще одне падіння біржових акцій і перспектива розгортання економічної кризи, це може призвести до дуже негативних наслідків для нього через півтора роки.

Тобто все це може перерости у прямий конфлікт з демократами. Зараз обговорюють ще й нові звинувачення на адресу Манафорта і його оточення – там знову проглядається російський слід. Трампу потрібна якась перемога, хоча б часткова, а вона поки що йому не світить.

Листопадове і грудневе падіння дали дуже поганий сигнал, і багато економістів уважають, що 2019 рік може стати роком розгортання кризи. А це означатиме завершення етапу економічного зростання, збільшення безробіття. І це для Трампа набагато загрозливіше, ніж іміджеві втрати через стіну. Бо для американців на якомусь етапі ключовим питанням завжди стає, як це колись сформулював хтось із журналістів: "Дурнику, це економіка!". Тобто чи стало більше в тебе грошей грошей в кишені, чи можеш ти покривати свої витрати? Саме від цього вони будуть відштовхуватися під час голосування у 2020 році. А тут у Трампа не дуже хороші перспективи. Якщо щось драматичне трапиться з економікою чи фінансами в США, шанси Трампа на переобрання будуть мізерними.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною