RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Масові розстріли у США: три причини спалаху насильства

Майкл Віллард про жорстокі масові вбивства, які шокували Штати

Майкл Віллард про жорстокі масові вбивства, які шокували Штати Фото: edition.cnn.com

У США протягом 3-4 серпня сталися три стрілянини у людних місцях. У техаському місті Ель-Пасо 21-річний Патрік Крусіус відкрив вогонь із автомату Калашникова по відвідувачах супермаркету Walmart. Убив 20 людей, понад два десятки - отримали поранення. За кілька годин потому 24-річний Коннор Беттс почав (із імовірним спільником) стрілянину у місті Дейтон, штат Огайо, – убив свою сестру і ще 8 осіб, 16 - були поранені. Третя стрілянина сталася біля міста Чикаго, штат Каліфорнія. Тут невідомий почав стріляти по людях, проїжджаючи повз дитячий майданчик. У результаті 7 осіб було поранено.

Свою думку про причини спалаху насилля в США "Апострофу" виклав американський публіцист, політичний аналітик, президент міжнародної PR-агенції The Willard Group Майкл Віллард.

Найбільш вагома причина стрілянини – культура вільного володіння зброєю. Деякі штати, такі як Техас, навіть дозволяють носити її відкрито – можеш ходити собі з автоматом через плече і ніхто тебе не заарештує.

Інша причина – неправильна інтерпретація 2-ї поправки до Конституції, яка запроваджує "право носити зброю". Там ідеться про ретельно контрольовану державою Національну гвардію. Верховний суд США у 2008 році визнав, що поправка дозволяє носити зброю людям, які не належать до державних сил. Але її приймали 250 років тому – тоді мова йшла про мушкет на один постріл. Зараз же, коли люди можуть володіти арсеналом автоматичної зброї, поправка видається просто смішною. Серед частини громадян США панує консервативна індивідуалістська культура "Дикого Заходу". І люди вважають, що право носити зброю – це спосіб захистити її. Але, скажімо, легендарний шериф Ваєтт Ерп у давні часи забороняв ковбоям витягати зброю у межах міста.

За останні три дні сталися три масові розстріли – Техас, Огайо і Каліфорнія. Загинули щонайменше 32 людей. Схоже, це найбільш значущий прояв такого насильства за останні 20 років. Я пам'ятаю, 1966-го Чарльз Уїтмен заліз на дзвіницю Техаського університету, почав звідти вогонь і убив 16 людей. Америка була шокована. У 1999 році сталася трагедія в школі "Колумбайн", коли двоє школярів убили 13 людей, а потім себе. Тоді теж був шок. Зараз такі події нікого вже не вражають, бо стаються надто часто.

Дивіться: З'явилося відео ліквідації стрілка, який влаштував другу за день криваву бійню у США

Отже, культура вільного володіння зброєю стала першопричиною стрілянини на вихідних. Інша важлива складова - це упередження, які виникли через висловлювання президента Дональда Трампа про людей з іншим кольором шкіри. Скажімо, злочинець із техаського міста Ель-Пасо виклав у соцмережах націоналістичний маніфест - у ньому засудив наплив латиноамериканців до США. Чоловік діяв під впливом власних упереджень, а їх живили такі ж люди, як він сам.

Ще одна причина – нездатність Трампа критикувати ультраправих у США. Два роки тому, коли розпочалися заворушення у Шарлотсвіллі, президент заявив, що винні обидві сторони (у місті штату Вірджинія виникли сутички між ультраправими, серед яких були прихильники Трампа, і антифашистами; пізніше з'ясувалося, що у розхитуванні ситуації важливу роль відіграли російські "ольгинські тролі", – "Апостроф"). Наслідування стрілками один одного, про що говорять іноді, має другорядне значення.

Як зменшити кількість таких випадків? Я прихильник того, що людину й оточення треба ретельно перевіряти перед тим, як надати їй право на зброю. Всю вогнепальну зброю треба зареєструвати. Автоматичну зброю та іншу, яку використовують військові, треба визнати нелегальною для цивільних. Ніде немає свідчень, що наявність зброї у населення знижує рівень злочинності у країні. Крім того, поліція не вірить, що озброєні цивільні зможуть знешкодити стрільця у випадку стрілянини в громадському місці. Скоріш за все, непідготовлена людина влучить у випадкового свідка, ніж у злочинця.

Також я думаю, що замовчування фактів про стрілянину у ЗМІ не зменшить рівень насильства. Завдяки журналістам люди більше дізнаються, як діяти у таких ситуаціях.

Що може зменшити рівень насилля? Більш відповідальне ставлення до вільного володіння зброєю і зниження градусу ненависті у США – від рівня президента до простого громадянина. Американське суспільство має бути більш активним з цього питання.

Головні суперечності у США виникають через цінності. Американські цінності протилежні тим, які сповідує Трамп, у нього вони явно антиамериканські. Висловлювання "співчуття" постраждалим зі сторони влади уже нікого не зачіпають – це пусті слова.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною