RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ви маріонетка Путіна - А ви були 47 років при владі: як пройшли перші дебати Байдена і Трампа

Найцікавіші моменти дискусії президентських дебатів у США

Найцікавіші моменти дискусії президентських дебатів у США Фото: Getty Images

О 4 ранку 30 вересня за київським часом в США відбулися перші дебати між кандидатами у президенти США Дональдом Трампом та Джо Байденом. Говорили про призначення судді Верховного суду США, COVІD-19, економіку, расові питання, насильство, а також про прозорість виборів під час пандемії. Модерував дебати журналіст FoxNews Кріс Уоллес.

"Апостроф" розповідає про найцікавіші моменти дискусії.

Коротко

Дональд Трамп поводився як завжди – перебивав, вставляв доречні й недоречні ремарки, уникав відповідей на незручні питання, переходив на особистості і при згадці третіх осіб використовував прізвиська, які сам для них вигадав. Основною тезою його, як і під час всієї кампанії, було – за мене надзвичайно виросла американська економіка. Не проминув згадати і про Хантера Байдена, який заробив пристойні суми в Китаї, Росії та Україні. Стверджував, що Байденом зараз керують соціалісти (нагадаємо, що популярний "прогресивний" Берні Сандерс, який мав велику підтримку серед демократів, призупинив свою участь у передвиборчих перегонах і таким чином дав можливість Байдену виграти).

На найбільш радикальні пропозиції опонента Трамп закидав – "А чому ви не зробили цього за Обами? Чому ви не зробили цього за свої 47 років при владі?". Говорячи про те, що не довіряє виборам з голосуванням по пошті, Трамп настільки розійшовся, що модератор його перепитав – "Ви що, закликаєте людей виходити на вулиці у разі своєї поразки?" Трамп уникнув відповіді.

Байден згадував деякі пункти зі своєї програми, коли йому дозволяв вставити слово Трамп, і звісно критикував голову Білого дому, навіть прямо назвав його брехуном, маріонеткою Путіна і сказав, що "неможливо говорити, коли поруч цей клоун". Також цікавим був хід Байдена при згадці його сина Хантера та гроші, отримані ним в Україні. Колишній віце-президент нагадав, що у нього є інший син – Бо. Він служив в Іракові і має нагороду "Коричневу зірку". Байден визнав, що прийме будь-які результати виборів.

Зрештою, Трамп забазікав усіх настільки, що наприкінці дебатів модератор Уоллес звернувся до Байдена: "Відповідайте на питання, яке вам поставив Трамп". "На яке? Я уже не пам'ятаю", - відповів Байден. "Я теж не пам'ятаю", - зізнався журналіст, хоч потім згадав, що йшлося про "зелену" економіку.

Далі приводимо найяскравіші і діалоги за рубриками.

Призначення нового судді Верховного суду і медицина

Контекст: 18 вересня померла легендарна для американців суддя Верховного суду США Рут Гінзбург. Відповідно, постало питання про її заміну. Трамп раніше висунув Емі Коні Барретт.

Байден: 20 млн чоловік втратять медичну страховку, якщо призначать суддю верховного суда, яку пропонує Дональд Трамп. Вона непогана людина, але вважає відповідний закон неконституційним. Тож треба дочекатися виборів президента – і тоді приймати рішення щодо судді.

Трамп до Байдена: Ваша партія рухається у бік соціалізму. Ліві керують вами! Ви погодилися на позицію Сандерса, що медицина буде соціалізована. Якби Покахонтас вийшла із гонки раніше, невідомо, що відбулося б (так Трамп називає сенатора-демократа с індійським корінням Елізабет Уоррен. Ймовірно, тут він натякає, що голоси її виборців перейшли б до Берні Сандерса, - "Апостроф").

Байден: Обрання такого судді свідчить, що президент проти абортів.

Трамп: Я виступив проти великої фармацевтичних компаній. Ціни на ліки знижуються на 80-90% .

Байден про Трампа: Він брехун. У нього немає жодного плану замість Obamacare (прийнята за Барака Обами програма охорони здоров'я, - "Апостроф"). Він видає укази, які не мають жодної сили. Людина не знає, про що говорить.

Covid-19

Байден звинуватив особисто Трампа у тому, що 200 тис. людей із 7 млн хворих померли: "Він чекав, і у нього досі немає плану. Я казав, що люди, які є в Китаї, повинні поїхати у Ухань і подивитися, наскільки там все небезпечно. Ми маємо надавати захисне спорядження, гроші. Нам треба вибратися із бункера і витягнути голову із піску".

Трамп: Я закрив кордони. А ви говорили, що я ксенофоб. Ви б тримали країну відкритою ще два місяці. Головна проблема – це "фейк ньюз". Вони ніколи не пишуть про мене позитивно. При вас загинуло б набагато більше народу. Пам’ятаєте свинячий грип?

Фото: Getty images

Вакцина

Байден: Ця людина говорить про вакцину. А до того він говорив, що COVID зникне перед Пасхою, як диво.

Трамп: Це був сарказм. Ви чуєте мене? Сарказм! Я розмовляв з науковцями. Вакцина буде скоро.

Байден: Він наговорив вам це серед всієї іншої брехні. Я розмовляв з науковцями. Добре, якщо вакцина буде готова до кінця року.

Байден: Він досі не визнав, що ще у вересні минулого року знав, наскільки велика небезпека, і не сказав вам. Він запанікував.

Байден: У нас є план [щодо дій в умовах пандемії], але Трамп сидить на своєму полі для гольфа і не хоче зустрічатися з нами.

Трамп: Він хоче закрити всю країну. А я хочу, аби вона працювала.

Маски

Трамп (у відповідь на те, що він не визнає ефективність масок): Мені здається, що з масками все гаразд. У мене маска у кишені. Коли треба я її одягаю. А він (про Байдена), коли говорить з вами, то на ньому найбільша маска на світі.

Трамп: 30-40 тис. людей приходять до мене в аеропорти. Поки ніяких проблем. Все на відкритому повітрі. Вони збираються іноді за 24 години.

Байден: Він веде себе абсолютно безвідповідально щодо масок і соціального дистанціонування. Коли до нього намагався підійти журналіст, він запитав – "А де ваша маска? Вас перевіряли на коронавірус?" Він не турбується про вас, він турбується про себе.

Трамп: Через китайську чуму нам довелося все закрити. Це було важке рішення. У всьому винен Китай. Але він (про Байдена) знову все закрив би. Уявіть собі - депресія, алкоголь, наркотики. Він би зруйнував країну і привів її до кінця.

Байден: У мільярдерів справи йдуть прекрасно. Але у звичайних людей – як у вас справи? Він буде першим президентом, який покине свій офіс, коли робочих місць буде менше, ніж коли він прийшов. Не можна полагодити економіку, поки не побороли коронакризу.

Трамп: Подивіться на Нью-Йорк, що вони (демократи) зробили? Місто-привид. А завдяки мені люди знову грають у футбол - подивіться у штаті Огайо.

Економіка

Трамп (про ухиляння від сплати податків): Все було зроблено завдяки законам, які ми отримали в часи Обами. Але я заплатив мільйони доларів у 2016-2017 роках.

Байден: Ви найгірший президент, який був у цій країні.

Трамп: Я за 47 місяців зробив більше, ніж ви за 47 років.

Байден: Він профукав відновлення автомобільної промисловості.

Трамп: Це не правда, багато компаній повертаються до нас з інших країн. Ви годували Китай, Джо. Ваш син отримав мільярди доларів в Китаї. Дружина мера Москви надала 3,5 млн доларів вашому сину. І він не 180 тис. доларів отримував щомісяця в Україні.

Байден: Все це неправда. Ця позиція була повністю дискредитована. Мій син нічого неправильного не робив… Він (про Трампа, який постійно весь цей час базікає) не хоче, щоб я відповідав. Важко щось сказати, коли там стоїть цей клоун.

Трамп: Мільярди доларів в Україні! Все це на плівці! Все це зафіксовано.

Фото: Getty images

Расові відносини

Байден визнав, що заява Трампа під час расистських виступів у Шарлотсвіллі, що з обох боків чудові люди, примусило його балотуватися в президенти.

Байден: Коли містера Флойда (темношкірий рецидивіст, після жорстокого убивства поліцейським якого почалися протести проти свавілля поліції, що переросли у рух Black Lives Matter, - "Апостроф") вбили, були мирні протести перед Білим домом. Ця людина (про Трампа) вийшла зі свого бункера і наказала розпилити сльозогінний газ, аби пройти до церкви. Потім священик із цієї церкви сказав, що то була ганьба.

Байден: Це президент, який роз’єднує людей. 1 із 500 афроамериканців загине від коронавірусу, якщо ця людина не зробить нічого.

Трамп: 1994 рік – закон про кримінальне переслідування - ви назвали афроамериканців суперхижаками. А я випускаю людей із в'язниці.

Трамп: Ми віримо в закон і порядок, а ви ні. 10 міст з кінця в цій категорії знаходяться під керівництвом радикальних демократів.

Трамп: Тренінги із "расової чутливості" в навчальних закладах - це расистська політика. Багато хто скаржився, що їх примушують робити неприйнятні речі. Нашим учням навіюють думки ненавидіти нашу країну. Що наша країна жахлива.

Байден: Він расист. Важливо, щоб дитина розуміла, що відчувають інші.

Байден: Нема нічого, чого б ми не могли зробити, якби зібралися і діяли разом.

Трамп: За часів адміністрації Обами-Байдена насилля було навіть більше.

Якийсь час обоє з'ясовують, у чиїх штатах – демократичних чи республіканських – зросло насилля.

Трамп: Якщо він скаже "закон і порядок", його перестануть підтримувати ті, зліва. Він не хоче підтримувати поліцію загалом.

Байден (уникаючи чіткої відповіді про фінансування поліції): Він намагається всіх збаламутити, постійно підливає масла у вогонь.

Трамп (про утихомирення протестів Black Lives Matter): Якщо я направлю нацгвардію, то все закінчиться. Але її ніхто не кличе.

Питання до Трампа: Чи готові ви засудити білих супрематистів?

Трамп: Я можу це зробити. Кого ви хочете, щоб я засудив? Назвіть. Але треба робити щось із антифа і лівими радикалами. Це жахливо. Найбільше неприємностей від лівих.

Чому треба голосувати за вас?

Трамп: Не було адміністрації, яка зробила б більше, ніж я. До вірусу у нас були найкращі економічні показники. Ми перебудували наші ВПС, створили космічні сили, перебудували адміністрацію зі справи ветеранів – за часів демократів було просто жахливо. Нам вдалося призначити 300 нових суддів до апеляційних судів. Чому так багато? Бо президент Обама залишив 128 вакансій.

Байден: Ми ослабли, стали більш хворими, більш розколотими і стали проявляти більше насильства. Демократи залишили процвітаючу економіку, а він викликав рецесію. Я сказав Путіну, що ми не будемо це терпіти. А ви його маріонетка (англ. - puppet, більшість закордонних ЗМІ почули і винесли це слово в цитату, як puppy – "цуценя", - "Апостроф"). Ви з ним досі нічого не зробили. За наших часів насильства в Америці було на 50% менше. Ви кажете про збройні сили, кажете, що вони сосунки, лопухи. Мій син провів рік в Іраку, отримав "Коричневу зірку".

Трамп: Вашого сина вигнали зі збройних сил з ганьбою, він вживав кокаїн. Він заробив десятки мільйонів доларів в Україні, в Китаї й інших місцях.

Байден: Я кажу про іншого сина – Бо.

Пожежі в США і зміни клімату

Трамп: Паризька кліматична угода – з нашої точки зору, це просто катастрофа. Щодо лісових пожеж, треба займатися цими лісами. Старі дерева лежать. А потім мені кожного року телефонують і кажуть – Каліфорнія у вогні.

Трамп двічі відмовився відповідати на питання про зміни клімату, розповідав про дерева, які висаджуються за держпрограмою. Потім таки визнав, що "людська діяльність певною мірою впливає".

Трамп: Я скасував екологічну програму Обами, бо це штовхало ціни вгору на енергоносії, вугілля стало дешевшим, і тепер автомобілі коштують дешевше.

Байден: Ми побудуємо півмільйона заправок для електромобілів. Заради енергоефективності ми переобладнаємо 4 млн будівель. Побудуємо 1,5 млн енергоефективних будівель. Ми створимо мільйони нових робочих місць. Будуть податкові пільги для людей, які роблять енергоефективні будинки. Ми дійдемо до нульових викидів вуглецю до 2050 року.

Фото: Getty images

Трамп: Чому ви дали можливості Китаю, Індії й Росії отруювати атмосферу протягом 47 років?

Чесність виборів

Байден: Трамп намагається залякати людей, кажучи, що вибори з ранніми голосуванням не будуть легітимними. Він каже, що не впевнений, що такі вибори визнає. Але якщо будуть голоси, він піде.

Трамп: Я переміг, але був заколот, мене намагалися позбавити влади. Ми все це розкусили. Зараз по пошті надсилають зайві бюлетені, по 2-3. Це шахрайство. У деяких містах гублять 30-40% бюлетенів, це шахрайство. Десь у сміттєвій ямі знайшли бюлетені з голосами за Трампа.

Байден: Якщо переможу я, прекрасно, якщо ні – буду підтримувати результат. Я буду президентом не лише для демократів.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною