RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін може натиснути на "червону кнопку", але США готові – представник Держдепу

Андреа Калан про фейкове розширення Росії та ядерну війну

Андреа Калан про фейкове розширення Росії та ядерну війну Андреа Калан Фото: Апостроф TV / Скриншот

30 вересня президент росії володимир путін вкотре наплював на норми міжнародного права і підписав фейкові "документи" про захоплення чотирьох областей України. Цивілізований світ, як і очікувалося, визнавати кремлівську виставу не має наміру.

Якою була реакція США на цей акт безладу, коли запрацює ленд-ліз, і чи готові США відповісти росії у разі ядерного удару по Україні – в ефірі Апостроф TV розповіла представник Державного департаменту США АНДРЕА КАЛАН.

– Яка позиція у Держдепу щодо фейкових договорів путіна з маріонетками кремля?

– США не визнають анексію територій України. Те, що зробив путін, – це порушення міжнародного права. США відповіли на це своїми санкціями, і ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб чинити тиск на путіна, щоб урізати його можливості фінансувати війну проти України. Ми продовжуватимемо допомагати Україні захищати себе, бо наша позиція така, що, незважаючи на заяви путіна, Херсон – це Україна, Запоріжжя – це Україна, Луганськ – це Україна, Донецьк – це Україна, Крим – це Україна. Так є сьогодні, так буде завтра, післязавтра і завжди.

– Я думаю, ви чули, що путін дуже багато говорив про Захід та про Америку зокрема. Як ви ставитеся до цієї риторики, де він каже, що "хто давав Заходу вирішувати за росію"? Чи не здається вам, що він десь переходить межі у відносинах із Заходом та США?

- Я теж чула його промову, і на 90% це було про Америку, про Захід. Мені здається, що це свідчить, що те, що ми підтримуємо Україну, працює. Ми надаємо зброю, техніку, допомогу та українські Збройні сили дуже успішно їх використовують. Вони показують мужність та майстерність з технікою, яка у них є та успішно проводять контрнаступ. Все це показує путіну, що коли ми єдині, ми дуже ефективно працюємо.

Читайте: Ще більше зброї та нові санкції проти росії: Байден жорстко відреагував на анексію українських земель

Чесно кажучи, багато того, що він говорив, не має обґрунтування у фактах. Це просто брехня. США разом із нашими партнерами підтримують Україну. Ми за демократію та мир у всьому світі. Ми продовжуватимемо працювати з нашими партнерами, щоб чинити максимальний тиск на путіна до того часу, коли можна буде покласти край цій війні, щоб українці знову могли жити спокійно у своїй країні, знаючи, що територіальна цілісність України "залізна". Тоді їм не доведеться боятися, що інша держава вторгатиметься в країну.

– Новий пакет санкцій – це вже максимальні обмеження, на які можна піти, чи путіну є ще чого боятися? Наскільки сильно цей пакет вдарить, бо є досить серйозні рішення?

– Завжди є інші санкції, які можуть бути застосовані. Ніколи не буває останніх санкцій, ми їх посилюємо, посилюємо та посилюємо. Але я хочу наголосити, що останні санкції були зроблені разом із нашими партнерами. США разом із ЄС, із Великою Британією, із Канадою працюють разом, щоб чинити максимальний тиск. Мені здається, що в цьому є наша сила. Наша єдність показує, що ми готові посилювати санкції завтра, післязавтра, у майбутньому, якщо путін не змінить те, що він робить, – його вторгнення в Україну, його агресію проти України.

Читайте: Путін відмовився від рятувального кола, тепер тільки петля на шиї - Дмитро Орєшкін

- Виходячи зі сказаного ним, очевидно, він не збирається відмовлятися від своїх планів. У нас кажуть, що можуть бути відкриті нові фронти. Безперечно, ми розраховуємо на ленд-ліз. Але що нас цікавить: посол України в США Оксана Маркарова каже, що ленд-ліз запрацює, коли Конгрес не схвалюватиме виділення президентських коштів. Коли це може статися, чи є розуміння часу?

– Я не маю інформації, коли перші поставки по ленд-лізу будуть. Але я хочу наголосити, що ми надаємо через різні джерела, через різні програми допомогу Україні. Наприклад, є допомога, яка потрібна сьогодні швидко. Ми її надаємо із запасів, які є у нас у Міністерстві оборони. Але також існує інша програма, за якою ми купуємо нове обладнання, нову техніку, нову зброю у постачальників та надаємо Україні, щоб вона могла це використати у майбутньому.

Це не те, що Україна отримуватиме сьогодні, це займе від 6 місяців до 2-х років – регулярне постачання нового обладнання, нової зброї. Таким чином, США хочуть допомогти Україні з тим, що їй потрібно сьогодні, і ми хочемо, щоб Україна могла бути впевнена, що в майбутньому вона зможе захищати себе від загроз, які можуть виникнути. Ми ніколи не знаємо, що може бути, але ми знаємо, що Україна буде готова.

– Я розумію, що ми можемо називати конкретне озброєння, але хотілося б зрозуміти сам механізм. Тобто ця зброя, яку гарантує Америка, може надходити не лише як та, що вже є у вас, а й замовлятись у певних фірмах як нове виробництво? Саме тому це може так розтягнутись у часі?

– Коли ми говоримо, що ми купуватимемо у компаній нову техніку – це не ленд-ліз, а саме друга програма. Це ініціатива підтримки України. Наприклад, цього тижня було виділено більше 1 млрд доларів, якщо я не помиляюся, щоб купити зброю та обладнання саме за цією програмою. Таким чином, ми допомагаємо Україні не через ленд-ліз.

Як саме ленд-ліз працюватиме і діятиме, поки немає конкретної інформації. Це третій варіант, який допомагатиме Україні захищати себе.

– Пройшла інформація про те, що посольство США закликало своїх громадян виїжджати із території російської федерації. Із чим це було пов'язано? Були панічні настрої, писали різне про причини такого рішення.

– Це не нова заява. Чесно кажучи, така заява була зроблена у лютому після вторгнення в Україну. Мало рейсів, відсутність передбачуваної ситуації та нестача персоналу в посольстві в Москві говорить про те, що якщо всередині росії буде якась проблема чи ситуація в американців, посольство не має достатньо персоналу, щоб допомогти. Вже у лютому просили, щоб американці поїхали.

Але те, що було опубліковано цього тижня, говорило про те, що американці, які мають подвійне громадянство – американське та російське – які живуть чи подорожують усередині росії, можуть мати проблеми з російським урядом. Росія не визнає подвійне громадянство. Через те, що зараз набирають людей воювати в Україні, росія може призвати американців, які мають подвійне громадянство. У зв'язку з цим була нова заява, коли ми говорили, що у вас можуть бути такі проблеми, тому радимо поїхати.

– Щодня ми чуємо заяви путіна про застосування ядерної зброї на території України. Він загрожує вже не лише нашій країні, а й усьому світу. Наскільки серйозно до таких загроз ставляться в Америці і наскільки готові завдати удару у відповідь, якщо, не дай Боже, він на це зважиться?

– США дуже серйозно ставиться до таких заяв. Ми вивчаємо різні варіанти. Як казав пан Блінкен, ми поки що не бачимо, що це більше, ніж слова. Але ми знаємо, що путін непередбачуваний. Вторгнення в Україну це показало. Ми вивчаємо всі варіанти та будемо готові до будь-якої ситуації.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів