RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Байден спробує протягнути для України допомогу на величезну суму – американський депутат

Політичні підсумки тижня з американським депутатом Юрієм Рашкіним

Політичні підсумки тижня з американським депутатом Юрієм Рашкіним Фото: facebook.com

Поразка російських військ у Херсоні завдала чергового удару по репутації путіна - як на внутрішній, так і на міжнародній арені. Україні ж можна проводити з росією переговори лише про одне – про капітуляцію росії. Щодо американських виборів до Конгресу – то й тут добрий результат для України. Про це в етері Апостроф TV розповів американський депутат окружних зборів округу Рок, штат Вісконсін ЮРІЙ РАШКІН.

- Чи може Захід притиснути росію настільки, щоби змусити до капітуляції?

- Ми бачимо, що росія слабка як ніколи. Їхня зброя вже не розглядається серйозним чином на міжнародній арені, і їхні війська смішні на міжнародній арені. Та росія, яка існувала до 23 лютого, – тієї країни вже немає, і немає репутації. Залишилися якісь шматочки і володимир путін у бункері, який висилає своїх найкриважніших генералів говорити про те, як вони зараз почнуть відступ. Мабуть, треба знайти найсильнішого генерала і сказати "ми біжимо звідси".

Читайте: "Соромно бути росіянином, нас попустили українці": як у Росії відреагували на втечу з Херсона

З путіним ніхто розмовляти не хоче. На двадцятці його навіть віртуально не буде. Це було передбачувано, але він такий божевільний, що, можливо, і здивований. Для решти все йде за передбачуваним сценарієм. Країна, яка розпочинає непровоковану агресію, жахливо веде війну – при цьому режимі не має майбутнього. Питання в тому, коли всередині зрозуміють, що й майбутнього немає, і їх каратимуть. Тоді вони подумають, як позбутися путіна. Так само і режиму Сталіна ніхто не позбувався, доки не зрозумів, що вони наступні. Там будуть розбірки, як у банці скорпіонів.

Україні ж треба провести з росією переговори про капітуляцію росії – так усі війни й закінчуються. І Україна може обговорити умови капітуляції росії. Ось Херсон повернули – і це чудово. Потрібно було б мирно домовитись про здачу Криму, наприклад, щоб не загинули люди. Якби росія на це погодилася, це було б мудро з їхнього боку. Але це не ті слова, які ми пов'язуємо з росією. Я від росії нічого хорошого не очікував і не чекаю. І я радий за ЗСУ та Україну.

- Окремі вежі Кремля можуть говорити із Заходом про мир, вихід із війни. Чи припускаєте, що хтось із оточення путіна може домовлятися за спиною?

- Поки що там більше, ніж один путін, охочі залізти на трон завжди знайдуться. Просто це такий злочинний режим, де немає виборів, де немає можливості розповісти виборцям про свою програму. У якийсь момент путін розчиниться, і з'явиться наступна нікчема на цьому троні. І тоді поступово росія почне рухатися в інший бік.

Читайте: США продовжать допомагати Україні у трьох формах - офіційний представник Держдепу

Як далеко вони зайдуть, ми поки що передбачити не можемо. Але в російській імперській історії регулярно настають великі відлиги, коли люди, які хочуть виїхати, можуть виїхати, люди, які думають, що можуть влаштувати там життя, можуть пофантазувати кілька років, а потім назад у росію повертаються. Мій жаль Україні, сусід у вас дуже божевільний.

- Чи може те, що відбувається в Україні, призвести до того, що федерація припинить своє існування?

- З одного боку, так. Херсон був частиною їхніх скреп, і тепер вони від цієї скрепи відмовилися. Як же населення росії це проковтне? З одного боку населення готове проковтнути все, що їм скажуть. З іншого боку, це авторитарна країна, яка просто ламається у якийсь момент.

Якби була демократична держава – то була б незадоволеність. Як же так нам сказали, що Херсон буде нашим, а тепер його віддали назад. Але це диктатура. Коли вони закрили свої "Ехо Москви", "Дожді" і все, що в них там залишалося, то втратили останню нагоду мати розуміння, що дійсно люди думають. Люди думають у посії тільки те, що їм каже телевізор, поки ця штучка не лусне.

Тому, на жаль, ми не можемо враховувати передбачення, якісь фактори. Хоча очевидно, що втрата Херсона, втеча російської армії не може нічим добрим наповнити свідомість росіянина, навіть ватника. Вони так хизувалися чотирма областями, як маленька дитина. Але кого у світі турбує розмір вашої країни? Перестаньте розмахувати своїм розміром. Це дивне розуміння, вони просто дивляться на це інакше, тому й сигнали будуть інші. Просто в якийсь момент це все розвалиться.

- Один із конгресменів, республіканець Майкл Маккол, закликав Байдена давати більше зброї, зокрема йшлося про більш важку зброю, ракети ATACMS, які ми вже давно просимо. Те, що ми побачили зараз у Херсоні, як просуваються наші війська і що закінчилися вибори до Конгресу, чи може зараз це відкрити шлях до такої допомоги?

- Те, що сталося в США, дуже важливе для України, для всього світу та для США. У нас на виборах виграла, як сказала Ліз Чейні, команда нормальних, а не ті затяті трампісти, які заперечували програш на виборах, які відмовлялися від допомоги Україні. Наприклад, син Трампа, Дон-молодший, говорив "жодного центу Україні, поки ми не вирішимо наші проблеми з ураганом у Флориді". Начебто всі ці проблеми потрібно вирішувати з однієї кишені. Це політизування України.

Я радий, що Україну на наших виборах не політизували. Тому що Україні потрібна двопартійна підтримка від США. Ми бачимо, що ті, хто виграв на виборах, продовжують здебільшого підтримувати Україну.

Але зараз ми побачимо, що відбудеться на сесії кульгавої качки у Конгресі. Бо ще два місяці до зміни Конгресу. І якщо Байден проштовхуватиме великий пакет допомоги в цей час, то це говорить нам про те, що він не довіряє наступному Конгресу продовжувати так само агресивно та активно підтримувати Україну, як Конгрес 117 скликання. Але якщо він скаже – у нас досить розумних людей і ми можемо це зробити потім, то це говорить про ще кращі речі.

Я підозрюю, що Байден спробує провести законопроект на 50 млрд допомоги Україні в наступні два місяці.

- Йдеться також про важку чи далекобійну зброю. Казали, що цьому перешкоджають політичні моменти та переконання. Чи можна казати, що вони вже знімаються?

- Можна казати, що росія продовжує програвати. Це означає, що якщо путін сильно програватиме, то може перевести це в розряд ядерної загрози. Бо в нього нічого нема. Крім мордобою ніяких чудес. США скажуть, що вони на це не реагуватимуть ядерним чином, але це будуть катастрофічні наслідки для путіна.

Нічого в цьому сенсі не змінилося, національна стратегія Сполучених Штатів продовжує вважати росію загрозою зараз, а головною загрозою є Китай. Але якщо путін підвищує градус, тоді ми підвищуємо градус. Щоправда, якщо близько підвести українські війська до Криму, то вже не потрібні ракети, які так далеко стріляють, бо дистанція скорочується. Тому слава ЗСУ, що вони скорочують цю дистанцію. І в якийсь момент далекобійна зброя може не знадобитися.

З іншого боку, є певні види зброї, які потрібні в Україні. Я вважаю, що Україні потрібно дати все, що потрібно.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні

Новини партнерів