RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путіну краще не заїкатися про ядерну дубину: ким буде Трас для Росії

Юрій Федоров про нового прем'єр-міністра Великої Британії

Юрій Федоров про нового прем'єр-міністра Великої Британії Ліз Трасс Фото: facebook.com/LizTrussMP

Новим прем'єром Великої Британії і лідером консерваторів стала Ліз Трасс, яка замінила на цій посаді Бориса Джонсона, прем'єра, що полюбився українцям. І судячи з заяв нового голови британського уряду, Україна так само має підтримку з боку Великої Британії, а ось росії радіти відставці Джонсона нічого. Політик дуже ясно висловлювала своє ставлення до російських погроз, ядерної зброї та президента росії владіміра путіна. Тому Трасс – це за Україну та проти росії. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військово-політичний експерт Юрій Федоров.

Кремль дуже рано радів тому, що Борис Джонсон залишає Даунінг Стріт, 10, тому що на місце Джонсона прийшла ще рішучіша жінка, ще рішучіший політичний діяч Ліз Трасс. Вона має певні переваги перед Джонсоном чи порівняно з Джонсоном, оскільки за екс-прем'єром Великої Британії таки тягнувся цілий шлейф низки, з погляду громадськості Великої Британії, не надто приємних історій.

Остання історія пов'язана з тим, що в розпал пандемії ковіду Джонсон брав участь у деяких вечірках, на які збирався весь апарат прем'єр-міністра. Чай там пили, пиво, можливо, разом жартували та розмовляли. Нічого більше там бути не могло, звісно. Але оскільки це було заборонено тим самим урядом Великої Британії, ця історія сильно позначилася негативним чином на репутації Джонсона.

А у Ліз Трасс такого шлейфу різного роду чуток та іншого немає. Це бездоганна фігура з погляду принаймні британського істеблішменту.

На наш погляд - відносини до війни в Україні, відносини до Росії - тут Трасс може дати декілька очок вперед Джонсону. Вона дуже жорстко ставиться до путіна. Я так думаю, що вона не вважає його за людину взагалі. Приблизно, як Вінстон Черчілль під час Другої світової війни ставився до лідерів нацистської Німеччини. Приблизно таке саме ставлення. Крім того, це дуже рішуча жінка, яка чимось нагадує залізну леді Маргарет Тетчер, яка зіграла одну з провідних ролей у поразці Радянського Союзу під час Холодної війни.

Трасс, наприклад, висловилася в такому дусі, що якщо потрібно буде застосувати ядерну зброю проти росії в тому випадку, якщо росія зважиться на подібний божевільний крок, вона без жодного вагання застосує ядерну зброю у свою чергу. Думаю, не помилюся, якщо скажу, що Велика Британія має приблизно 240 ядерних боєголовок на ракетах, які базуються на підводних човнах. Тобто достатня, я сказав би, відповідь може бути на ядерний шантаж з боку Москви. Тож мені здається, що краще б володимиру путіну зараз про застосування ядерної зброї проти України чи проти Польщі, чи якоїсь іншої європейської країни, не заїкатися.

Реакція Кремля? Я не знаю про таку. Очевидно, остаточної позиції з боку Москви з приводу нового прем'єра не вироблено. Розумієте, з точки зору дипломатичної ввічливості, а поки що дипломатичні відносини Лондона та Москви існують, путін або прем'єр-міністр мішустин повинні зателефонувати Трасс або направити їй якусь телеграму, мовляв, вітаємо, бажаємо, розраховуємо на покращення відносин тощо. Цього вимагає просто дипломатична ввічливість.

Піде на це Москва чи ні? Я думаю, зараз путін, лавров та інші діячі, які займаються у Москві зовнішньою політикою, вирішують, вітати Трасс чи ні. Якщо не вітати, то це вже певний дипломатичний скандал.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними