RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повернутися не можна залишитись: де поставлять кому українські біженці

Про повернення в Україну сьогодні взагалі не йдеться

Українські біженці в Європі Повернути українців з Європи буде непросто Фото: rda-hm.gov.ua

Українська влада закликає всіх українців, які виїхали з країни з початку повномасштабного вторгнення, розглянути можливість повернення додому. Такими словами очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до співгромадян. Які причини спонукають владу вдаватися до таких заяв і чи вдасться взагалі повернути українців - в етері Апостроф TV пояснив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

У європейських країнах українці радикально не змінюють ситуацію. Можливо Польща і Німеччина отримують багато нових мешканців. Це на користь, плюс вирішуються таким чином демографічні проблеми. До прикладу, українські заробітчани в Польщі останні років десять роблять вагомий внесок в економічне зростання Польщі. Звісно, з одного боку країни Європейського союзу витрачаються на соціалку, з іншого боку - ці люди й витрачають кошти там. Тому для ЄС це плюс, але незначний.

Читайте: Половина не повернеться додому? У Польщі провели опитування серед жінок з України

А от для української економіки це шалений мінус. Перше - ми втратили великий відсоток населення. Друге - ми втратили великий відсоток споживачів. Це також демографічні проблеми і критична нестача людей на ринку праці. І ця проблема буде ключовою і після завершення війни.

Коли б війна не закінчилась, але в Україну повернеться не так багато людей. Напевно зараз ми можемо чесно собі зізнатися, що щонайменше половина людей, які виїхали після 24 лютого - точно не повернуться. А чим далі триватиме війна, тим більше людей не повернуться. Тому це довгострокові проблеми для української економіки, які нам потрібно визнати, а тоді вже вирішувати.

Насправді єдиним вирішенням цієї проблеми є міграція інших людей в Україну.

Третє - люди, які виїхали, витрачають кошти за кордоном, що призводить до виведення з економіки України певної суми грошей. І ця сума співставна з внесками заробітчан, які заходять в Україну. До війни ми постійно рахували, скільки заробітчани відправляють грошей в Україну. Це звісно не в український бюджет - гроші отримували родичі заробітчан і витрачали тут. А зараз є два потоки - один від заробітчан в Україну і він зменшився, а інший з України. На сьогодні приблизно до 10 мільярдів доларів заходить в Україну і близько 10 мільярдів доларів виходить з країни через витрати тих українців, які користуються українськими банківськими картками за кордоном.

Читайте: В'їзд до країн Європи з 1 березня: що зміниться для українців

Треба зазначити, що зараз у нас немає такої статті як туризм, бо до повномастшабного вторгнення на картках виводились близько 4 мільярдів доларів українськими туристами, які витрачали кошти за кордоном. Тобто чисто ми втрачаємо - мається на увазі наша економіка - близько шести мільярдів.

Що стосується повернення українців з-за кордону, то їх ніяк не можна повернути грошима. Спеціальних грошей для тих, хто поїхав, не буде, бо це буде не справедливо щодо тих, хто лишився.

Взагалі ми всі дорослі люди і маємо розуміти - поки триває війна, ніхто не повернеться. Хіба що якісь поодинокі випадки. Так вони були і у 2022, і у 2023 році - хтось повертався, хтось їхав. Якщо люди вже два роки живуть за кордоном, то вони прийняли для себе рішення - поки триває війна, вони не повертаються.

Читайте: Зеленський рве соцпакети: чи допоможуть бюджету гроші українських біженців

Ключове питання у тому, який відсоток людей повернеться після війни. І тут тривалість війни грає проти. Чим довше, тим більше українців влаштовують свій побут за кордоном. Якщо люди там облаштують свій побут і їм там буде добре, то вони вже сюди не приїдуть, щоб ми тут не робили. І жодна спеціальна програма не буде працювати.

Плюс рівень життя в Європі вищий. І це також треба брати до уваги.

Що стосується тих, хто виїхав, то я би виділив дві великі групи. Перша - ті, хто завжди хотів виїхати і скористався війною як шансом. І вони поїхали. Друга - це люди, які тут мали активи, роботу. Це та база, яка, умовно, може повернутися. Але ця група розбивається на підгрупи, одну з яких формують мами з дітьми, які пішли до школи і там навчаються. Діти звикають до тих умов, і повертатися додому навряд чи захочуть. Таким чином через дітей багато хто прийме рішення залишитися в Європі.

Читайте: Без грошей та іншої допомоги: які санкції готують чоловікам, що виїхали з України

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними