RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий уряд у Великій Британії позиціону­ватиме себе "надійною рукою" - британський професор Саймон Мабон

Політична криза на Туманному Альбіоні не повинна сильно вплинути на зовнішню політику Лондона

Саймон Мабон Професор Саймон Мабон - про політичну ситуацію у Великій Британії Фото з відкритих джерел

У Великій Британії розпустили парламент перед достроковими виборами, які відбудуться 4 липня. Після розпуску кожне місце в Палаті громад стає вакантним і все йде до зміни керівнитцва уряду. Про те, як вплинуть вибори у Великій Британії на подальші відносини з Україною "Апострофу" розповів голова кафедри міжнародних відносин у Ланкастерському університеті, професор Саймон Мабон.

- На час виборів у Британії повноваження депутатів Палати громад припиняються, повноваження уряду теж обмежені. Чи вплине це на допомогу Україні?

- Ні, під час виборчої кампанії, скоріш за все, існуюча політика щодо Росії та України триватиме. Якщо не станеться якихось серйозних змін, зовнішня політика продовжуватиметься в тому ж руслі.

- Не секрет, щоу Сполученому Королівстві є різноманітні національні сепаратистські рухи. Чи є небезпека, що Росія спробує скористатися ними під час виборів і "розхитати човен"?

Читайте: Найбільший з усіх: Україна отримає новий пакет від Британії на 500 млн фунтів

- Є побоювання, що Росія чи люди та організації, пов’язані із нею, можуть розпочати дезінформаційну та пропагандистську кампанію під час виборів. У владі це розуміють і працюють над тим, щоб запобігти такому розвитку подій. Проте такі загрози викликають питання щодо соціальних медіа та відповідальності організацій, які ними володіють. Усі намагання Кремля зірвати вибори мають бути невдалими.

- Чинний голова британського уряду Ріші Сунак виграє вибори?

- Широко поширеною є думка, що Сунак програє. Опитування громадської думки свідчать, що лейбористи та Кір Стармер значно випереджають "торі". Шанс для Сунака на повернення дуже малий.

- Все ж темною плямою в історії лейбористів лишається Джеремі Корбін. Він і має зв’язки із Росією, і з’являвся на російських телеканалах і дозволяв собі антисемітські висловлювання. Які шанси вплинути на вибори має його персоналія?

- Джеремі Корбін на цих виборах виступає як незалежний кандидат. І скоріш за все, він піде проти Лейбористської партії. Його членство у Лейбористській партії було призупинено у 2020 році, а потім сказали, що він взагалі більше не є її членом.

Лейбристи взагалі дуже чітко відмежувалися від крайнього лівого крила своєї партії. І таким чином запобігли тому, що Корбін чи його ключові союзники могли б висуватися від імені лейбористів.

Зовнішня і безпекова політика після перемоги лейбористів під керівництвом Кіра Стармера великою мірою продовжить лінію консерваторів.

- Частина ліберальної, "лівої" інтелігенції у Британії підтримує Палестину. Як ви вважаєте, ізраїльська військова операція сильно вплине на вибори?

- Палестинське питання очевидно є ключовою проблемою в головах британської публіки. Але воно має дуже маргінальне значення у порівнянні із питаннями економіки, національної системи охорони здоров’я і комунальних послуг.

- Кір Стармер стане новим прем’єром?

- Так, скоріш за все, Кір Стармер стане прем’єром. Якщо він сам і його ключові союзники не припустяться якихось ключових помилок.

- Є ймовірність, що лейбористи зменшать рівень допомоги Україні і переведуть гроші на вирішення внутрішньобританських проблем?

- Я дуже здивуюся, якщо відбудуться суттєві зміни в політиці стосовно України. Стармер завжди намагається позиціонувати себе як "надійну руку", і доводить, що він ставить інтереси країни вище від інтересів партії. У Великій Британії існує сильна підтримка України, незважаючи на те, що внутрішній тиск зростає.

Читайте: Треба відтіснити Путіна: яку допомогу Британія передасть ЗСУ в травні

Читайте також

Європа хоче заплатити українцям за кордоном: а як же ті, хто живе під бомбами

Принцип справедливості буде порушено, якщо біженцям заплатять за повернення в Україну, а ті, хто нікуди не виїжджав, нічого не отримають

Дострокові вибори у Великій Британії: чим загрожують Україні проблеми найпалкішого союзника

У Великій Британії пройдуть дострокові вибори, на яких можуть перемогти лейбористи

Новини партнерів