RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Отруєння Скрипаля: Путін може згоріти в цьому процесі

За тим, що відбувається, дуже уважно слідкує НАТО

За тим, що відбувається, дуже уважно слідкує НАТО Експерти на місці отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в місті Солсбері Фото: EPA/UPG

Скандал навколо отруєння у Великій Британії розвідника Сергія Скрипаля розгоряється - прем'єр країни Тереза Мей дала Росії час до вечора вівторка, 13 березня, щоб пояснити, як нервово-паралітична речовина "Новичок", яку застосували проти Скрипаля і його доньки, потрапила на британську територію. Якщо цього не буде, Британія трактуватиме отруєння як незаконне застосування сили Росією проти Сполученого Королівства, і вже в середу Лондон готовий буде оголосити про заходи у відповідь.

Російський фінансист і блогер Слава Рабинович пояснив "Апострофу", якими можуть бути ці заходи й чому президент РФ Володимир Путін може згоріти у пеклі процесу, який він же й запустив.

На вимогу британської сторони відповідь від Росії [з приводу отруєння Сергія Скрипаля] має надійти не пізніше сьогоднішнього дня. Вже були заяви зі США, спільні заяви Терези Мей і Еммануеля Макрона про те, що відповідь Лондона буде скоординована з найближчими союзниками Великої Британії. Сказане Терезою Мей в британському парламенті - це фактично ультиматум, який не має подвійного дна. Слова, які вона вживала, можна брати на віру, вони були використані в прямому сенсі, зокрема про те, що, якщо Росія не надасть переконливих аргументів з приводу інших версій, то це є незаконним застосуванням сили іншою державою проти Сполученого Королівства.

Незаконне застосування сили проти Сполученого Королівства іншою державою стане причиною й усіх відповідних наслідків, включно зі скоординованими з найближчими союзниками Великої Британії діями. Я хотів би сподіватися, що будуть накладені персональні санкції на Путіна. Але це лише тільки моя надія, а не впевненість.

Думаю, що люди, яким сьогодні точно не по собі, - це [російський олігарх] Роман Абрамович і, з іще більшою ймовірністю, [перший заступник глави уряду РФ] Ігор Шувалов. Потрапляння під персональні санкції таких людей означатиме не тільки анулювання їх віз і заборону на в'їзд до цих країн, а й заморожування їхніх активів. Повірте, там є що втрачати.

Мені здається, що на наших очах не просто розгортається дипломатичний скандал - це абсолютно безпрецедентний з часів Другої світової війни акт агресії Російської Федерації проти країни-члена НАТО, країни-члена "Великої сімки". І цей напад зроблено таким способом, що й НАТО, я думаю, дивиться на цю ситуацію дуже уважно. Тому що використані бойові летальні нервово-паралітичні речовини однією державою проти Великої Британії, члена НАТО, і статут Альянсу розцінює це як напад на весь Альянс. Це дуже серйозні речі: такого я не пам'ятаю, просто тому, що такого не було.

Не треба забувати ще й те, що виробництво цих речовин заборонено. І Росія поставила свій підпис під забороною. Путіну доведеться відповісти не тільки за те, що ця речовина була застосована проти Великої Британії, але й за те, що вона взагалі існує. Я думаю, що це буде частина комплексної відповіді Британії та її союзників.

Відповідно, я бажаю Володимиру Путіну згоріти в пеклі процесу, який буде запущений. Хабалка Марія Захарова підлила справжнього керосину в це полум'я, заявивши, що виступ Терези Мей - це черговий цирк у британському парламенті. За цих обставин вона прямо образила найвищі органи британської влади. Чесно кажучи, не пам'ятаю, щоб дипломати або так звані дипломати будь-яких країн висловлювалися в таких тонах. Це прерогатива, можливо, Саддама Хусейна перед повішенням або типажів на кшталт Муаммара Каддафі та Кім Чен Ина. Але оскільки риба гниє з голови і сам Путін перетворився на диктатора, який лякає весь світ "ядерною дубиною", від путінських холуїв іншого чекати не доводиться.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови