RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну загрожує провал, Росію охоплює хвиля протестів - приватна розвідка США

Stratfor про російські протести у відповідь на трагедію в Кемерові

Stratfor про російські протести у відповідь на трагедію в Кемерові Мітинг в Кемерові Фото: Sergey Khazov-Cassia (RFE/RL)

Смертельна пожежа в торговельному центрі російського міста Кемерово порушила спокій усієї РФ. У трагедії, що сталася 25 березня, загинуло понад 60 осіб, зокрема 41 дитина. У наступні дні протести по всій країні змусили Кремль звернути увагу на зростаючу внутрішню кризу. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Спільною темою демонстрацій стало активне засудження корупції, яку багато протестувальників вважають головною причиною пожежі в торговельному центрі. Демонстранти звинуватили режим Путіна в тому, що він дозволив процвітати корупції у місцевій адміністрації в Кемерові та МНС Росії, що призвело до злочинної недбалості. Плакати "Корупція вбиває" були найбільш поширеними під час вуличних акцій, демонстранти вимагали відставки кількох високопоставлених посадових осіб, включаючи губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва, міністра з надзвичайних ситуацій Володимира Пучкова і – деякі – президента Володимира Путіна.

Хоча зазвичай найбільш масштабні протести в Росії координують ключові представники опозиції, такі як Олексій Навальний, нинішня хвиля демонстрацій піднялася сама собою через соціальні мережі й місцеві ЗМІ. Усе почалося з декількох сотень протестувальників і дійшло до десятків тисяч після висловлювань російських чиновників. Так, Тулєєв обізвав "бузотерами" демонстрантів, багато з яких були родичами жертв. Інші високопоставлені чиновники заявили, що члени сімей загиблих воліють привернути увагу ЗМІ замість того, щоб сумувати. Одна з чиновниць в Кемерові відзначилася особливо компрометуючим випадом, мовляв, чому люди в паніці, адже кожного дня помирають діти.

Між тим, Путін не зустрічався з сім'ями загиблих під час своєї поїздки до Кемерова. Постановочна фотографія президента Росії в лікарні пізніше викликала бурхливу реакцію в інтернеті. Уникання родичів і постановочні фото є поширеними методами Кремля, коли мова йде про внутрішні трагедії і, як правило, мають бажаний ефект для заспокоєння протестів. Однак на цей раз вони тільки підігріли обурення суспільства.

Screenshot
1 / 1
Screenshot
1 / 1

Демонстрації, що зорганізувалися спонтанно в 20 містах, і 15 тисяч протестуючих в Москві, включаючи багато дітей та молоді, змогли зібратися без отримання офіційних дозволів міських рад. За минулий рік населення Росії стало більш політично активним, і ця тенденція збережеться, оскільки внутрішні проблеми Кремля продовжують збільшуватися.

Читайте також: Путін - цар: мережі здивувала несподівана заява чоловіка, який втратив сім'ю під час пожежі в Кемерово

Тепер питання полягає в тому, чи переросте кемеровська трагедія у більш масштабний рух. Якщо так, то це додасть Путіну внутрішніх проблем – на додаток до застійної економіки, хвилювань з екологічних та економічних питань, непопулярних планів щодо підвищення податків і боротьби між елітами. Зіткнувшись з усіма цими проблемами відразу, президент, переобраний лише пару тижнів тому, може провалити свій четвертий термін.

Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: МЧС РФ
1 / 1
Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: МЧС РФ
1 / 1
Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: МЧС РФ
1 / 1
Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: МЧС РФ
1 / 1
Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: МЧС РФ
1 / 1
Наслідки пожежі в ТЦ в Кемерові Фото: СК РФ
1 / 1

Чи можуть протести вийти за межі трагедії?

Антикорупційні протести у відповідь на трагедію в Кемерові до цього часу були досить неорганізованими, але, якщо до них приєднаються різні опозиційні групи, демонстранти можуть мобілізуватися в більшій кількості. Наприклад, протести можуть значно посилитися, якщо Навальний, дуже впливова фігура, очолить їх. Кремль швидше зважиться на придушення руху, якщо демонстрації будуть розпорошені. Однак якщо вони зіллються з іншими протестами (наприклад, акціями через отруєння дітей в Підмосков'ї або проти скорочення зарплати в Санкт-Петербурзі), це може змінити ситуацію. Кремль опиниться перед ризиком викликати ще більші народні хвилювання, якщо вирішить розігнати демонстрації.

Як Кремль переводитиме стрілки?

Багато росіян продовжують вимагати покарання для чиновників, і у відповідь Слідчий комітет Росії заарештував п'ять осіб. Однак серед затриманих немає Тулєєва і Пучкова, й обидва вони мають тверду підтримку з боку Путіна. Традиційно російський лідер вміє протистояти закликам звільнити вірних йому чиновників. Але з наближенням важливих регіональних виборів у вересні Путін може бути більш обережний у захисті своїх дружків. Швидше за все, Кремль зробить крайніми ще якихось людей, замішаних у кемеровському інциденті, але їхній ранг і тяжкість покарання для них (якщо воно буде) впливатимуть на подальшу реакцію суспільства.

Чи зможе Путін заспокоїти суспільство?

Типові театральні прояви співчуття російського лідера не мають свого звичного ефекту, коли мова йде про заспокоєння населення Росії. В умовах наростання внутрішніх криз президенту РФ може знадобитися змінити тактику, якщо він хоче придушити заворушення. Проте поки незрозуміло, до яких нових інструментів вдасться Путін, щоб замінити свої традиційні методи звернень до нації та публічних виступів. Політичні дискусії, що розгоряються в Росії, без сумніву, будуть визначати плани Путіна на його четвертий термін.

Як влада розбереться з медіа?

У цілому російські ЗМІ негативно відреагували на те, як Кремль повівся у зв'язку з подіями в Кемерові. Соціальні мережі стали головним каналом поширення збурень і сумних подробиць, і навіть деякі державні або пов'язані з державою ЗМІ робили так само. Побачимо, яку тактику буде використовувати Кремль, щоб обмежити поширення інформації та вияв суспільного невдоволення, при цьому не викликавши набагато серйознішу хвилю протестів.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію